Danmark tiltrækker hjemløse fra især Rumænien – mange tror, der står en bil og en bolig klar til dem

Arkivfoto: Steen Raaschou
Getting your Trinity Audio player ready...

Af Kirsten Damgaard, kulturpsykolog

Når man bygger en stærekasse, flyver der en stær ind, siger et ordsprog. Lige nu er der i Danmark fokus på  om den nye socialreform vil afhjæpe fattigdom. Kirkens Korshær har også draget romaer ind i diskussionen om hvem, der skal forsørges godt af velfærdsstaten.

 

en af dem er Anita Rohwer i Korshærsbladet:

 

“I København og i de større byer lever en gruppe mennesker af næsten ingenting. Da Rumænien blev medlem af EUI 2007 kom udenlandske hjemløse til Danmark. De kom i så stort et antal af de i dag er den primære målgruppe for Korshærens arbejde. Som EU-borgere har de ret til at opholde sig i et andet EU land i 3 måneder, og 6 måneder, hvis de kan dokumentere, at de er arbejdssøgende.”

 

 

Psykisk syge og dårlige begavede

Jeg diskuterede for en del år siden med NGO-hjælpere af forskellig slags i Mariakirken i København om netop romaers ophold i Danmark og vores evt. forpligtelser overfor disse ikke-danskere.

 

Jeg  har mødt mange personligt og fremhævede bl.a. udprægede psykiske lidelser og dårlig begavelse, som årsag til at denne gruppe  personer ikke kan finde arbejde i Danmark, i modsætning til fx mere eller mindre traumatiserede ukrainere, der stryger ind på arbejdsmarkedet. Meget få ville dengang medgive at det var bunden af bunden, der havde søgt til smørhullet Danmark.

 

Nu fortæller Anita Rohwer imdlertid : ” Mange af de udenlandske hjemløse tror, at når de kommer til Danmark, står en bolig og en bil klar til dem”. Ja så! Tyder den overbevisning på bare almindelig begavelse hos disse mange?

 

Hvorfor skal Danmark hjælpe?

Som udlændinge modtager de næsten ingen støtte fra det danske velfærdssystem og lever en tilværelse under vanskelige og uværdige forhold på gaden i Danmark. De har ret til akut sundhedshjælp og hjælp fra Røde Kors sundhedsklinik. Hvad angår socialhjælp har de kun adgang til tidsbegrænset nødovernatning.

 

De siger, at det er bedre at være i Danmark og leve og sove på gaden i stedet for at være i deres hjemlande. Danske kirker stiller også sovepladser til rådighed. Hvorfor skal Danmark hjælpe med andet en end returbillet? Og evt. nogle regelændringer, så den sammen person ikke indrejser 3 gange om året i 3 måneder igennem 5 år og angiveligt “søger job” som vedkommende ikke har kompetencer og kvalifikationer til at opnå.

 

Kilde: Anita Rohwer :Korshærsbladet.nr.1 forår 2024

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…