Omar Muse dræbte 31-årige Jonas og stak af til Somaliland – nu har politiet hentet ham til Danmark

Politifoto fra efterlysningen af Omar Muse
Getting your Trinity Audio player ready...

Den 31- årig jurastuderende, Jonas Thomsen Sekyere, sank sammen og døde få timer efter på Rigshospitalets Traumecenter.

 

Dræbt af et enkelt knivstik i hjertet, som en tragisk afslutning på en munter bytur i København den 12. november 2012.

 

Drabsmanden er aldrig stillet til ansvar i Danmark, men nu oplyser Københavns Politi, at de har anholdt den 39-årige Omar Muse, der mistænkes for drabet og fremstilles i grundlovsforhør i Københavns Byret.

 

– Han er blevet anholdt i Etiopien, og der er vi i dialog med myndighederne dernede. Og ud fra det har vi planlagt at aftale en afhentning af ham, fortæller vicepolitiinspektør Brian Belling ifølge EkstraBladet.

 

Politifolk fra Københavns Politi har været i Etiopien for at hente ham, og de landede på dansk jord i går morges klokken 9.

 

Han blev i dag fremstillet i grundlovsforhør, og EkstraBladet fulgte afhøringen.

 

Her får vi at vide, at han er komplet udmattet efter rejsen fra Etiopien, og at han virker meget berørt.

 

” Jeg var ikke mig selv, for jeg havde fået meget at drikke, så jeg ved ikke, hvor jeg stak ham”, sagde han ifølge avisen.

LIVE: Fremstilles for Jonas-drabet efter 12 år – Ekstra Bladet

 

Omar Muse stak af til Somaliland

Knivdrabet var helt umotiveret.

Den nu 39-årige dansk somalier, Omar Muse, blev med det samme efterlyst, mistænkt for at have begået drabet.

 

Men han var straks efter drabet flygtet til Somaliland.

 

Her blev han på grundlag af en international efterlysning fra dansk politi anholdt i 2014.

 

Frygter, at han vil bruge det rødbedefarvede pas til at rejse til andre lande

Efter anholdelsen i Somaliland nægtede Omar Muse at samarbejde med dansk politi om frivilligt at rejse til Danmark for at blive retsforfulgt, men da han også er somalisk statsborger, nægtede de somaliske myndigheder at udlevere ham til politiet mod hans vilje.

 

I stedet dømte en somalisk domstol ham i 2016 til tyve års fængsel for drabet plus betaling i form af 33 kameler uden i øvrigt at have haft adgang til sagsakterne, som dansk politi nægtede at udlevere. (Den Korte Avis)

 

Dommen blev senere nedsat af den somaliske højesteret nedsat til ti års fængsel.

 

Men af en eller anden grund kom han allerede i 2020 på fri fod,. Derefter krævede han at få sit danske pas udleveret, så han selv kan rejse til Danmark. (Den Korte Avis)

 

Men det ville Københavns Politi ikke være med til. Udleveringen skulle ske efter aftale med de somaliske myndigheder. Altså hvor han bliver hentet af dansk politi, og det nægter de somaliske myndigheder.

 

Og det var han åbenbart heller ikke selv interesseret i, men ville i stedet have passet udleveret, så han selv kan rejse til Danmark.

 

Men den gik ikke, mente man i politiet.

 

”Vi mener, at der er stor risiko for, at han vil flygte til et andet land. Med et dansk pas kan han rejse hen, hvor han vil. Han har været på flugt i otte år fra dansk politi og har ikke ønsket at samarbejde med os om at komme til Danmark for at blive retsforfulgt,” sagde Søren Harbo, advokaturen for personfarlig kriminalitet, ifølge Ekstra Bladet.

 

”Man kan ikke få udleveret sit pas, når man er internationalt efterlyst.”

 

Har betalt over trehundrede tusinde kroner for kamelerne

Ekstra Bladet havde dengang en samtale med Omar Muse, som fortalte, at erstatningen på de 33 kameler er betalt.

 

Ifølge ham ligger prisen på en kamel mellem 1000 og 2000 dollar, som gode venner skulle have indsamlet.

 

Sætter man prisen midt imellem til 1500 dollar, svarer det for de 33 kameler til små 327.000 danske kroner, som hans venner altså skulle have indsamlet samtidig med, at han i samme åndedræt fortalte, at:

 

”Det er hårdt at være her. Jeg har ingen penge og ikke noget sted at bo,” siger han via en WhatsApp-forbindelse fra Hargeisa i Somaliland, hvor han efter eget udsagn overlever ved at spise hos folk, han kender via sit fængselsophold.

 

Men nu har danske myndigheder altså fået en aftale med somaliske myndigheder, der betyder, at Omar Muse er hentet til Danmark. Han er afhørt og varetægtsfængslet.

 

Drabet vakte dengang stor opmærksomhed

Drabet i november 2012 på den 21-årige jurastuderende Jonas Thomsen Skyere, som har en dansk moder og en ghanesisk far, vakte dengang stor opsigt på grund af sin meningsløshed.

 

Blandt andet fordi den dræbte havde været en velkendt mønsterbryder, der i debatindlæg ikke lagde skjul på sin kærlighed til det danske samfund og sin taknemlighed for alt det, samfundet havde givet ham mulighed for.

 

Jonas Thomsen Skyere blev begravet den 28. november 2012 i Københavns Domkirke. Begravelsen blev dækket af flere medier, og det blev dengang vurderet at over tusinde mennesker deltog.

 

Tidligere havde der været en mindehøjtidelighed i Kødbyen, hvor han blev dræbt, og hvor blandt andre daværende uddannelsesminister Morten Østergaard (RV) holdt en mindetale.

 

Et foto af Politikens fotograf Jacob Ehrbahn fra begravelsen på Assistens Kirkegård blev det år kåret som årets pressefoto.

https://denkorteavis.dk/2016/mordmistaen

kt-flygtede-fra-danmark-blev-i-somaliland-idomt-kameler-som-erstatning-til-den-myrdedes-familie-samt-20-ars-faengsel/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…