Sex-skandale i svensk politi: Politidirektøren gemmer sig bag træer og buske – han er forelsket i efterretningschefen

Mats Löfving og Linda Staff (Foto: Politi via Fria Tider

De er begge medlem af Sveriges øverste politiledelse og har tidligere haft et tæt og stormomsust forhold til hinanden.

 

Men forholdet er slut, og nu fyger beskyldninger om vold, tvang og stalking gennem luften.

 

Hovedpersonerne i topskandalen, der nu har rystet både svensk politi og landets regering, er Stockholms politidirektør, Mats Löfving, og Linda Staaf, der er efterretningschef i politiets særlige efterretningsenhed i kampen mod banderne (NOA).

 

Efterretningschefen beskylder nu polidirektøren for tvang, vold og stalking, skriver flere svenske medier. Blandt dem Expressen, der som de første var ude med historien.

 

Dertil kommer så en sag om nepotisme i forbindelse med ansættelsen af Linda Staff som efterretningschef.

 

Frygtede for sin egen sikkerhed

Sagen startede tilbage i december 2021, hvor der blev indgivet en politianmeldelse mod Stockholms politidirektør, Mats Löfring, om vold og stalking.

 

Anmelderen var politiets interne sikkerhedschef, Ari Stenmann, og var baseret på en henvendelse fra politiets efterretningschef mod bandekriminalitet, Linda Staff.

 

Linda Staff havde henvendt sig til Ari Stenmann, fordi hun angivelig frygtede for sin egen sikkerhed

 

Over for politiets interne sikkerhedschef anklagede hun politidirektør Löfving for at stalke hende samt gav som nævnt udtryk for, at hun frygtede for sin egen sikkerhed.

 

Hun fortalte, at politidirektøren med jævne mellemrum dukkede op de steder, hvor hun plejede at komme, og forsøgte at skjule sin tilstedeværelse.

 

Blandt andet ved de badehuse, hvor hun svømmetræner og på de ruter, hvor hun løber.

 

Her gemte han sig bag træer og buske, og når hun opdagede ham, skyndte han sig at løbe bort.

 

Ligeledes skulle hun have anklaget politidirektøren for vold, men det har hun senere benægtet skulle være tilfældet.

 

Anklagemyndigheden afviste først sagen

Anklagemyndigheden afviste i første omgang sagen mod Mats Löfring, men har efter den seneste udvikling, hvor den er sluppet ud til offentligheden, besluttet at genoptage den.

 

Det handler i første omgang om bedragerisag mod Mats Löfving. Det skal blandt andet undersøges, om ansættelsen af Linda Staaf var et tilfælde af grov tjenesteforseelse.

 

”Vi har nu modtaget politianmeldelser, som sammen med tidligere oplysninger og medieoplysninger gør, at jeg nu mener, at der er grund til at antage, at der er begået en forbrydelse,” hedder det i en pressemeddelelse fra viceanklager Bengt Åsbäck, som fortsætter:

 

”Jeg vælger derfor at indlede en forundersøgelse. Der er ingen, der er mistænkt for kriminalitet.”

 

Rigspolitichef Anders Thornberg har på den baggrund meddelt, at Mats Löfving bliver omplaceret og får andre opgaver, mens sagen kører.

 

Bekymringer i regeringen

Selvom efterretningschef Linda Staff nu benægter, at hun skulle have været udsat for vold fra politidirektør Mats Löfrings side, vækker afsløringerne af gode grunde bekymringer i den svenske regering.

 

Den svenske statsminister Ulf Kristersson (M) lægger ikke skjul på, at han er bekymret over forholdene i den øverste politiledelse.

 

”Jeg er meget bekymret, for det skader tilliden til politiet, så jeg håber, at sagen kan blive løst hurtigst muligt,” har han udtalt til TV 4.

 

Et forhold med jalousi og forfølgelse

Det var Mats Lövring, som i 2015 ansatte Linda Staff som chef for politiets efterretningsvirksomhed i bandekrigene.

 

Straks efter ansættelsen indledte de et forhold, som ifølge Aftonbladets oplysninger var fyldt med forfølgelse, hersketeknikker og jalousi.

 

Da bolden om blandt andet stalking for alvor begyndte at rulle, kom det frem, at Mats Lövring havde ansat Linda Staff som ny efterretningschef, selvom hun ikke opfyldte kompetencekravene.

 

Fik lønforhøjelse med tilbagevirkende kraft

Dertil kommer, at Mats Löfring ifølge Dagens Nyheter blot et år efter hendes ansættelse, og medens de stadigt var kærester, gav hende lønforhøjelse med tilbagevirkende kraft, hvilket udløste en sum på 66.000 svenske kroner

 

I forbindelse med mistanke om en mulig forbindelse mellem ansættelsen og det efterfølgende forhold, indledte Den Særlige Anklagemyndighed en forundersøgelse, men fuldførte den aldrig.

 

Det er den, der nu bliver genoptaget.

 

Blev ansat foran 21 kvalificerede ansøgere

Rent faktisk viser det sig nu, at Linda Staff blev ansat foran 21 ansøgere, der i modsætning til Linda Staff alle opfyldte kvalifikationerne for at besætte stillingen som politiets særlige efterretningschef i kampen mod bandekriminalitet.

 

Blandt andet var det et grundlæggende krav, at ansøgerne havde politimæssig erfaring, og det havde Linda Staff ikke.

 

Hun havde indtal da udelukkende haft forskelligt administrativt arbejde ved politiet.

 

Og hun blev vel at mærke ansat, efter at ansøgningsfristen var blevet forlænget.

 

Linda Staff: En smædekampagne mod mig

Medens den ene part i sagen, politidireltør Mats Löfring, ikke har ønsket at udtale sig, har Linda Staff til gengæld ikke holdt sig tilbage.

 

Og det er især beskyldningerne om, at hun var ukvalificeret og udelukkende fik stillingen som efterretningschef på grund af forholdet til Mats Löfring, der piner hende.

 

”Det er en smædekampagne mod mig som kvinde og politibetjent. Fakta er tilbageholdt og fordrejet,” siger hun til Dagens Nyheter.

 

Hun mener, at det handler om, at mange mænd ikke kan håndtere, at en kvinde får magt og indflydelse i en mandsdomineret branche.

 

I samme forbindelse afviser hun, at Mats Löfring har begået nogen forbrydelse mod hende.

 

”Han har udelukkende opført sig utilbørligt,” understreger hun.

 

Ikke desto mindre henvendte hun sig til politiets interne sikkerhedschef, Ari Stenmann, og ifølge ham, fordi hun angiveligt frygtede for sin egen sikkerhed.

 

Kan vinke farvel til ny stilling

Her i avisen har vi tidligere skrevet, at Linda Staff forlader posten som efterretningschef for at tiltræde en stilling som ekspert i den nye regerings justitsministerium.

 

”Har skal hun skal arbejde med udvikling af arbejdet mod grov organiseret kriminalitet. Det er en kærkommen tilføjelse,” sagde Göran Millbert, chef for Justitsministeriets politienhed, sidste år til Expressen.

 

Selv fortalte Linda Staaf, at hun selv har søgt job i Justitsministeriet.

 

”Jeg har selv taget initiativ til at starte i Justitsministeriet, fordi det er en højpolitisk sag at arbejde med organiseret kriminalitet,” understregede hun dengang.

 

Nu er hendes ansættelse i Justitsministeriet foreløbig nulstillet som følge af sagerne omkring hendes forhold til Mats Löfring, ligesom Mats Löfring er blevet overført til andet arbejde.

 

Begge sagens hovedpersoner, hvis karrierer ved politiet nu hænger i en tynd tråd, vil blive afhørt først på foråret.

Kilder til denne artikel:

https://www.expressen.se/nyheter/mats-lofving-anmaldes–for-brott-mot-linda-staaf/

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0QvGaG/mats-lofving-och-linda-staaf-bekanta-nar-noa-tjansten-tillsattes

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/anstallningen-av-linda-staaf-utreddes-som-tjanstefel

https://www.dn.se/sverige/lofving-gav-staaf-loneforhojning-nar-de-var-ett-par/

https://www.friatider.se/aklagaren-forhor-ska-hallas-med-bade-lofving-och-staaf

Læs også:

https://denkorteavis.dk/2022/nu-svenske-efterretningschef-citerer-nu-tidligere-praesident-trump-det-er-godnat-med-sverige/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…