I ny måling fører Donald Trump stort over Joe Biden

Getting your Trinity Audio player ready...

En ny meningsmåling har vakt opsigt i USA.

 

I flere målinger har præsident Joe Biden og forhenværende præsident Donald Trump stået stort set lige i vælgernes vurdering som egnede til jobbet som USA’s næste præsident.

 

Men søndag offentliggjorde Washington Post og ABC News en måling, som gav en opsigtsvækkende føring til Trump på 10 procentpoint.

 

I målingen, der blev gennemført i perioden 15 – 20 september, fører Trump med 52 procents vælgertilslutning mod Bidens 42 procent. (nogle skriver 51 mod 42).

 

Målingen vakte opsigt, fordi de to indtil nu har ligget stort set lige, og fordi Trumps føring var så markant.

 

I andre målinger stod de to lige

I en måling hos NBC, som også blev offentliggjort søndag, stod de to lige med 46 procent hver.

 

I en tilsvarende måling foretaget af Fox News i perioden 9. – 12. september erklærer 48 procent af amerikanerne, at de vil stemme på Trump ved et kommende præsidentvalg, medens 46 procent har Biden som deres kandidat.

 

Et lignende resultat kom CNN til i en måling foretaget i perioden 25. – 31. august, og som viste 47 procent for Trump og 46 procent for Biden.

 

 

Selv forklarer Washington Post den markante forskel i forhold til de to andre målinger med en noget kryptisk bemærkning om, at der ”sandsynligvis er tale om en afvigelse.”

 

Et flertal af vælgerne dumper Biden som præsident

I forbindelse med målingen af de to mulige præsidentkandidater blev amerikanerne også spurgt om, hvordan de mener, at Biden har klaret sig.

 

Det drejede sig især om en række vigtige parametre såsom statens økonomi, husholdningernes indkomst og energipriser med videre.

 

Og det ser alt andet end for godt ud for Biden.

 

Overordnet mener kun lidt over en tredjedel af amerikanerne, eller i alt 37 procent, at Biden generelt har klaret sig godt som præsident, medens omvendt 56 procent vender tommelfingeren nedad.

 

Nogenlunde samme resultat er Fox News i en tilsvarende måling nået frem til med 41 procent, der mener, at Biden har klaret sig godt, medens 58 procent mener det modsatte.

 

En CNN-måling viser et lignende resultat med 39 procent i Bidens favør og 61 procent i hans disfavør.

 

Og dykker man ned i nogle af de enkle områder, der i dagligdagen har stor betydning for en befolkning, er resultatet direkte katastrofalt for Biden.

 

For eksempel mener hele 91 procent således ifølge målingen, at han har klaret sig dårligt hvad angår fødevarepriser, medens kun otte procent mener, at han har gjort det godt.

 

Det er endnu ikke officielt, men …

Med god grund mener langt de fleste, at valgkampen til præsidentvalget tirsdag den 5. november 2024 kommer til at stå mellem Joe Biden og Donald Trump.

 

Men fakta er, at ingen af dem endnu officielt er blevet udpeget som præsidentkandidater af deres respektive partier.

 

Det vil først blive afgjort efter primærvalgene, der afholdes i de enkelte delstater i perioden fra marts til september 2024, og hvor de fleste afholdes på den såkaldte Super Tuesday, der til næste år falder den 5. marts.

 

Det er her, de demokratiske og republikanske vælgere stemmer om, hvem de hver især ønsker som deres partis præsidentkandidat.

 

I alt femten kandidater stiller op

I øjeblikket er der ved primærvalgene opstillet i alt 15 kandidater til posten som den 60. præsident i USA’s historie.

 

Det drejer sig om tre fra Det Demokratiske Parti, elleve fra Det Republikanske og en enkelt fra det lille venstreorienterede parti, Green Party, US.

 

Hos Demokraterne er Joe Biden spidskandidat, men skal kæmpe med miljøadvokat Robert F. Kennedy Jr., (nevø til John F. Kennedy) og forfatteren Marianne Williamson om at blive endeligt udpeget som partiets præsidentkandidat.

 

Hos republikanerne, der har Donald Trump som spidskandidat, er der som nævnt elleve om buddet. Blandt dem Floridas guvernør Ron DeSantis og Trumps tidligere vicepræsident, Mike Pence.

 

Ingen regner dog med, at resultaterne fra primærvalgene rundt omkring i USA’s 50 stater vil ændre på noget.

 

Nemlig at det bliver de to partiers spidskandidater, den snart 81-årige Joe Biden og den 77-årige Donald Trump, der kommer til at kæmpe om at blive USA’s næste præsident med officiel indsættelse i embedet den 1. januar 2015.

 

(Målingen blev gennemført 15.-20. september via en tilfældig national stikprøve på 1.006 amerikanske voksne og har en fejlmargin på plus/minus 3,5 procentpoints.)

 

Kilder til denne artikel:

https://www.washingtonpost.com/politics/2023/09/24/biden-trump-poll-2024-election/

 

https://abcnews.go.com/GMA/News/video/new-poll-suggests-trump-stronger-lead-biden-103444672

https://www.politico.com/newsletters/playbook/2023/09/24/how-to-make-sense-of-those-new-biden-trump-polls-00117824

 

https://democrats.org/

 

https://www.gop.gov/

 

https://denstoredanske.lex.dk/pr%C3%A6sidentvalget_i_USA_2024

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…