Getting your Trinity Audio player ready...
|
En hårdt presset Putin er nu nødt til at bede om udenlandsk hjælp til at fortsætte krigen mod Ukraine
Mere end 600.000 russiske soldater er indtil videre blevet dræbt eller såret i Putins angrebskrig mod Ukraine! Et svimlende højt tal. (BILD)
Denne udvikling betyder, at den russiske diktator ikke er i stand til at opretholde sin krig mod Ukraine uden støtte fra udlandet. Sådan lyder vurderingen fra NATO’s generalsekretær Mark Rütte efter rådslagninger med sydkoreanske militærfolk og efterretningsofficerer.
Presset på Putin får ham nu til at alliere sig stærkere med det nordkoreanske diktatur under Kim Jong-un.
Nordkorea har sendt et betydeligt antal soldater til Rusland. Putin har i dag hårdt brug for dem. Man ser dem bevæge sig rundt i det nordkoreanske samfund iført russiske uniformer – i et forsøg på at bevare illusionen om, at der er tale om russiske styrker.
Denne udvikling afspejler, at Putin er klart svækket. Han er mere afhængig af andre lande, end han har været i lang tid. Derfor må han acceptere den ydmygelse, at han nu skal have hjælp fra sine mere ’tilbagestående’ nordkoreanske allierede, og at dette nu præger gadebilledet.
Sydkoreas nye nøglerolle
Samtidig markerer Sydkorea sig stadig stærkere i opgøret med Rusland.
Som Den Korte Avis tidligere har berettet, lytter NATO-landene opmærksomt til vurderingerne fra Sydkorea, fordi det er et vestligt orienteret land med et avanceret militær, der har voksende betydning for de militære styrkeforhold i verden. Det gælder i høj grad også i forhold til krigen mellem Rusland og Ukraine.
Her er den sydkoreanske vurdering, som deles af andre, altså, at Rusland ikke er i stand til at fortsætte sin aggression mod Ukraine uden forstærket udenlandsk støtte. Inden for et års tid er antallet af døde og sårede russiske soldater blevet rundt regnet fordoblet!
Derfor sender Putins venner i det diktatoriske Nordkorea altså nu soldater til Rusland for at undgå, at russerne kommer i alvorlige vanskeligheder. Det er baggrunden for, at man på det seneste har kunnet se russiske soldater bevæge sig rundt i Nordkorea og samarbejde med nordkoreanske soldater – iført nordkoreanske uniformer.
Samtidig er der ifølge NATO-generalsekretær Mark Rütte stationeret nordkoreanske militærenheder i den omstridte Kursk-region.
Voldsom eskalering
Nordkoreas meget aktive og aggressive indblanding i konflikten er en voldsom eskalering af den russiske krig mod Ukraine.
Ifølge den sydkoreanske efterretningstjeneste har Nordkorea allerede sendt tusindvis af soldater til Rusland, og planen er, at antallet skal vokse til 12.000 soldater. Samtidig har Rusland skruet yderligere op for droneangrebene mod Ukraine. Civil infrastruktur er ved flere lejligheder blevet ramt.
Det russiske militær fortsætter således også sine angreb på den ukrainske strømforsyning, hvilket selvfølgelig belaster tilværelsen for den ukrainske befolkning med strømafbrydelser og andre gener.
Specielt indsættelsen af regulære nordkoreanske tropper på Ruslands side skaber en ustabil og farlig situation – med potentielt ganske alvorlige konsekvenser for både de europæiske og de østasiatiske regioner.
Ukrainerne kæmper med alt, hvad de har – fra luftforsvar til forstyrrelse af fjendens elektroniske kommunikation. Men de er under stadig beskydning, ikke mindst fra fjendens droner.
Putins enorme tab
De kan dog hente kampmod i den kendsgerning, at Vladimir Putins Rusland har lidt enorme tab i krigen, og at det efter alt at dømme vil være umuligt for Putin at komme ud af krigen som regulær sejrherre.
Putin kan naturligvis vinde nogle sejre. Men han vil få svært ved at få et fast greb om Ukraine.
Foreløbig har han som nævnt mistet 600.000 soldater i Ukraine. Et voldsomt tal, der understreger, hvor alvorlige vanskeligheder han kan komme ud i. Samtidig kan han konstatere, at der nu udvikler sig vigtige samarbejdsrelationer mellem europæiske lande og asiatiske lande såsom Sydkorea.
Må betale høj pris
Putin er presset. Han har stadig midler til at udgøre en alvorlig militær trussel mod Ukraine og i bredere forstand mod Europa. Og han har stadig venner af mere eller mindre brutalt og diktatorisk tilsnit.
Men han har god grund til at frygte, at Ukraine-krigen kan koste ham meget, meget dyrt, og at han kan ende med noget, der langt fra kan udråbes til en sejr.
Ukraine-krigen buldrer videre for fuldkraft. Men grundlaget for den ændrer sig dramatisk.
Putin henter støtte hos Nordkoreas diktatoriske regime. Det kan her og nu stive hans magt af. Men hans militær er hårdt trængt, og tabstallene er enorme.
Samtidig vokser en alliance frem mellem Europas demokratiske lande og nye demokratier i Asien med det både militært og økonomisk stærke Sydkorea i spidsen.
Der føres fortsat en indædt krig omkring Ukraine, og tabstallene er voldsomme på begge sider. Men Putin har voksende problemer. Og han konfronteres nu med et stadigt stærkere Sydkorea.
Foreløbig har den russiske diktator mistet 600.000 soldater. Han er fortsat en alvorlig trussel. Men han er samtidig i stigende grad en hårdt presset mand.