Højtstående NATO-kilde: Putin hænger militært i tovene – så glem snakken om en russisk storoffensiv

Putin-maske til sag i russisk souvenirbutik (Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky, Ritzau scanpix)

I Vesten har man længe frygtet, at Rusland i dette forår ville gennemføre en storoffensiv mod betydelige dele af Ukraine.

 

Men over for en række internationale journalister er en højtstående NATO-embedsmand anonymt kommet med særdeles opsigtsvækkende kommentar, der ser helt anderledes på sagen:

 

”Glem den russiske storoffensiv! Der kommer ikke meget mere russisk offensiv end det, vi allerede har set.” (BILD)

 

Dette er helt andre toner end dem, vi hørte for få måneder siden – for den sags skyld  fra både russisk og vestlig side.

 

Dengang regnede både den ukrainske regering og adskillige eksperter med, at der ville komme en ny russisk storoffensiv – blandt andet rettet mod Kiev og Kharkiv.

 

Men noget tyder på, at både Rusland og Vesten har overvurderet Ruslands evne til at gennemføre en sådan offensiv.

 

Voldsomme russiske tabstal

Skal man tro den anonyme NATO-embedsmand, har russerne måttet se i øjnene, at hverken deres våbenstyrke og eller deres kampevne slår til for at rulle de ukrainske styrker med deres stærke vestlige støtte tilbage.

 

Den russiske hær og lejesoldaterne i Wagner-gruppen har slet ikke vist den slagkraft, der skulle til for at gennemføre en succesrig forårsoffensiv.

 

Wagner-gruppen har i over et halvt år kæmpet som vilde for at få den fulde kontrol over nøglebyen Bakhmut i det østlige Ukraine. Men trods heftige forsøg er det stadig ikke lykkedes på grund af indædt ukrainsk modstand.

 

Samtidig har den panseroffensiv, som den russiske elitebrigade satte ind ved Vuhledar, ikke ført til afgørende erobringer – og de russiske styrker har lidt katastrofale tab.

 

Også når det gælder luftkrig, er status mildt sagt ikke imponerende for det russiske militær. Ifølge den anonyme NATO-kilde har de indtil videre mistet 130 fly i Ukraine.

 

De russiske tabstal er ifølge NATO-embedsmanden langt større end de ukrainske – og de er stærkt stigende.

 

Rusland har masser af soldater – men de er kanonføde

Antallet af dræbte og sårede på russisk side lå i juli sidste år på 173 om dagen. I februar i år var tallet helt oppe på 824 russiske soldater og lejesoldater om dagen (ca. 200 døde og 600 sårede om dagen).

 

Meget tyder på, at Rusland i øjeblikket hverken har evnen eller viljen til at vinde mærkbart terræn i Ukraine – stadig ifølge den omtalte højtstående embedsmand.

 

Rusland har masser af soldater, som de sender frem mod de ukrainske styrker uden skelen til tabstal. Men mange soldaters oplevelse af, at de er kanonføde, skaber stor vrede hos dem. Det gavner ikke ligefrem kampmoralen.

 

Desperat leder af Wagner-gruppen

Den russiske underlegenhed, når det gælder krigsmateriel, spreder også mismod og protester blandt soldaterne.

 

De russiske styrkers mangel på ammunition er således et stort handicap. Det har fået lederen af Wagner-gruppens lejesoldater, Jevgenij Prigozhin, til stadig mere desperat at kræve flere forsyninger med ammunition.

 

Men Prigozhins krav kommer næppe til at gøre den store forskel. Wagner-lederen er i stigende grad blevet sendt ud på et sidespor af Putin og hans militære ledelse.

 

Det har givetvis bidraget til de overraskende store problemer for de russiske styrker i deres forsøg på at indtage byer som Bakhmut og Vuhledar i det østlige Ukraine. Byer, der har oplevet heftige kampe mellem den ukrainske og den russiske side.

 

Den citerede NATO-embedsmand taler om ekstremt høje tal for dræbte og sårede russiske soldater i disse kampe.

 

Putin i alvorlige vanskeligheder

Ruslands evne til at indlede en større forårs- og sommeroffensiv mod de ukrainske styrker synes at være klart ringere end antaget.

 

Endnu skal man være forsigtig med at drage meget håndfaste konklusioner. Men de tørre kendsgerninger giver solide belæg for, at Putin og hans militære ledelse er hårdt ramt. Putin hænger i tovene.

 

Hans situation har på det seneste udviklet sig i væsentlig mere dyster retning, end mange hidtil har antaget.

 

Kreml-diktatoren holdt lav profil

De store russiske tabstal skaber voldsom folkelig vrede i Rusland. Den er blandt andet kommet til udtryk i, at russiske soldater har offentliggjort videoer, hvor de protesterer mod de vilkår, de skal kæmpe under. En modig handling i det brutale russiske militær.

 

Senest var Putins besøg i byen Mariupol langt fra at være det iscenesatte triumftog med masser af klakører, som man måske kunne have formodet.

 

At dømme efter TV-dækningen holdt Putin lav profil under besøget. Så lav, at man begyndte at tvivle på, om han overhovedet havde været der!

 

Måske var Putins angivelige besøg i Mariupol fup og fiduser. men i hvert fald afspejlede Putins lave profil i forhold til Mariupol , at der selv for Putin var grænser for, hvor meget han turde provokere ukrainerne.

 

Det var jo i sig selv en kæmpeprovokation, at han angiveligt rendte rundt i Mariupol, hvor Rusland har påført ukrainerne så store lidelser.

 

Putin ligner en mand, der har forregnet sig ganske alvorligt

Presset på Putin kan udvikle sig til det langt værre, når Ukraine starter sin formodede forår-/sommeroffensiv med moderne panserstyrker og flystøtte.

 

Rusland vil naturligvis forsøge at levere en modoffensiv. I denne proces vil de russiske soldater måske kunne vinde nogle sejre. Men som helhed står Putin over for voldsomme problemer.

 

Han trues af et større militært nederlag. Et sådant nederlag vil kunne udløse voldsomme politiske spændinger i det russiske magtsystem.

 

Putin drømte om at erobre Ukraine og skabe et nyt storrussisk imperium. Nu ligner han mere og mere en mand, der har forregnet sig ganske alvorligt og står med ryggen mod muren.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…