Putins besøg på Krim i lørdags udløste to spørgsmål: Er han syg? Og har han en dobbeltgænger?

Putin besøgte Krim og Mariupol i weekenden (Foto fra Telegam via Bild.de)
Getting your Trinity Audio player ready...

Lørdag besøgte Vladimir Putin den russisk besatte Krim-halvø og den ligeledes besatte by Mariupol, som er blevet fuldstændig smadret af de russiske styrker.

 

Det var et vigtigt propaganda-fremstød for Kreml-tyrannen.

 

I sig selv var det en begivenhed, at han viste sig på Krim, som Rusland ulovligt besatte og annekterede i 2014.

 

Et tidligere forsøg på at lade Putin besøge halvøen for nogle måneder siden endte i fiasko.

 

Putin gik dengang ud på broen, der forbinder Krim med det russiske fastland. Men til manges undren fortsatte han ikke over til halvøen. Det udløste gætterier om, hvad der foregik.

 

En forklaring gik ud på, at Putin måske frygtede et droneangreb på Krim og derfor holdt sig fra halvøen.

 

Putin mindede om en gangbesværet pensionist

Uanset hvad årsagen nu dengang var til, at Putin opgav besøget, så gennemførte Kreml-diktatoren i lørdags et besøg på Krim. Men det gav ham så et andet problem:

 

På en video så man den 70-årige Putin gå afsted sammen med en lokalpolitiker og seks barske livvagter. Men Kreml-herskeren virkede som en skygge af sig selv. (BILD.de)

 

Han gik langsomt og besværet, og havde tilsyneladende problemer med at styre sine ben. Hans kropsholdning var anspændt – som om han havde smerter, da han gik.

 

Det var givetvis ikke noget, der passede Vladimir Putin, at han mindede om en gangbesværet pensionist.

 

Putins optræden som stærk mand

Putin har ellers altid gjort meget ud af at optræde som stærk mand også i fysisk forstand – med faste skridt, dynamiske bevægelser og klar røst.

 

Sådan var det da også, da han holdt sin store TV-transmitterede tale i forbindelse med årsdagen for invasionen i Ukraine i slutningen af februar i år.

 

Denne form for ’maskulin vitalitet’ har Putin altid dyrket. Han er klar over, at han hele tiden er under observation, og han ved, hvor vigtigt det er at signalere styrke og handlekraft.

 

Hvis han giver indtryk af lidt pensionistagtig svaghed, kan hammeren falde i Kremls inderkreds.

 

Her er det ikke godt at fremstå som en svag leder – heller ikke i fysisk forstand. Det sender et dårligt signal at bevæge sig usikkert og besværet rundt og være afhængig af andres hjælp.

 

Putin under voksende pres

Putin ved, at han bliver nøje iagttaget, og at hammeren hurtigt kan falde, hvis han viser svaghedstegn. Når han så samtidig har alvorlige problemer på slagmarken, som det stadig tydeligere er tilfældet, bliver situationen for alvor problematisk.

 

I det topstyrede og brutale russiske system er det afgørende, at man hele tiden placerer sig det rigtige sted i de løbende magtkampe.

 

Så det kan være fatalt, hvis en leder begynder at ligne en type, der er for nedadgående. Det kan få centrale spillere i magtens cirkler til at søge mod nye alliancer. Man foretrækker at holde med en skrupelløs vinder.

 

Derfor er Putin under voksende pres. Han bliver iagttaget og vejet, og rivaler venter på det rigtige tidspunkt til at gribe magten.

 

Og derfor er det generende for ham, at der cirkulerer en del spekulationer om, at han lider af den ene eller den anden sygdom.

 

Blandt andet har rygter om kræft i bugspytkirtlen, prostatakræft og Parkinsons syge cirkuleret.

 

Dobbeltgænger!?

Glødende Putin-tilhængere reagerer stærkt afvisende over for historierne om, at Putin skulle være afkræftet af alvorlig sygdom. De vil have banket indtrykket af svaghed i jorden.

 

Til det formål er der diverse historier i omløb, der skal tjene til at forsikre om, at Putin er ved fuld styrke – både når det gælder fysik, psyke og magt.

 

En version af disse historier går på, at Putin har en dobbeltgænger! Så når Putin fremstår som svækket og usikker, lyder forklaringen, at der slet ikke er tale om Putin, men om én, der ligner ham. (BILD.de, se også TV2)

 

Disse røster slår fast, at den sande Vladimir Vladimirovitj Putin er manden, der sidder alene for enden af et meget langt bord og fortæller en minister råt for usødet, hvordan den ene eller den anden sag skal håndteres.

 

Ligner et regulært sammenbrud

Efter besøget på Krim drog Putin videre til Mariupol – byen ved Sortehavet, som russerne smadrede brutalt i de første krigsmåneder, hvilket kostede forfærdende mange menneskeliv.

 

Men det blev der selvfølgelig ikke talt om under Putins propagandabesøg. Her gik den russiske diktator rundt og talte med ’almindelige mennesker’, der formentlig var udskrevet til lejligheden for at vise Putin deres ’taknemmelighed’.

 

Det hele var grundigt iscenesat. Nogen fri debat ville Putin aldrig tolerere.

 

Han vil ikke stå til regnskab for sine gerninger. Og han vil ikke høre noget om, hvor hårdt den russiske hær er presset af de ukrainske styrker og deres vestlige allierede.

 

Putin er ikke bare fysisk svækket. Han står over for, hvad der ligner et regulært sammenbrud for hans forsøg på at undertvinge sig Ukraine og skabe et storrussisk rige.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…