Getting your Trinity Audio player ready...
|
Selv benægter hun, at hun har lagt billet ind til posten som generalsekretær i Nato, når Stoltenberg fratræder til september.
Men hun er også holdt op med at sige, at hun ikke er interesseret.
”Jeg går ikke efter nogle poster. Jeg er inviteret til at besøge præsident Biden, og det glæder jeg mig til,” understregede statsminister Mette Frederiksen under et pressemøde 24. maj.
Men netop invitationen til at besøge Det Hvide Hus den 5. juni med en dagsorden, der ifølge en pressemeddelelse fra Statsministeriet også omfatter Nato-topmødet i Vilnius den 11. -12. juli, satte for alvor gang i rygterne.
”Kun gode ting at sige om hende.”
At Norges statsminister, Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet kun har rosende ord at sige om sin danske partikollega, kan vel ikke komme bag på nogen.
”Hun er en af dem, jeg kender bedst og har den tætteste kontakt med. Der er kun gode ting at sige om hende, men diskussionen om, hvordan Nato skal føres videre, tager vi ikke nu,” lød det forleden fra den norske statsminister.
Udtalelsen faldt under et pressemøde i forbindelse med Jens Stoltenbergs afgang som Natos generalsekretær, og hvor Støre blev bedt om at vurdere Mette Frederiksen som ny topchef i alliancen.
Til gengæld er det værd at bide mærke i, at Reuters, som er verdens største og mest toneangivende telegrambureau, har Mette Frederiksen som topkandidat til posten.
Mette Frederiksen og de andre
Efter at Nato’s nuværende generalsekretær, Jens Stoltenberg, efter ni år på posten træder tilbage i slutningen af september, er kapløbet om at blive hans afløser allerede skudt i gang.
Det skyldes blandt andet, at mange Nato-medlemmer ønsker, at hans afløser bliver fundet allerede i midten af juli, hvor Nato som nævnt holder topmøde i Litauens hovedstad, Vilnius.
Foruden Mette Frederiksen er tre andre kandidater i spil til posten som Nato’s generalsekretær, selvom ingen af dem officielt har meddelt, at de er ansøgere og i øvrigt benægter det.
Det drejer sig om Estlands premierminister Kaja Kallas, Europa-Kommissionens præsident Ursula von der Leyen og den canadiske vicepremierminister Chrystia Freeland.
Dertil kommer den britiske forsvarsminister, Ben Wallace, der i sidste uge som den eneste åbent erklærede, at han gerne vil have posten.
Reuters: Frederiksen opfylder alle kriterier
I sin vurdering af Mette Frederiksens chancer for at blive Nato’s næste generalsekretær fremhæver Reuters blandt andet, at mange lande ønsker, at en kvinde overtager posten.
Mange vil også foretrække en tidligere premierminister eller præsident for at sikre, at NATO’s chef har politisk indflydelse på topniveau, anfører Reuters.
Stoltenberg, 64, var Norges statsminister, inden han overtog posten, ligesom hans forgænger, Anders Fog Rasmussen, som bekendt også var statsminister.
Og nogle lande, især Frankrig, ønsker en fra et EU-land i håb om tættere samarbejde mellem NATO og EU.
Dertil kommer, at der er tradition for, at Nato’s generalsekretær er europæer.
På blandt andet den baggrund konkluderer Reuters, at:
”Frederiksen opfylder alle ovenstående kriterier. Selvom hun siger, at hun ikke er en kandidat, er hun holdt op med at sige, at hun ikke er interesseret i jobbet. NATO-diplomater siger, at bag kulisserne bliver hun seriøst overvejet,” skriver Reuters og fortsætter:
”Frederiksens navn dukkede først op offentligt i en rapport fra den norske avis VG i sidste måned, og der var en byge af medieinteresse igen i denne uge, da Det Hvide Hus meddelte, at hun ville besøge den amerikanske præsident Joe Biden i begyndelsen af juni.”
Selvom der er tradition for, at Nato’s generalsekretær skal være europæer, kan ingen overtage jobbet uden USA’s accept, og på den baggrund anses Bidens invitation til Mette Frederiksen som en slags indledende jobsamtale, hvor hun skal føles på tænderne.
Som den eneste blandt de nævnte kandidater gennemgår Reuters Mette Frederiksens politiske karriere og konkluderer blandt andet, at posten som Nato’s generalsekretær ”vil bringe hendes skrøbelige regering på randen af sammenbrud.”
Erdogan formentlig ingen hindring
I Nato er der tradition for, at der blandt medlemslandene skal være bred enighed om udpegning af generalsekretæren.
I den forbindelse noterer Reuters, at
”Nogle diplomater har også mistanke om, at mange udtalte kandidater kan være uacceptable for den tyrkiske præsident Tayyip Erdogan, som i vid udstrækning forventes at blive genvalgt på søndag og ikke har vist nogen betænkeligheder med at blokere NATO-konsensus.”
Erdogan blev som bekendt genvalgt, og i den forbindelse ser det ud som om Mette Frederiksen satte alle sejl til for at sikre sig hans støtte til posten som Nato’s generalsekretær ved at rose hans konstruktive samarbejde i Nato
I et lykønskningstweet efter genvalget skrev Mette Frederiksen således, at:
”Jeg ser frem til at fortsætte det stærke og konstruktive samarbejde mellem vores to lande, heriblandt som Nato-allierede.”
Det må da vist siges at være langt ude at betegne Erdogans blokering af Sveriges Nato-medlemskab for konstruktiv, medmindre det tjener et særligt formål.
Og hopper Erdogan på den, vil han formentlig ikke spænde ben for Mette Frederiksen.
Kilder til denne artikel:
https://www.reuters.com/world/nato-struggles-shadows-find-new-leader-2023-05-26/