Getting your Trinity Audio player ready...
|
Den engelske by Brighton har netop fået ny borgmester. Han er muslim.
Det er 63-årige Mohammed Asaduzzaman.
Flere medier skriver om valget af den ny borgmester og fremhæver, at han er muslim.
“Brightons byråd har valgt deres første muslimske borgmester”, hedder for eksempel i overskriften på BBC artikel.
Mohammed Asaduzzaman er født og opvokset i Bangladesh. Han kom til Storbritannien i 1995 og har boet i Brighton i 27 år.
Han har en eksamen i politisk videnskab, og han har arbejdet i miljøministerium i Bangladesh.
Det skriver borgmesterkontoret på sin hjemmeside.
Mohammed Asaduzzaman har tilsyneladende ikke haft et lønarbejde i de små 30 år, han har boet i England.
På hjemmesiden og i artikler om Mohammed Asaduzzaman bliver hans indsats som frivillig i lokalsamfundet fremhævet. Der står også at han har assisteret politiet i race spørgsmål og i situationer hvor der var brug for hjælp med det engelske sprog. Men det fremgår ikke klart, om han har haft et egentligt arbejde.
Da han blev valgt ind i byrådet i maj 2023 fremhævede han selv, at han ville arbejde for et multikulturelt samfund, diversitet og tolerance.
Andelen af ikke-vestlige indvandrere i england er vokset meget stærkt gennem flere årtier. I flere britiske byer især i Midtengland er de oprindelige briter i dag i mindretal.
Mange med ikke-vestlige ofte muslimsk baggrund er valgt ind i byrådene.
I maj 2016 fik London som den første by en muslimsk borgmester. Det var Sadiq Kahn, der netop er valg for en tredje periode for Labour.
i marts 2023 fik Skotland iøvrigt en ny leder, der var muslim. Det var Humza Yousaf, der indledte sin embedsperiode med en en muslimsk bøn i ministeriet, hvor hans familie deltog.
Humza Yousaf trådte fornyligt tilbage på grund af politiske uoverensstemmelser.
Som det sidste skud på stammen har Brighton nu fået en muslimsk borgmester.
I Danmark er der valgt en del medlemmer med tyrkisk baggrund for Socialdemokratiet ind i forskellige byråd.
Flere af disse medlemmer har netop kritiseret Socialdemokratiets udlændingeordfører, Frederik Vad, fordi han har sagt at flere veluddannede indvandrere ikke nødvendigvis er integreret, fordi de har uddannelse og arbejde.
Flere af disse byrådsmedlemmer har tråde til det fundamentalistiske islamiske tyrkiske ministerium for religiøse anliggender, Diyanat. Det skriver Berlingske i flere artikler, seneste 18.5.
Fordi man bliver valgt ved et demokratisk valg, er man ikke nødvendigvis tilhænger af demokrati – hverken i Danmark eller England.