Getting your Trinity Audio player ready...
|
Holland er ligesom andre europæiske lande hårdt plaget af følgerne af en alt for stor indvandring fra ikke-vestlige ofte muslimske lande.
Det fik konsekvenser ved parlamentsvalget i går.
Her fik den indvandringskritiske Geert Wilders en fremgang, der kan vende op og ned på hollandsk politik.
Geert Wilders parti, Frihedspartiet (PVV), gik frem fra 17 pladser til 37 pladser i parlamentet.
PVV er nu parlamentets største parti.
Det kan betyde store omvæltninger i hollandske politik.
Alliancen af Socialdemokrater og Grønne får ifølge fremskrivningen 25 mandater, ti mere end i 2021. Det nye midterparti NSC kan forvente 20 mandater med det samme.
Denne gang fandt valget sted uden landets mangeårige premierminister Mark Rutte, der har ledet Holland i de sidste 13 år. Hans parti VVD er nu ledet af justitsminister Dilan Yeşilgöz-Zegerius.
VVD mistede otte mandater og har nu 24.
Det er endnu helt åbent hvem, der kan danne regering.
Men det er muligt at danne en borgerlig regering. Og der udelukkes ikke, at Geert Wilders kan blive premierminister.
VVD’s nye leder har ikke villet udelukke, at Geert Wilders kan være med i en regering.
Geert Wilders har i 20 år advaret mod især den muslimske indvandring, fordi værdigrundlaget og adfærden i ikke-vestlige lande er væsensforskellig fra en hollandsk og vestlig kultur.
Hans politik har fra begyndelsen været meget vidtgående. Han vil forbyde Koranen, lukke landets moskeer og stoppe indvandringen.
Derfor har han i årevis været udskældt og isoleret i det politiske miljø, hvor man mente at hans politik var i strid med internationale konventioner og i øvrigt helt unødvendig.
Men nu har en stor del af befolkningen altså fået nok af indvandreres voldelig adfærd, kriminalitet, pres på velfærdsydelserne, offentlig forsørgede indvandrere, fundamentalistiske muslimer, terrorister.
Udover indvandringen var EU, klimapolitikken og regeringsførelsen store emner i valgkampen.
Der er 300 pladser i parlamentet. Men mange af dem er fordelt på et stort antal partier.
Ved valget i går kunne vælgerne stemme på 26 forskellige politiske partier. Det er muligt på grund af en spærregrænse på kun 0,67 procent og et generøst partistøttesystem.