Getting your Trinity Audio player ready...
|
Offentligheden hører stort set aldrig om det.
Det foregår bag lukkede mure i et råt miljø, som kun de færreste har kendskab til og indblik i.
Her er overfald og trusler en del af dagligdagen for de ansatte.
Således har mere end halvdelen af betjentene i landets fængsler har været udsat for fysisk vold i den tid, de har været ansat.
Og ikke kun på arbejdspladsen.
Dertil kommer, at i alt en tredjedel har været udsat for trusler om vold i fritiden, viser en undersøgelse, som VIVA gennemførte i 2020.
Har danmarksrekord i i PTSD og andre stress-lidelser
De rå og brutale arbejdsforhold blandt hårdkogte kriminelle i landets lukkede fængsler sætter sine spor på de ansatte, og fængselsbetjente har som faggruppe formentlig danmarksrekord i diverse stress-relaterede lidelser.
Ifølge VIVA’s undersøgelse har således 27 procent af landets fængselsbetjente, værkmestre og transportbetjente symptomer på enten PTSD, depression, stress eller angst.
I alt har 7,5 procent har en psykiatrisk diagnose for en belastningsreaktion, medens 13,5 procent opfylder diagnosekriterierne for PTSD.
Dertil kommer, at 5,4 procent har fået en diagnose for reaktion på svær belastning.
Dertil kommer en anden ny rapport fra juli :
Der er en overrepræsentation af indvandrere og efterkommere i bandemiljøet og fængslerne. Det fremgår af en ny opgørelse fra Justitsministeriet fra den 27. juli i år over registrerede rockere- og bandemedlemmers herkomst. 39 procent af de registrerede medlemmer har enten ikke dansk statsborgerskab eller er ikke af dansk oprindelse.
Fra virkeligheden bag murerne: Overfaldet og stukket i halsen
Det var ikke fordi, en 26-årige mand havde noget personligt imod den fængselsbetjent, han overfaldt under sin afsoning for en voldsdom i Enner Mark Fængsel ved Horsens.
Under overfaldt blev fængselsbetjenten stukket flere gange i og omkring halsen med en tandbørste, som han havde spidset til ved hjælp af en blyantspidser.
Han kom slemt til skade, men var på intet tidspunkt i livsfare.
Overfaldet skete, medens fangerne var på gårdtur
Et tilfældigt offer
Fængselsbetjenten var blot et tilfældigt offer, fremgik det fredag ved Retten i Horsens, hvor den 26-årige ved et nævningeting blev kendt skyldig i forsøg på manddrab og idømt forvaring.
I dommen lagde retten blandt andet vægt på Retslægerådets udtalelser om, at den 26-årige med overvejende sandsynlighed udgør en så nærliggende fare for andre, at forvaring findes påkrævet.
Desuden lagde retten også vægt på, at overfaldet skete helt umotiveret og gik ud over en tilfældig fængselsbetjent.
Den 26-årige mand nægtede sig på forhånd skyldig, og har anket dommen til Vestre Landsret.
Dag efter dag og år efter år
Og sådan går livet videre inden for murerne.
Dag efter dag og år efter år med ansatte, der med fare for liv og lemmer og med fare for varige psykiske mén beskytter landets borgere mod samfundets voldelige affald.
Uden fængselsbetjente ville galgen eller psykofarmaka være eneste strafmulighed.
Gennem de seneste år har Kriminalforsorgen konstant stået og manglet fængselsbetjente.
Og det er forståeligt.
Kun de færreste er parate til at sætte liv og lemmer på spil i et job til en løn, der er lavere end den, en sygeplejerske får.
Kilder til denne artikel:
https://domstol.dk/horsens/aktuelt/2024/9/forvaring-for-forsoeg-paa-at-draebe-faengselsbetjent/