Forbehold overfor nye grønne teknologier

Colourbox
Getting your Trinity Audio player ready...

Den internationale skibsfart har forpligtet sig til at blive helt fri for udslip af drivhusgasser i 2050. Det er aftalt i den Internationale Maritime Organisations (IMO) miljøkomite, MEPC 80.

 

Den videre vej fremad mod de skitserede ambitiøse klimamål i form af stærk reduktion af klimagasserne kan desværre kun i begrænset omfang løses via konkrete skibstekniske tiltag.

 

For at nå helt i mål med udfasningen af fossile brændstoffer i skibsfarten, har der hidtil været fokus på de brændstoffer, som skibenes motorer fremover skal anvende.

 

PtX i den maritime sektor

Der forskes allerede intenst i anvendelsen af metanol og ammoniak, vel at mærke såkaldt e-metanol og e-ammoniak.

 

Begge brændstoffer skal produceres ved anvendelsen af energi fra vedvarende kilder, f.eks. sol og vind, hvis deres emissionsreducerende egenskaber skal komme skibene fuldt til gode. Brændstofferne benævnes også Power to X-brændstoffer (PtX).

 

Problemet er, at der kræves meget store mængder energi til fremstillingen af PtX-brændstoffer. F.eks. kræver fremstilling af metanol, at der fremstilles af brint via elektrolyse, der efterfølgende i en kemisk proces sammen med CO2 skal omdannes til metanol.

 

Der vil blive behov for store mængder opsamlet CO2, og også den proces bliver meget energikrævende.

 

Alt i alt vil fremstillingen af e-metanol kræve langt mere energi, end selve brændstoffet besidder, hvilket stiller store krav til tilvejebringelsen af den samlede nødvendige billige vedvarende energi for omstilling til PtX-brændstoffer.

 

Problemerne med de grønne PtX-brændstoffer får nu skibsfartsrepræsentanter til nedprioritere grønt brændstof til fordel for andre lavthængende frugter.

 

Flere tørlastrederier mener ifølge Energi Watch ikke, at grønne brændstoffer er vejen frem på den korte bane.

 

Markante spillere som Golden Ocean, Genco og Navios ser ikke grønt brændstof som løsningen i tørlastbranchen på kort sigt.

 

De vil i stedet fokusere på at drive deres skibe mere effektivt for at nå de ambitiøse klimamål, som shippingindustrien skal leve op til allerede fra 2030 og frem mod 2050, hvor udledningen skal gå i nul.

 

”Jeg tror, det er en udfordring i tørlast at få gang i PtX eller dual fuel. Så for vores vedkommende er det ikke noget, vi har lyst til. Det giver ikke mening. Men der er mange lavthængende frugter, vi arbejder med på tværs af hele feltet,” sagde Peder C.G. Simonsen, finansdirektør og midlertidig topchef i rederiet Golden Ocean, under en debat på en Marine Money-konference i New York onsdag den 26. juni 2024.

 

Er el-biler fremtiden i transportsektoren?

Skibsfartens forbehold overfor PtX-fuels kommer samtidig med, at Anders Karl Bruun, formand for bestyrelsen i K.W. Bruun, har fremsat en kontroversiel udtalelse om elbiler, der har skabt debat i bilindustrien.

 

Bruun hævder, at elbiler hverken er så grønne eller fornuftige, som de ofte fremstilles.

 

Bruun har udtalt, at han ikke selv vil købe en elbil i dag, fordi markedet er for ustabilt, og at han i øvrigt har en større fidus til e-fuel som løsning på den grønne omstilling af personbilerne. Det blev sagt til Motor-Magasinet.

 

Bruun påpeger, at produktionen af elbiler kræver betydelige ressourcer og energi, især når det kommer til fremstilling af batterier: “Når man tager hele livscyklussen i betragtning, er elbiler ikke nødvendigvis bedre for miljøet end moderne benzin- og dieselbiler,” siger Bruun til Mobilitywatch.

 

Han mener, at den nuværende teknologi og infrastruktur ikke understøtter en fuldstændig overgang til elbiler på en bæredygtig måde.

 

Bruun opfordrer til en mere nuanceret diskussion om fremtidens transportløsninger.

 

Hybride løsninger?

Han mener, at hybride løsninger og forbedrede forbrændingsmotorer også bør være en del af samtalen om bæredygtig transport.

 

“Det er vigtigt, at vi ikke lægger alle æggene i én kurv,” advarer han.

 

“En mangfoldig tilgang til transportteknologi vil være mere robust og realistisk.”

 

Bruun uddyber til Finans, at han mener, det er på tide, at der kommer en debat i Danmark, som ikke kun har et ”ensidigt fokus” på elbiler. At fokus også kommer på andre teknologier, som kan skubbe bilbranchen over den grønne målstreg: ”Jeg er fortaler for e-fuel, da den kan faciliteres af den eksisterende distribution i stedet for etablering af et kostbart elnet. Men jeg tror stadig, at der vil være brug for batteridrift i persontransporten fremover, måske specielt i storbyerne,« skriver Anders Bruun i en besked til Finans.

 

Selvom Bruuns udtalelser har mødt modstand fra fortalere for elbiler, understreger de behovet for en bredere debat om, hvordan vi bedst kan opnå bæredygtig mobilitet.

 

Det er klart, at overgangen til en grønnere transportsektor kræver mere end blot en enkel løsning.

 

Denne udtalelse fra en ledende figur i bilindustrien tilføjer en ny dimension til diskussionen om elbiler og fremtidens transport.

 

AUDI

Anders Karl Bruun er ikke alene med sin skepsis overfor en hurtig overgang til el-biler. Den 23. juli 2024 har Audi annonceret planer om inden for de næste 10 år at forøge og udvide produktionen af hybride køretøjer. Det sker i konsekvens af den langsommere end forventede omstilling fra forbrændingsmotorer til biler med elmotorer – EV’ere.

 

Meddelelsen fra Audi kommer samtidig med at andre større bilproducenter som Mercedes-Benz, BMW og den kinesiske bilfabrikant BYD Auto med hovedsæde i Shenzhen har foretgaet lignende strategiskift i konsekvens af den langsommere end forventede overgang til el-biler.

 

De næste generationer af hybridbiler vil samtidig blive udstyret med en større batterikapacitet, der vil tillade omkring 100 km el-kørsel.

Del på Facebook