Putin hylder Stalin med ny buste – sammenligner Krigen i Ukraine med krigen mod tyskerne under Anden Verdenskrig

Massemorderen Stalin rider i øjeblikket på en bølge af popularitet i Rusland.

 

En ny buste af den sovjetiske diktator blev i sidste uge afsløret i Volgograd, det tidligere Stalingrad, i forbindelse med firsåret for det tyske nederlag ved byen den 2. februar 1943.

 

Putin var til stede ved fejringen og benyttede lejligheden til at holde en tale, hvor han sammenlignede den “særlige militæroperation” i Ukraine med krigen mod Nazityskland.

 

Altså at Rusland med invasionen af Ukraine er i gang med en forsvarskrig.

 

Det skriver flere telegrambureauer. Blandt dem Reuter, AFP og det russiske TASS

 

“Igen og igen er vi tvunget til at afvise aggressionen fra det kollektive Vesten,” lød det fra Putin, som fortsatte:

 

“Vi sender ikke kampvogne til deres grænser, men vi har noget at reagere med, og det handler ikke kun om at bruge pansrede køretøjer. Alle burde forstå dette,” tilføjede han og gentog atomtruslen:

 

“En moderne krig med Rusland vil være helt anderledes,” sagde han.

 

Rusland vrimler med Stalin-statuer

Det er nu anden gang, der bliver rejst en statue af Stalin i Volgograd. I 2019 rejste medlemmer af det lokale kommunistparti en statue af den tidligere diktator.

 

Alt i alt var der frem til september 2014 femten statuer af Stalin i Rusland.

 

Hvor mange, der siden er kommet til, er uvist, men med Stalins stigende popularitet blandt russerne, er det sikkert et pænt antal.

 

En Stalin-bølge har bredt sig i Rusland

I de næsten to årtier, den tidligere KGB-oberstløjtnant Vladimir V. Putin har været ved magten i Rusland, har en Stalinbølge langsomt bredt sig.

 

I en meningsmåling, som det respekterede russiske Levada-center gennemførte i 2019 i 137 russiske byer blandt personer på 18 år og der over, erklærede 51 procent, at de respekterer, kan lide eller beundrer Stalin.

 

Levada-målingen er den højeste vurdering for Stalin i de sidste 20 år – en periode, hvor hans portræt har dukket op igen i hele Rusland, ofte med officiel godkendelse. Nye Stalin-statuer dukker nu op forskellige steder.

 

En russisk avis bragte nyheden om meningsdmålingen med overskriften: “Superstjernen Stalin”.

 

Du kan købe Stalin-vægkalendere, køleskabsmagneter og andre Generalissimo-memorabilia i russiske butikker, rapporterer BBC’s Steve Rosenberg fra Moskva.

 

Har tidlige draget denne sammenligning

Under besøget i Volgograd var det ikke første gang, Putin sammenlignede kampene i Ukraine med Sovjetunionens kamp mod den tyske invasion under Anden Verdenskrig

 

I forbindelse med de årlige troppeparader den 1. maj på Den Røde Plads i Moskva lød det således sidste år fra Putin ti uger efter angrebet på Ukraine:

 

“I kæmper for fædrelandet og for fremtiden, så ingen glemmer erfaringerne fra Anden Verdenskrig med kampen mod bødler, forfølgere og nazister.”

 

Han understregede, at konflikten med Ukraine og de Nato-lande, der forsyner Ukraine med våben, derfor var “uundgåelig” som en reaktion på Ukraines og Nato-landenes planer om at invadere blandt andet Krimhalvøen.

 

Rygter om, at Stalin skal have sin by tilbage

Efter Stalins død i 1953 overtog Nikita Khrusjtjov magten i Sovjetunionen.

 

Og selvom han helhjertet havde deltaget i Stalins brutale massemyrderier, startede han i 1956 en proces med afstandstandstagen til Stalins rædselsregime.

 

Det medførte blandt andet, at Stalingrad i 1960 ændrede navn til Volgograd.

 

Men nu er der efter snart tyve år med Putin som nævnt nye tider på vej med en rehabilitering af Stalin.

 

Der har således været rygter fremme på Telegram og andre sociale medier om, at der under Putins besøg i Volgograd ville blive truffet en beslutning om at genoprette navnet Stalingrad.

 

Putins talsmand, Dmitry Peskov, sagde tidligere i sidste uge, at han ikke kunne bekræfte noget, da han blev spurgt, om der var diskussioner i Kreml om muligheden for at omdøbe byen, skriver TASS.

 

Bødlen Stalin

Der er uenighed om, hvor mange mennesker, Stalin reelt slog ihjel under sine 25 år ved magten.

 

Nogle historikere taler om 50 millioner, medens andre nævner et antal på op mod fem millioner.

 

Ifølge Folkedrab.dk giver historikeren Bent Jensen giver dog et mere moderat og ret sandsynligt bud på antallet af dødsofre i perioden 1928-53.

 

Bent Jensen baserer sine tal på såvel ældre som nyere forskning, som er fremkommet, efter at flere af de sovjetiske arkiver er blevet åbnet i de senere år.

 

Han skønner, at sted mellem 11,5 og 14,1 millioner mennesker mistede livet som følge af Stalins terror.

 

Holodomor – eller ”Hunger-folkemordet i Ukraine”

Oversat betyder Holodomor ”udryddelse med sult”.

 

Og det var, hvad ukrainerne oplevede i begyndelsen af 1930’erne, hvor Stalin i forbindelse med en dårlig høst med brutal magt stjal alt kornet i Ukraine.

 

Det medførte, at sted mellem 2,4 og 7,5 millioner ukrainere døde af sult.

 

Siden 2006 har sultedøden i Ukraine uofficielt været betragtet som et folkemord.

 

Sagen har været oppe og vende i FN, og her fastholder et lille mindretal på 29 lande ud af FN’s 193 medlemslande, at Stalin dengang begik folkemord i Ukraine.

 

Blandt dem, der fastholder folkemord, er blandt andre USA, Holland og Belgien, medens andre lande såsom Danmark, Norge, Sverige og Tyskland afviser, at Stalin bevidst begik folkemord i Ukraine.

 

Til gengæld er det i dag beviseligt, at Putin forsøger at erobre Ukraine med terrorbombning af den ukrainske befolkning.

 

Kilder til denne artikel:

https://www.reuters.com/world/europe/new-monument-soviet-leader-stalin-unveiled-ahead-ww2-anniversary-2023-02-01/

 

https://www.bbc.com/news/world-europe-47975704

 

https://www.rferl.org/a/russia-volgograd-stalin-bust-putin-visit-stalingrad/32251951.html

 

https://www.hindustantimes.com/world-news/putin-says-russia-fighting-in-ukraine-as-it-did-in-world-war-ii-101652083605237.html

 

https://folkedrab.dk/eksempler-paa-folkedrab/stalinismens-forbrydelser/fakta-om-sovjetunionen/tal-tabeller#1

 

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_statues_of_Joseph_Stalin

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…