S-borgmestre vil af med SVM-regeringen – vælgerkatastrofe truer ved kommunalvalget

Getting your Trinity Audio player ready...

Socialdemokratiet led et massivt nederlag ved EU-valget søndag. Partiet fik kun 15,6 procent af stemmerne. Ved EU-valget i 2016 fik Socialdemokratiet 21,5 procent.

 

Nederlaget var især dramatisk i København og Aarhus samt andre storbyer.

 

Socialdemokratiet tabte i hobetal stemmer til SF.

 

I Københavns Kommune fik  Socialdemokratiet 9,7 procent S og SF fik 27 procent.

 

I stort set alle københavnske kredse blev Socialdemokratiet slået af både SF, Enhedslisten og Alternativet. Det siger gruppeformanden Lars Weiss til JP.

 

I Aarhus fik Socialdemokratiet 13 procent og SF blev dobbelt så store med 24 procent.

 

De to partier stor stort set lige i Odense, Aalborg og på den københavnske vestegn, der traditionelt er socialdemokratiske højborge.

 

Men også i resten af landet gik Socialdemokratiet tilbage.

 

Faktisk gik Socialdemokratiet tilbage i samtlige 92 storkredse. (JP)

 

Forsiden af morgenaviserne

Socialdemokratiets store nederlag er forsidestof i morgenaviserne:

 

Politiken: S-borgmestre udpeger samarbejdet med de blå som hovedårsag til det værste valg i 120 år.

 

Berlingske: Socialdemokrater: Vælgerlussing må føre til en alvorlig intern refleksion over partiets politik.

 

Jyllands-Posten: Socialdemokrater sætter spørgsmålstegn ved SVM-regeringen.

 

De tre aviser har spurgt forskellige socialdemokrater rundt omkring i landet om deres forklaring på det store valgnederlag.

 

Der er blandt borgmestre og andre en betydelig frygt for en ny katastrofe for Socialdemokratiet ved kommunalvalget i 2025.

 

Socialdemokrater vil have en ny regering

Nogle mener, at Socialdemokratiet nu igen er faret for hårdt frem i udlændingepolitikken. Det er blandt andre Laura Rosenvinge, der er Socialdemokratiets politiske ordfører i København Kommune.

 

Enkelte nævner en for svag klimapolitik som et problem.

 

De mange studerende i de store byer kan også straffe prtiet for at tage goder fra de studerende – beskæring af SU og kandidatuddannelserne.

 

I København er Socialdemokratiet hårdt presset af både SF, Enhedslisten og Alternativet. Og socialdemokraterne i Købehavn er selv blandt de mest venstreorienterede i partiet.

 

Mange socialdemokratiet rundt omkring i landet slår især på, at partiet har været for svag i velfærdspolitikken. Det siger blandt mange andre Hans Stavnsager, der er borgmester i Fåborg-Midtfyn Kommune. (TV2 News)

 

Carsten, der er socialdemokratisk borgmestrer i Næstved forklarer, at han oplever det som et problem, at han må skære i borgernes velfærd. Samtidig hører borgerne, at statskassen bugner med penge.

 

Flere fremhæver afskaffelsen af store bededag som en stor fejl. En enkelt nævner Mink-sagen som en belastende sag. Og nogle henviser til Mette Frederiksens udtalelser om, at danskerne bør arbejde mere, som hun senere har undskyldt og præciseret.

 

Men hos flere går det igen, at det var en fejl at gå i regering med Moderaterne og Venstre. SVM-regeringen er en fejltagelse, siger de.

 

Socialdemokratiets gruppeformand i Aarhus, Lone Hindø, er meget direkte.

 

Hun sætter ikke kun spørgsmålstegn ved SVM-regeringen. Hun taler direkte for, at partiet skal gå efter “en ny konstellation, også set i lyset af den styrke, som SF har fået i befolkningen”, siger hun til Jyllands-Posten.

 

“Hvordan ville din drømmeregering se ud?”, spørger journalisten.

 

“Min drømmeregering er rød”, svarer Lone Hindø, som vil have store bededag genindført som helligdag.

 

Regeringen har med Mette Frederiksen i spidsen gjort en kæmpeindsats for at bistå Ukraine i kampen mod Rusland. Mette Frederiksen og SVM-regeringen var også hurtige til at forstå nødvendigheden af et langt stærkere dansk forsvar.

 

Men denne politik har ikke forudsat et regeringssamarbejde hen over midten.

 

En socialdemokratisk  mindretalsregering havde sandsynligvis haft samme muligheder for et bredt samarbejde. Desuden ville Venstre og Moderaterne også have muligheder for at præge politikken. Og som en gevinst ville man tydeligere kunne se, hvad de enkelte partier står for.

 

Stigende uenighed i regeringen

På selv valgaftenen kritiserede Lars Løkke SVM-regeringen og sagde, at der var behov for at skrue op for reformer.

 

I dag kommer sundhedsstrukturkommissionen med sine anbefalinger til regeringen.

 

Venstre har fået mere selvtillid af et godt valgresultat og vil presse på med partiets mærkesager.

 

Men hvad vil Mette Frederiksen? Det bliver vi måske klogere på, når hun klokken 12 i dag kommenterer valgets resultatet.

Del på Facebook