Lise Nørgaard er død – hun viste danskerne i deres brogethed og i deres store sammenhængskraft

Lise Nørgaard (Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix)

Lise Nørgaard er død i en alder af 105 år.

 

Hun fik stor betydning for danskerne og for dansk kultur. Specielt TV-serien Matador oprullede en verden, som mange danskere kunne identificere sig med. Den har fået stor betydning for danskernes selvforståelse.

 

*Matador’ fortalte historien om det Danmark, der udviklede sig frem til, under og efter den tyske besættelse.

 

Et Danmark, der var præget af en broget mangfoldighed og sociale forskelle på det folkelige plan. Men samtidig et Danmark, som var præget af en stærk sammenhængskraft.

 

‘Matador’ er i høj grad historien om de fælles erfaringer og den fælles kultur, der har gjort danskerne til danskere, og som har skabt en usædvanlig stærk sammenhængskraft i befolkningen.

 

Danskerne kunne i den grad identificere sig med den særlige blanding af folkeligt fællesskab, sammenhængskraft og humoristisk dansk individualisme, der gik som en grundtone gennem hele serien.

 

Serien blev et kulturgode for mange danskere, som blev ved med vende tilbage til den og hele tiden fandt nye oplevelser i den.

 

Samtidig bidrog den i høj grad til vores selvforståelse – vores billede af dansk historie og kultur.

 

Lise Nørgaard er død. Men ‘Matador’ står tilbage som et monument over danskernes historiske erfaringer, fælles værdier og ukuelige individualisme.

 

Med det billede af vores fælles historiske erfaringer, som Lise Nørgaard tegnede, bidrog hun i den grad til at styrke vores forståelse af, hvem vi er, og hvad der binder os sammen.

 

Hun gjorde i den grad en forskel.

 

Lise Nørgaard blev også elsket for mange af sine andre produktioner – som TV-serien “Huset på Christianshavn”.

 

Hun fik på sin egen måde stor betydning på kvindernes ligestilling som med: “Erindringer: Kun en pige, De sendte en dame”, som senere blev til en film.

 

Hun bidrog på mange måder til samfundet humanisering for eksempel med sin store kærlighed til dyr – ikke mindst hunde.

 

Alt sammen båret af en stærk humoristisk sans.

 

Ritzau udsendte denne udtalelse fra familien

Efter et langt og usædvanligt begivenhedsrigt liv er journalist og forfatter Lise Nørgaard død sent søndag aften d. 1. januar 2023. Hun blev 105 år – denne version inkl. kontaktoplysninger

 

Lise Nørgaard sov stille ind efter kortvarig sygdom. Til det sidste fik hun lov til at bidrage med sin kreativitet til det fag, hun elskede så højt. Hendes unikke intellekt var intakt, og med hendes livslange interesse for journalistik, litteratur, samfundsforhold og verden omkring os, forblev det en selvfølge for hende at holde sig ajour til sine allersidste dage. Klare og skarpt formulerede meninger om det hele beholdt hun også evnen til at dele med sin familie og sine venner.

 

Lise Nørgaards datter, Bente Flindt Sørensen, siger på vegne af familien:

 

”Min mor var dybt taknemmelig for sine mange venskaber med yngre som ældre, som hun bevarede helt frem til sin død, og for de utroligt mange mennesker hun mødte på sin vej, eller som fulgte hende, og som har omfattet hende med stor kærlighed og overvældende positiv interesse.

 

Hun var en frontløber og en rollemodel og til stor inspiration for sine børn, børnebørn og oldebørn. Vi har alle nydt godt af hendes kærlighed, livserfaring, kloge råd og positive og humoristiske tilgang til tilværelsen. Vi er taknemmelige for at have fået lov at have hende i vores liv så længe, og hun efterlader et stort savn.”

 

Lise Nørgaard vil blive bisat fra Sankt Pauls Kirke i København, og nærmere information herom følger. Indtil da beder familien om ro til at mindes en enestående mor, mormor og oldemor.

 

Interview med Lise Nørgaard, 99 år, fra DK4 bragt af Billedbladet og lagt på Youtube:

Læs også omtalen i TV2 HER og HER

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…