Voldsom eskalering: Amerikanske soldater dræbt og såret på base i Jordan – USA vil svare igen

Den amerikanske base der er ramt af droneangreb

I går udviklede krigen i Mellemøsten sig i en ny, faretruende retning, der kan involvere USA i en væbnet konflikt.

 

En amerikansk base i det nordøstlige Jordan blev angrebet af droner, der dræbte tre og sårede over 30 soldater. Det er sandsynligvis en iranskstøttet milits, der står bag.

 

Dansk fregat

Samtidig sender Danmark i dag klokken 10 en fregat afsted til Det Røde Hav for at være med til at beskytte fragtskibe mod den iranskstøttede houthie-milits angreb.

 

En farlig mission, der er blevet farligere af det angreb, der i går skete på en amerikansk base.

 

Angrebet på den amerikanske base kan også få indflydelse på de igangværende forhandlinger om løsladelse af gidsler, skriver CNN.

 

USA vil gøre gengæld

Der har været omkring 100 angreb på amerikanske baser efter 7. oktober sidste år. Men det er første gang, amerikanere er blevet dræbt i sådanne angreb.

 

Præsident Joe Biden sagde umiddelbart efter, at USA vil gøre gengæld.

 

Biden siger, at “radikale Iran-støttede militante grupper” står bag angrebet. Men det afviser Iran.

 

Iran står politisk, økonomisk og militært bag Hamas, Hizbollah, houthierne og andre islamiske terrororganisationer i Mellemøsten.

 

Republikanerne: Ram dem hårdt

Droneangrebet udløste med det samme et pres fra republikanere for et hårdt gengældelsesangreb på Iran,

 

“Ram Iran nu. Ram dem hårdt”, sagde den republikanske senator Lindsay Graham ifølge Fox News.

 

Bidens politik overfor Iran har været alt for svag, sagde han i en erklæring.

 

“Biden-administrationens retorik taler for døve ører i Iran. Deres afskrækkelsespolitik mod Iran er mislykket. Der har været over 100 angreb mod amerikanske styrker i regionen. Iran er ikke afskrækket,” sagde Graham i erklæringen.

 

Grahams holdning blev bakket op af pensioneret generalløjtnant Keith Kellogg, der er tidligere national sikkerhedsrådgiver i Trump-administrationen. På “Fox News Live” krævede han, at administrationen skal eskalere indsatsen.

 

“Alle disse angreb på amerikanske styrker i Mellemøsten. Det være sig houthier, det være sig Hizbollah, eller andre – de er alle støttet af Iran. Derfor kan regeringen ikke blive ved med at tøve”, sagde Kellogg.

 

Kellogg tilføjede, at Biden skal komme med en stærk reaktion, så iranerne og USAs allierede rundt om i verden vil se, at USA reagerer.

 

Demokrater: Vi skal reagere nu

Demokrater, der har advaret mod en eskalering af krigen i Mellemøsten, siger nu, at det er nødvendigt at reagere.

 

“Det her er en farlig eskalering. Vi har forsøgt at sikre, at denne konflikt ikke eskalerer. Dette skubber os meget tættere på eskalering,” sagde repræsentant Adam Smith fra staten Washington, den øverste demokrat i House Armed Services Committee, om droneangrebene i Jordan.

 

“Det er bydende nødvendigt, at USA reagerer og finder en måde at stoppe disse angreb på, og jeg ved, at præsidenten arbejder på det,”, sagde han ifølge CNN.

 

Angrebet øger også presset på USA og Israel for at finde en forhandlingsløsning mellem Hamas og Israel i spørgsmålet om de israelske gidsler.

 

Det giver terrororganisationen en stor mulighed for at lægge tryk på USA.

 

USA og Vesten er fanget i noget, der ligner et uhyggeligt catch 22: Hvis man giver efter, risikerer man, at det opmuntrer houthierne og iranerne til at gå videre. Hvis man står fast, kan man havne i en vanskelig militær situation.

 

Amerikanernes udfordringer skærpes af, at USA snart går til præsidentvalg. Det vil formentlig betyde, at presset vokser på Biden for at finde en udvej.

 

Men alt tyder på, at der under alle omstændigheder vil komme en ganske stærk reaktion fra amerikanerne. Måske laver parterne et eller andet kompromis i forhold til de israelske gidsler.

 

Men det væbnede opgør med houthierne i Det Røde Hav og andre iranskstøttede militser kan udvikle sig ganske dramatisk.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…