Mette Frederiksen og Socialdemokratiet gik til valg på en stram udlændingepolitik. Men efter folketingsvalget har vælgerne fået en lang næse.
Partiet havde tre klare krav til udlændingepolitikken:
Asylansøgere skulle sendes til Rwanda, hvor deres sag skulle behandles på et modtagecenter.
Grænsekontrollen skulle fortsætte.
Og de kvinder, der var rejst til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat, skulle ikke tilbage til Danmark.
Men efter valget gik Mette Frederiksen i regering med Lars Løkke og Moderaterne, der står for en slap udlændingepolitik.
Denne slappe udlændingepolitik har Mette Frederiksen bøjet sig for.
Venstre er fulgt med som det tynde øl. Inden valget støttede Venstre en stram udlændingepolitik. Men nu har de også bøjet sig uden at sige et ord.
Først blev et dansk modtagecenter for asylansøgere i Rwanda opgivet.
Så blev grænsekontrollen lempet mod Tyskland og helt fjernet mod Sverige.
Og nu har Mette Frederiksen og Socialdemokratiet så igen bøjet sig for Lars Løkkes slappe udlændingepolitik.
Fredag oplyste Udlændinge- og Integrationsministeriet, at to børn og deres mor nu tilbydes evakuering fra en fangelejr i Syrien.
– Regeringen har efter en fornyet, samlet vurdering besluttet at tilbyde evakuering til yderligere to børn og børnenes mor – uafhængigt af spørgsmålet om moderens statsborgerskab, siger udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) i en skriftlig kommentar til TV2.
Der er lige nu fire kvinder og fem børn med dansk tilknytning i den kurdisk-kontrollerede fangelejr al-Roj i det nordlige Syrien.
Børnene betragtes som danske, men kvinderne har fået frataget deres danske statsborgerskab administrativt for at have rejst til Syrien og tilsluttet sig Islamisk Stat.
Højesteret afgjorde dog i marts, at det var ugyldigt at fratage den ene af kvindernes statsborgerskab, hvorfor hun blev tilbudt evakuering med sine to børn.
De danske myndigheder vil dog forsøge at retsforfølge kvinden, når – eller hvis – hun sætter sine ben på dansk jord, har justitsminister Peter Hummelgaard (S) lovet.
Med fredagens melding fra udlændinge- og integrationsministeren er der altså to kvinder og et barn tilbage i al-Roj-lejren. (TV2)
Udlændingeministeren giver Løkke skylden
Sagen er pinlig for socialdemokratiet.
Den er så pinlig, at udlændingeminister Kaare Dybvad Bek har taget det usædvanlige skridt, at han offentligt har erklæret, at regeringens slappe udlændingepolitik er Lars Løkkes værk:
“Stod det til Socialdemokratiet alene, ville det danske Rwanda-projekt fortsat have højeste prioritet. Men nu er Moderaterne og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen med i regeringen og har et radikalt anderledes syn på sagen og den danske grænsekontrol, der netop er blevet ophævet mod Sverige og lagt om mod Tyskland.” Sådan sagde han søndag 16. april til Politiken.
Men Løkke kan være helt ligeglad med Dybvads kritik.
Dybvad kan snakke og snakke. Det er Løkke, der får gennemtrumfet sin slappe udlændingepolitik.
Sådan som det skete fredag med beslutningen om at lade IS-kvinderne og deres børn komme til Danmark.
Den pinlige sag bliver kaldt et kolossalt løftebrud.
Og Kaare Dybvad har kun den forklaring, at det var et krav fra Løkke.
I tørrer det bare af på andre?, spørger Ekstra Bladet.
“Jeg tørre ikke noget af på nogen. Jeg konstaterer bare, at et parti vil have alle hjem. Og der var et parti, der ikke ville tag flere hjem. Nu er vi så endt i en løsning, der ligger mellem de to. Det er bare et politisk kompromis,” svarer Kaare Dybvad.
Europa står overfor en stor migrationskrise. Flere europæiske lande strammer deres udlændingepolitik: Sverige, Storbritannien, Italien, Tyskland.
Danmark var et foregangsland, når det drejede sig om en stram udlændingepolitik.
Nu er vi på vej til at sætte den position over styr.