Getting your Trinity Audio player ready...
|
Antallet af asylansøgere fortsætter også i år i en lind strøm.
Således er antallet af asylansøgere ved udgangen af april løbet op i 747 personer, oplyser Udlændingestyrelsen.
Den største gruppe udgøres af 136 syrere efterfulgt af 72 eritreere og 56 afghanere.
Sideløbende med asylansøgningerne har i alt 1.515 personer fra atten lande plus en stor gruppe ”øvrige” søgt om familiesammenføring i Danmark.
Her udgør også syrerne med 188 ansøgninger den største enkeltgruppe efterfulgt af tyrkere med 99 ansøgninger og med 60 filippinere som den tredjestørste gruppe.
Hundrede opholdstilladelser om måneden
Sidste år søgte i alt 2.479 personer asyl i Danmark, og af dem fik i alt 1.343 opholdstilladelse.
Det svarer til omkring hundrede om måneden, og nogenlunde det samme gør sig i år, hvor der i årets fire første måneder er blevet givet 397 opholdstilladelser.
Der er dog ikke tale om, at det er de asylansøgere, der er kommet i årets første fire måneder, der har fået opholdstilladelse.
Ved normal procedure tager det nemlig omkring et år at behandle og afgøre en asylsag.
I enkle oplagte tilfælde, som for eksempel når der er tale om en såkaldt Åbenbar Tilladelse eller ansøgningen er såkaldt Åbenbar Grundløs, kan en asylbehandling tage mellem tre og fire måneder.
Den syriske bølge
Lige siden Det Arabiske Forår i 2010 rullede hen over den arabiske verden, har bølger af syriske asylansøgere søgt mod Danmark.
År efter år har de siden da udgjort den største enkeltgruppe og er nu suverænt den største flygtningegruppe i Danmark.
Da Det Arabiske Forår med sine katastrofale følger som resultat tog sin begyndelse, boede der i alt 3.707 syrere i Danmark den 1. januar 2010.
Den 1. januar i år var det antal mere end tidoblet og nået op på 45.121, og som det fremgår af flygtningestrømmen her i årets fire første måneder, fortsætter antallet af syrere med at stige.
Familiesammenføringer har fordoblet antallet
Tilfældet med de syriske flygtninge er et skoleeksempel på de konsekvenserne, det får, når en flygtning får opholdstilladelse.
I perioden 2010 – 2023 fik således i alt 18.474 syriske asylansøgere opholdstilladelse i Danmark.
Efter at asyl og opholdstilladelse var hjemme, kom ansøgningerne om familiesammenføring, og det har medført, at i alt 4.451 ægtefæller og samleversker i samme perioden fik opholdstilladelse i Danmark.
Og børnene under 15 år fulgte med. Det drejer sig i perioden om i alt 9.314.
Når ægtefæller bliver forenet, bliver der som regel også født børn. I samme periode blev der således født i alt 6.822 børn af mødre med syrisk statsborgerskab.
Lægger man alle disse tal sammen, viser det sig, at de i alt 18.474 syriske asylansøgere, der i perioden 2010 – 2013 fik opholdstilladelse i Danmark, nu er blevet fordoblet til 39.061 syrere med flygtningestatus i Danmark.
Kan mærkes på kriminaliteten og de offentlige finanser
Da syrerne begyndte at strømme til landet, hed det sig, at det for en gangs skyld ville være veluddannede og arbejdsomme flygtninge, vi nu ville begynde at tage imod.
Virkeligheden har imidlertid vist sig at være den stik modsatte.
Lige siden de begyndte at ankomme, har syrerne haft en fremtrædende plads i både kriminalstatistikken og på de offentlige finanser.
Således er i alt 65 syrere blevet dømt for voldtægt i perioden 2010 – 2022.
Læg så der til fire domme for drab og syv domme for drabsforsøg i samme periode, for slet ikke at tale 445 domme for vold samt 88 røverier.
Også på narkoområdet har syrerne i den omtalte periode gjort sig gældende med 40 domme for narkohandel og 13 domme for narkosmugling.
Til gengæld kniber det med fliden, når det gælder regulært arbejde.
Ud af i alt 16.483 syriske mænd i alderen 16 – 65 år var en tredjedel eller i alt 5.652 på fuld offentlig forsørgelse den 1. oktober sidste år.
Hos kvinderne står det endnu værre til.
Her var 7.275 kvinder ud af i alt 12.683 kvinder i den pågældende alder på fuld offentlig forsørgelse den 1. oktober sidste år.
Danskerne betaler, og det ser ud til at skulle forsætte i årene fremover med endnu flere syrere, der får opholdstilladelse.
Sidste år drejede det sig om 544, og meget tyder på, at det vil gentage sig i år.
Skulle sendes hjem – men det kniber
Oprindeligt hed det sig, at syrerne skulle sendes hjem, når bliver fred i de områder i Syrien, de kommer fra, men selvom turister atter er begyndt at besøge landet, kniber det med hjemsendelser.
Sidste år fik blot 18 syrere besked på, at de ikke længere har opholdstilladelse i Danmark, medens to i løbet af i år har fået samme besked.
Til gengæld er der som nævnt allerede i årets første fire måneder ankommet 136 nye syriske asylansøgere, så de par hjemsendelser, man har besluttet, rækker som en vis herre et vist sted.
Der til kommer, at det er et åbent spørgsmål, om hjemsendelserne overhovedet bliver effektueret.
Kilder til denne artikel:
https://us.dk/media/10692/seneste-tal-paa-opholdsomraadet-april-2024.pdf
https://refugees.dk/fakta/asylproceduren-i-danmark/sagsbehandlingstider/
https://www.statistikbanken.dk/20024 (Tabelkode: FOLK2)
https://www.statistikbanken.dk/FODIE
https://www.statistikbanken.dk/20037 (Tabelkode: AUKO4)