TIL KAMP MOD SPEKULANTERNE – eller måske snarere til kamp mod dagens politikere?

**** Fire stjerner ud af seks  

 

Christoffer Dreyer står bag en ny dokumentarfilm med titlen “Til kamp mod spekulanterne”. Her følger han over en periode på fem år beboerne i Den Sønderjyske By på ydre Frederiksberg. 

 

Den Sønderjyske By er et ejendomskompleks, der består af 308 billige lejelejligheder med små haver. Klientellet rummer et bredt udsnit af befolkningen: Pædagoger, enlige forsørgere, pensionister, kunstnere og småbørnsfamilier.  

 

I december 2018 køber verdens største kapitalfond, Blackstone, Den Sønderjyske By af Frederiksberg Boligfond for 538 millioner kr. 

 

Filmens startskud er en meddelelse til beboerne om, at ejendomskomplekset skal sælges, og dokumentaren afsluttes efter fem års gåen-til-modstand.  

 

Lejerne, med beboerformanden i spidsen, vælger nemlig at tage kampen op mod salget. I første omgang med demonstrationer, bannere, besøg på Rådhuset og presseomtale. I anden ombæring med en retssag mod Frederiksberg Boligfond.  

 

For modstanden får yderligere vind i sejlene, da et gammelt skøde fra 1932 pludselig dukker op. Ordlyden giver beboerne et trumfkort på hånden: Hvis ejendommen på et tidspunkt skal sælges, skal lejerne tilbydes at købe deres lejligheder for en samlet pris på 2,8 millioner kr.  I 2018-kr. et rystende lavt beløb for en uhyre attraktiv grund i hovedstadsområdet. En brøkdel af markedsprisen. 

 

Beboerne hyrer boligadvokaten Lars Langkjær til at føre retssagen, der kan gøre samtlige beboere til boligmillionærer. Vinder de sagen, har sejren imidlertid en meget kedelig bagside: Frederiksberg Boligfond vil gå konkurs, og det vil gå ud over de lejere, der bor i Boligfondens øvrige ejendomme. 

 

Der er lagt op til splid, og sammenholdet og idealismen begynder da også at slå revner i en meget grågrumset sag,  

 

To citater angiver rammen

To citater angiver rammen for dokumentaren. Først instruktøren:  

 

“Filmen er grundlæggende en fortælling om de små mod de store. Beboerne i den Sønderjyske By føler sig kørt over af en arrogant kommune og en boligfond, der sælger deres hjem uden at involvere dem. 

 

Men fordi et gammelt skøde dukker op, bliver det også en film om, hvad der sker, når man bliver sat i et ideologisk dilemma. Skal man blive ved med at kæmpe for billige lejeboliger til alle, eller skal man selv melde sig under boligmillionærernes fane?”

 

Derpå beboerformanden: 

 

“Det er let nok på afstand at rynke på næsen af store kapitalfonde, der ikke har andet for øje end penge, men når der pludselig viftes med millioner af kroner lige foran ens egen næse, hvor langt holder idealismen så? 

 

Det er dét dilemma, jeg håber, at publikum kan genkende og føler sig engageret i. Det er det perspektiv, der kan give en større forståelse af, hvordan vi mennesker har svært ved at være 100% idealistiske, når store økonomiske muligheder pludselig opstår” (…)  

 

Vurdering

Det er en fængslende dokumentar, der meget præcist får stillet skarpt på dilemmaerne. Filmens styrke er, at seerne får lov til at gøre hele rejsen med og kan identificere sig med de modstridende interesser. 

 

Når det ”kun” bliver til fire stjerner, er det fordi filmen stopper op lige dér, hvor det begynder at blive rigtigt spændende. 

 

Hvem har det politiske ansvar for, at det kunne komme så vidt, at hvis Den Sønderjyske By blev solgt til beboerne for 2.8. mio.kr., så ville Frederiksbergs Boligfond gå konkurs? 

 

Hvilke magthavere står bag? Hvilke interesser? Og bør de ikke eksponeres? 

 

Jeg har en grim mistanke om, at så længe skytset først og fremmest rettes mod den fjerne, åh-så-djævelske kapitalfond, Blackstone, så kan dokumentaren slippe igennem DR’s censurfilter. 

Hvis instruktøren i stedet var gået benhårdt efter de politisk ansvarlige (formanden for Frederiksberg Boligfond, Flemming Brank m.fl.?), så havde piben med stor sandsynlighed fået en anden lyd.  

 

Politikerne i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg har efterhånden adskillige ridser i lakken. Fx det uskønne forløb omkring restaureringen af Frederiksberg Svømmehal, hvor små erhvervsdrivende skulle smides ud for at give plads til mere rentable lejere. Fx ex-borgmesteren Simon Aggesens boligspekulation.

 

For nu blot at nævne to eksempler ud over de lyssky aftaler i forbindelse med Den Sønderjyske By. 

 

Og sådan er der så meget.  

Se trailer her:

TIL KAMP MOD SPEKULANTERNE (vimeo.com)

 

Længde: 70 minutter 

  • Medvirkende: Beboere i Den Sønderjyske By, Lars Langkjær, Flemming Brank m.fl. 
  • Instruktør: Christoffer Dreyer 
  • Premieredato: d. 27. februar 
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…