Vild opløsning i Putins rækker – hans generaler slås indbyrdes, og her kan man se, hvordan hans soldater tager flugten

Getting your Trinity Audio player ready...

Internationale og danske medier har på det seneste berettet om, at de ukrainske styrker har generobret land fra den russiske hær.

 

Erobringen omfattede i første omgang bare et område på otte kvadratkilometer. Men den skabte et vendepunkt i krigen, der har stor psykologisk betydning på både den russiske og den ukrainske side.

 

Et chok for Putin

Ved ukrainernes generobring af det mindre område blev 64 russiske soldater dræbt. Andre blev taget til fange.

 

Trods den ukrainske erobrings beskedne omfang, var disse begivenheder psykologisk et chok for de russiske magthavere med Vladimir Putin i spidsen. De troede, at de var på vej til at trænge ukrainerne tilbage.

 

Da den alvorlige sandhed gik op for Kreml, forsøgte man i første omgang at fortie, hvad der var sket. På god russisk maner.

 

Men den uregerlige leder af lejesoldaterne i Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozhin, var så rasende over det forsmædelige nederlag, at han ikke kunne eller ville holde kæft.  Han overdængede de ansvarlige med skældsord.

 

Fiasko for lejesoldater, der betales af kæmpekoncern

Hans vrede var rettet mod den russiske hærs 72. brigade og mod de lejesoldater, som var betalt af den kæmpestore russiske energikoncern, Gazprom. Disse lejesoldater bærer navnet ”Flamme”.

 

Den russiske plan var, at Gazproms ”Flamme”-soldater skulle trænge de ukrainske styrker tilbage og holde fronten ved det nye område, som de erobrede.

 

Men denne plan brød totalt sammen. ”Flamme” viste sig ude af stand til at holde det frontafsnit, som det var deres opgave at sikre. Hvilket udløste Prigozhins fulde foragt.

 

Med voldsom sarkasme skrev han til sin ærkefjende, forsvarsminister Sergei Schoigu:

 

”Med deres mangeårige erfaring i krigsførelse, skulle De tage at se, hvordan fjenden har gennemført succesrige modangreb dér, hvor det var opgaven for enheder fra Forsvarsministeriet at bevogte flankerne.”.

 

Russere i panik

Den Korte Avis kan her bringe videooptagelser af ukrainske soldater, der stormer de russiske styrkers positioner, og ukrainske kampvogne, der driver flygtende russiske soldater foran sig.

 

På et tidspunkt gøres et russisk forsøg på at etablere en modoffensiv med nogle panservåben og et mindre antal soldater.

 

Men denne modoffensiv går fuldstændig i opløsning. Det ukrainske artilleri står parat og går til modangreb på de russiske soldater og deres panservogne. Mindst en af de russiske panservogne bliver ødelagt

 

Som man kan se på de dramatiske optagelser, vi bringer her, flygter de russiske soldater i panik.

 

Se videoen her

 

Prigozhins afmægtige raseri

 

Det russiske forsvarsministerium reagerede i første omgang på situationen, sådan som man plejer at reagere i lignende situationer: Man forsøgte at lyve sig ud af det.

 

Således hed det i en klassisk bureaukratisk sløret meddelelse fra Forsvarsministeriet:

 

”Udsagn fra enkelte Telegram-kanaler (den russiske ’facebook’) om ”forsvarsgennembrud”, der skulle have fundet sted forskellige steder på kontaktlinjen (frontlinjen), er ikke i overensstemmelse med virkeligheden”.

 

Denne skamløse løgn kan sammenholdes med billederne af de panisk flygtende russiske soldater.

 

Russiske soldater render deres vej, fordi de føler sig ladt fuldstændig i stikken af deres system. Prigozhin raser, men det er afmægtigt raseri.

 

I horisonten venter slaget om Krim

Længe lignede Bakhmut et område, hvor de russiske styrker kunne gennemføre en offensiv. Men her og nu er det ukrainerne, der har initiativet, og russerne, der er hårdt trængt.

 

Forude venter det rigtig store opgør med Ukraines bebudede offensiv. De ukrainske styrker kan gå ind til denne opgave med nye massive våbenleverancer fra Vesten i ryggen

 

Kampene omkring Bakhmut er kun en mindre del af det samlede billede. Nu går det løs i det store format. I horisonten venter blandt andet det vigtige slag om Krim.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…