Udenlandske studerende er stukket af fra en gæld på 1,3 milliarder kroner – danskerne betaler

Riget fattes penge, lyder det fra stort set alle politiske hjørner på Christiansborg med Enhedslisten som eneste undtagelse.

 

Af samme grund skal den arbejdende del af befolkningen knokle endnu mere med afskaffelse af St. Bededag som et godt eksempel på forsøg på at hive endnu flere skattekroner ud af danskerne.

 

Det sker samtidig med, at regeringen på grund af krav fra EU med rund hånd uddeler studielån, den såkaldte SU, til udenlandske studerende.

 

Og hvor en pæn del af dem tilsyneladende ikke har planer om at betale lånene tilbage.

 

Skylder nu 1,3 milliarder kroner

Udenlandske studerendes manglende tilbagebetaling af studielån har været støt stigende gennem de seneste år.

 

På blot tre år er gælden således vokset fra i alt 800 millioner kroner til 1,3 milliarder i november sidste år, skriver DR med henvisning til tal fra Gældsstyrelsen, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

 

Det skyldige beløb er fordelt på 18.000 udlændinge, og hvoraf de 5.000 er rejst ud af landet med en gæld på knap 350 millioner kroner.

 

I 2018 udarbejdede daværende skatteminister Carsten Lauritzen (V) en såkaldt syv-punkts-plan, der skulle styrke inddrivelsen af gæld fra udenlandske studerende.

 

Men den plan har helt åbenbart haft den stik modsatte virkning på de studerende.

 

Regeringen: Det er svært og næsten umuligt

Hos regeringen forsikrer skatteminister Jeppe Bruus (S), at den stigende gæld er noget, som ”vi følger meget med i og også gør, hvad vi kan for at få inddrevet,” siger han til DR.

 

Jeppe Bruus, der har været skatteminister siden Mette Frederiksens regeringsrokade i februar sidste år, har denne forklaring på, hvorfor gælden blot stiger og stiger:

 

”Det er nok et udtryk for, at det er svært. Vi har haft problemer med gældssystemet, som er på vej til at blive bedre, og så er det ekstra svært, hvis folk rejser ud af landet,” siger han til DR Nyheder

 

Han understreger, at regeringen nu vil gøre, hvad den kan, for at få inddrevet gælden hos de udenlandske studerende, der fortsat opholder sig i landet.

 

”Så længe de er inden for Danmarks grænser, så har vi lige så god mulighed for at inddrive deres gæld, som man har med alle andre danske statsborgere, så der har vi en opgave, som jeg kommer til at interessere mig for.”

 

Hvad angår dem, der er smuttet fra gælden med tak for gratis undervisning i Danmark, er skatteministeren stort set opgivende.

 

”Der er muligheder for at få inddrevet pengene igen, men de er begrænsede. Jeg må være ærlig at sige, at det bevæger sig langsomt fremad,” siger han til DR Nyheder.

 

Udbetaler årligt fire milliarder i SU-lån

Staten udbetaler årligt omkring fire milliarder kroner i lån til studerende over 18 år på gymnasier, professionshøjskoler, universiteter med videre.

 

Den 1. juli sidste år var der i alt 262.000 studerende, som havde optaget studielån.

 

De fordeler sig med 214.000 danskere, 13.000 personer af vestlig oprindelse og små 34.500 af ikke-vestlig oprindelse.

 

Blandt de ikke-vestlige har 4.488 syrere, 3.658 tyrkere og 2.329 somaliere fået bevilget SU-lån, som skal betales tilbage, uanset om de fuldfører noget som helst eller ej.

 

Men nu skal det fremover være sværere at komme i gymnasiet, lyder det fra regeringen.

 

Således understreges det i regeringsgrundlaget blandt andet, at regeringen vil “se på mulighederne for at skærpe adgangen til de gymnasiale uddannelser”.

 

Læs blandt andet her:

 

https://denkorteavis.dk/2020/ny-indvandrerelever-er-reelt-ved-at-oedelaegge-danske-gymnasier-muslimer-er-et-saerlig-problem/

 

Kilder til denne artikel:

https://www.dr.dk/nyheder/penge/udlaendinge-stikker-af-fra-su-regningen-gaelden-er-steget-til-13-milliarder-kroner

 

https://www.dr.dk/nyheder/penge/udlaendinge-stikker-af-fra-su-regningen-gaelden-er-steget-til-13-milliarder-kroner (Tabelkode AUK04)

 

https://www.stm.dk/statsministeriet/publikationer/regeringsgrundlag-2022/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…