Getting your Trinity Audio player ready...
|
Indvandrere skal have svaret rigtigt på en række spørgsmål i indfødsretsprøven, når de søger om dansk statsborgerskab.
Men det holder hårdt.
Sidste år viste en evaluering en tårnhøj dumpeprocent.
I år er flere anholdt og sigtet for dokumentfalsk og snyd i forbindelse med prøverne.
Tårnhøj dumpeprocent
Det er Integrationsministeriet som sidste år lavede en evaluering af resultatet af indfødsretsprøven i 2021.
I alt deltog 3.168 personer i prøven, der blev afholdt den 24. november 2021 og samlet set dumpede over halvdelen eller i alt 59 procent ved prøverne.
Den højeste dumpeprocent lå hos de 23 muslimske Meapt-lande, hvor 75 procent af de i alt 1.140 prøvedeltagerne ikke klarede prøven.
De øvrige i alt 1.293 ikke-vestlige prøvedeltagere havde en dumpeprocent på 62, medens dumpeprocenten blandt 779 prøvedeltagerne med vestlig oprindelse var nede på 25. (DKA)
Mistanke om snyd ved årets indfødsretsprøve
Der er netop gennemført indfødsretsprøven for 2023. Resultatet kendes ikke.
Men politiet har fængslet og sigtet flere mistænkt for organiseret dokumentfalsk i forbindelse med snyd med prøven.
Fyns Politi anholdt 10 personer i en aktion onsdag den 29. november 2023. Aktionen fandt sted på flere adresser, og Fyns Politi mistænker, at der er tale om organiseret svindel i forbindelse med indfødsretsprøver.
De 10 er alle sigtet for kvalificeret dokumentfalsk. Otte af de sigtede er løsladt igen.
De otte løsladte er syv mænd fra Odense, Struer og Holstebro kommuner i alderen 20 til 44 år. Samt en 39-årig kvinde fra Odense kommune.
To af de sigtede – en 59-årig mand fra Odense kommune og en 43-årig kvinde fra Vejle kommune – fremstilles begge i grundlovsforhør ved retten i Odense den 30. november klokken 13.15.
De to sigtede blev anholdt efter, at kvinden havde været til indfødsretsprøve i Holstebro. Kvinden var i besiddelse af falske identitetspapirer, der muliggjorde, at hun aflagde prøven for den 39-årige kvinde fra Odense kommune.
Manden er mistænkt for at facilitere og organisere fremstilling af falske identitetspapirer
Integrationsminister Kaare Dybvad Bek vil skærpe kontrollen
Som følge af den konkret mistanke om snyd ved indfødsretsprøven vil integrationsminister Kaare Dybvad Bek skærpe kontrollen ved den årlige prøve.
Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) blev i sidste uge orienteret om, at Fyns Politi havde mistanke om, at der ville være forsøg på snyd ved de indfødsretsprøver, der blev afholdt i går. Det skulle foregå ved, at der møder personer op med forfalskede identifikationspapirer og tager prøven i en tilmeldt ansøgers navn mod betaling.
På den baggrund besluttede styrelsen at føre skærpet tilsyn ved de fem største prøvesteder. To af stederne bistod eksperter i form af biometriker og dokumenttekniker fra Nationalt ID-center. Politiet var desuden til stede ved en række prøvesteder.
Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek siger:
”Når vi hører fra politiet, at de har mistanke om snyd med indfødsretsprøven, så tager vi det meget, meget alvorligt. Jeg tager på det kraftigste afstand fra eventuel snyd, og jeg vil gerne understrege, at konsekvensen ved et forsøg på snyd ved at bruge forfalskede identitetspapirer kan være en dom for dokumentfalsk. Med sådan en dom kan man være udelukket fra at få dansk statsborgerskab i en årrække eller permanent alt efter hvilken straf, man idømmes.”
Antallet af parallelsamfund stiger
Indfødsretsprøven og tildeling af dansk statsborgerskab bygger på en forestilling om, at indvandrere og efterkommer bliver som danskere, når de bor og lever i Danmark.
Men integration af mennesker fra en grundlæggende anden kultur er i vidt omfang en illusion.
En betydelig del lever videre med den kultur og adfærd de har med sig fra de ikke vestlige ofte muslimske samfund.
De danner stærke parallelsamfund ofte præget af egne love og regler.
En helt ny opgørelse over antallet af parallelsamfund viser, at antallet af parallelsamfund vokser.