Seneste måling: Teoretisk set kunne Venstre i dag have været Danmarks største parti med flere mandater end Socialdemokratiet

Arkivfoto: Privat/facebook

Man skal som bekendt ikke græde over spildt mælk, og for Venstre må dette gamle ordsprog uden tvivl have en vis betydning, sådan som sagerne i øjeblikket står for partiet

 

Havde Venstre formået at holde ro og orden i egne rækker, kunne partiet i dag teoretisk set have været Danmarks største parti med flest mandater i Folketinget.

 

Men det kunne man som bekendt ikke med det resultat, at den tidligere partiformand og den tidligere næstformand sagde farvel og tak og stiftede deres egne partier.

 

Og det blev katastrofalt for Venstre, som ifølge den seneste meningsmåling fra Voxmeter kunne have været større end Socialdemokratiet, hvis man tæller Lars Løkke Rasmussens (M) og Inger Støjbergs (DD) mandater med. (Se målingen i bunden af artiklen)

 

Større end Socialdemokratiet

Ifølge målingen, der er fra den 28. august, kan Jacob Ellemann-Jensen (V) sammen med Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg tilsammen mønstre 49 mandater mod Mette Frederiksens (S) 42.

 

Men det er selvfølgelig kun teori.

 

Det er således langt fra sikkert, at de 15 mandater, som Moderaterne og Danmarksdemokraterne hver især ifølge målingen står til, automatisk ville være gået til Venstre, som nu er nede på 19 mandater mod 23 ved folketingsvalget i november sidste år.

 

En måling foretaget af Epinion den 23. august viser nogenlunde det samme resultat.

 

Her får Venstre 17 mandater, Danmarksdemokraterne 16 og Moderaterne 13 mandater.

 

Altså tilsammen 46 mandater mod de 42 mandater, som Socialdemokratiet ligeledes står til i målingen fra Epinion, der er foretaget for DR.

 

Tilbage står dog trods alt, at hvis Venstre havde kunnet rumme Lars Løkke Rasmussens lettere tågede politiske visioner og Inger Støjbergs udlændingepolitik, ville situationen for partiet have set noget anderledes ud ved valget i november sidste år.

 

Her mistede Venstre 20 mandater i forhold til valgresultatet på 43 ved Folketingsvalget i juni 2019.

 

Og det er bestemt ikke Jacob Ellemann-Jensens skyld alene, selvom mange her er tilbøjelige til at rette bager for smed.

 

At situationen efter valget til gengæld er et ansvar, han må påtage sig, er så en helt anden side af sagen.

 

Forskydningerne er stadig de samme i forhold til valget

Generelt ser det ud til, at de forskydninger, der ifølge meningsmålingerne er opstået siden valget, har bidt sig fast uden de helt store ændringer.

 

Det er fortsat Socialdemokratiet, der får de fleste tæsk, med et tab på otte mandater i forhold til valgresultatet i november sidste år.

 

Venstre er som nævnt nede på 19 mandater mod de 23, som partiet fik ved seneste valg.

 

Moderaternes 15 mandater i målingen er et tab på ét i forhold til valget, medens Inger Støjberg og hendes Danmarksdemokrater med ligeledes 15 mandater i målingen har vundet ét i forhold til Valget.

 

For Det Konservative Folkeparti har tilbagegangen lagt sig fast med otte mandater mod 10 i forhold til valget, medens Radikale Venstre ifølge målingen fastholder de syv mandater, partiet fik ved valget.

 

Hos Liberal Alliance er de stadig tilsmilet af lykkens gudinde og ligger i målingen med 19 mandater, hvilket er en fremgang på fem i forhold til de 14, partiet fik ved valget, hvor partiets folketingsgruppe blot bestod af tre personer.

 

Nye Borgerlige mister to mandater og går fra seks ved valget til fire i målingen, medens Dansk Folkeparti ligger stabilt og beholder de fem mandater, partiet fik ved valget.

 

Siden valget har DF fået yderlige to medlemmer i folketingsgruppen, nemlig Mette Thiesen, der blev tvunget ud af Nye Borgerlige og Mikkel Bjørn, der er afhopper fra Nye Borgerlige.

 

Pia Olsen Dyhr scorer stadig den største bid

I rød blok er det uden sammenligning Pia Olsen Dyhr, der har scoret den største bid af kagen, efter Mette Frederiksen kastede sig i armene på Løkke Rasmussen og Ellemann-Jensen og derpå afskaffede St. Bededag.

 

Ved valget i november sidste år fik SF i alt 15 mandater, og har siden i meningsmålingerne holdt sig et pænt stykke over valgresultatet og ligger nu på 23 mandater i seneste måling.

 

Også hos Enhedslisten er der fremgang fra ni mandater ved valget til 13 i målingen, medens Alternativet til gengæld mister ét mandat og går fra seks til fem.

 

Regeringen i mindretal ifølge målingen

Medens Lars Løkke Rasmussen som sædvanlig svømmer ovenpå, har de sidste ni måneder været mareridtsagtige med betydelige vælgertab for de to andre regeringspartier, Socialdemokratiet og Venstre.

 

Deres samlede vælgertab har betydet, at regeringen ville få 76 mandater mod de nuværende 89, hvis man medregner Jon Stephensen, der har forladt Moderaterne og er blevet løsgænger.

 

Det betyder, at regeringen ifølge målingen og medregnet de tre nordatlantiske mandater ville komme i mindretal, hvis der var valg i dag.

 

Uden for regeringen har rød blok fået en mandatfremgang fra 37 mandater ved valget til 48 ifølge målingen.

 

Ligeledes uden for regeringen kan blå blok notere en lille mandatfremgang på to fra 49 mandater ved valget til 52 ifølge målingen.

 

Samlet set er rød blok gået fra 87 mandater ved valget til 90 ifølge målingen, medens blå blok har tabt to og nu er nede på 70 mandater mod 72 ved valget.

 

Blev gennemført, da regeringen bøjede nakken for islam

Målingen er gennemført af Voxmeter for Ritzaus Bureau og har for de enkelte partier en usikkerhed på +/- 2,7 procent.

 

Den er baseret på telefoninterviews med 1.007 repræsentativt udvalgte personer på 18 år og derover og gennemført i perioden fra 21. august til 27. august.

 

Altså på et tidspunkt, hvor det stod klart, at regeringen i koransagen ville bøje nakken for en række muslimske tabelande og al-Qaeda og reelt set genindføre blasfemiloven.

 

Du kan se hele målingen her:

https://voxmeter.dk/analyser/meningsmalinger/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…