Russisk par stjal 3000 cykler og blev dømt til udvisning, men de fortsatte bare – uden fast grænsekontrol er udvisninger tomme slag i luften

Foto: Anders Brohus, Ritzau Scanpix

Danmark har siden den 4. januar 2016 haft en såkaldt midlertidig grænsekontrol med stikprøver, og læsere af denne avis vil vide, at det har givet resultater.

 

Men på trods af gode resultater viser en dom ved Københavns Byret for et omfattende cykeltyveri, at udvisninger ofte er tomme slag i luften.

 

Den 8. marts anholdt politiet et russiske ægtepar og sigtede dem for tyveri og hæleri af tolv cykler i hovedstadsområdet.

 

Nu viser det sig, at parret den 27. oktober sidste år var blevet idømt seks års udvisning i en sag om tyveri og hæleri af ikke færre end knap 3000 stjålne cykler.

 

Dommen med seks års udvisning blev imidlertid ikke eksekveret, da parret ankede sagen til Østre Landsret og blot fortsatte deres kriminelle aktiviteter.

 

Men uanset hvad, vil en udvisningsdom være et tomt slag i luften, når det drejer sig om målbevidste udenlandske tyveknægte.

 

Næsten tre tusinde udviste kom tilbage

Det har ikke været muligt for Den Korte Avis at få en aktuel opdatering på, hvor mange udviste kriminelle, der indtil dato har trodset et indrejseforbud og begået ny kriminalitet i Danmark.

 

Til gengæld viser en kørsel, som DR har fået lavet hos Danmarks Statistik, at siden 2001 og til og med 2018 er i alt 2.840 kriminelle vendt tilbage til Danmark på trods af, at de havde indrejseforbud.

 

Og antallet har været konstant stigende.

 

Alene siden Danmark i januar 2016 indførte midlertidig grænsekontrol, er det på trods af kontrollen lykkedes for i alt 601 omrejsende kriminelle i årene til og med 2018 at trodse indrejseforbuddet og begået ny kriminalitet i Danmark.

 

Vi kan konstatere, at op imod halvdelen af de berigelseskriminelle, der bliver idømt indrejseforbud, vender tilbage og begår ny kriminalitet inden for et år,” lyder det fra  vicepolitiinspektør Tormod Christensen fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC) i en TV 2 Dokumentar i 2015

 

Men Rigspolitiet er overbevist om, at endnu flere bryder deres indrejseforbud uden at blive fanget, ligesom mange andre bliver pågrebet mere end et år efter, de er udvist.

 

Der er ingen tvivl om, at der også ligger et mørketal her. Der er utvivlsomt flere, der har indrejseforbud, som rejser til Danmark. Enten for at opholde sig, eller for at begå ny kriminalitet, anfører vicepolitiinspektør Tormod Christensen

 

Over to hundrede millioner kroner i 2020

I lighed med afviste asylansøgere, der nægter at forlade landet, er også udviste kriminelle en dyr fornøjelse for danske skatteborgere.

 

I 2020 kostede det ifølge et svar fra daværende justitsminister Nick Hækkerup (S) til Folketingets Retsudvalg i alt 2.039 kroner per døgn at have en udvist kriminel siddende i et lukket fængsel og 1.303 per døgn i et arresthus.

 

Samlet set løb udgifterne til fængslede udviste kriminelle i 2020 op i 252 millioner kroner.

 

Ved udgangen af 2022 sad der i alt 545 udvisningsdømte plus 113 personer med ulovligt ophold bag tremmer og ventede på at blive sendt ud af landet.

 

Beregnet ud fra taksterne i 2020 har de indtil videre kostet de danske skatteborgere 1,3 millioner kroner.

 

Fint med udvisning og indrejseforbud, men …

Udenlandske kriminelle har selvfølgelig intet at gøre i Danmark og skal smides ud med forbud mod at vende tilbage.

 

Det kan alle bortset fra de kriminelles familier i Danmark formentlig være enige i.

 

Men, som tallene viser, er en udvisning med indrejseforbud ofte et tomt slag i luften i og med, at der ikke gøres noget effektivt for at forhindre de udviste i at vende tilbage og fortsætte med kriminalitet i Danmark.

 

Den amputerede grænsekontrol, EU-Kommissionen allernådigst har givet Danmark tilladelse til at have, virker, men kan trods alt kun tage toppen af isbjerget.

 

Problemet kan kun løses ved hjælp af en god gammeldags grænsekontrol med effektiv bemanding døgnet rundt.

 

Men det tør de store flertal af Folketingets politikere åbenbart ikke binde an med af frygt for rynkede bryn i Bryssel.

 

Kilder til denne artikel:

https://www.berlingske.dk/nyheder/russisk-aegtepar-blev-doemt-og-udvist-nu-er-de-anholdt-igen

 

https://www.dr.dk/nyheder/indland/2840-kriminelle-udlaendinge-har-brudt-indrejseforbud-siden-2001-det-er-en-kalkuleret

 

https://www.dr.dk/nyheder/indland/udviste-kriminelle-vender-tilbage-til-danmark-inden-et-aar

 

https://www.ft.dk/samling/20201/almdel/reu/spm/479/svar/1742568/2329015/index.htm

 

https://hjemst.dk/tal-og-statistik/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…