Kreml raser over international arrestordre mod Putin: ”Oprørende og uacceptabelt,” lyder det fra Putins talsmand

Putin sammen med sin talsmand Dmitry Peskov (Foto: Skærmprint fra CNN)
Getting your Trinity Audio player ready...

Efter at Den Internationale Straffedomstol (ICC) i går fredag udstedte en international arrestordre mod den russiske præsident Vladimir Putin for krigsforbrydelser, er bølgerne gået højt i Kreml.

 

Ud over Putin har ICC også udstedt en arrestordre mod han nære medarbejder, Ruslands børnekommissær Maria Lvova-Belova

 

Putin er anklaget for at udstede et dekret, der giver russisk militær ordre til at stjæle ukrainske børn og tvangdeportere dem til Rusland.

 

Her skal de ifølge dekretet fratages deres ukrainske statsborgerskab og i stedet have et russisk og adopteres af russiske familier.

 

Ifølge de ukrainske myndigheder er således over 16.000 ukrainske børn på denne måde blevet kidnappet og tvangsdeporteret til Rusland.

 

Putins talsmand: ”Vi anerkender ikke denne domstol

I Kreml raser Putins talsmand, Dmitry Peskov over afgørelsen, som han kalder “oprørende og uacceptabel”, og understregede, at Rusland ikke anerkender domstolen, der er oprettet i FN-regi.

 

“Og i overensstemmelse hermed er enhver beslutning af denne art ugyldige for Den Russiske Føderation set fra et lovmæssigt synspunkt.”

 

Da han blev spurgt, om Putin nu frygter at rejse til lande, der anerkender ICC og derfor måske ville forsøge at arrestere ham, sagde Peskov ifølge Reuters til journalister:

 

“Jeg har intet at tilføje om dette emne. Det er alt, hvad vi vil sige.”

 

Men det var der til gengæld andre der ville.

 

Parlamentets formand: En aggression mod vores land

Formanden for det russiske parlament, Dumaen, Vyacheslav Volodin, lægger ikke fingrene imellem:

 

“Yankees, hænderne fra Putin!” sagde den nære Putin-allierede på Telegram og kaldte flytningen bevis på vestligt “hysteri”.

 

“Vi betragter ethvert angreb på præsidenten for Den Russiske Føderation som aggression mod vores land,” lød det fra Volodin.

 

Det russiske udenrigsministerium: Vi er lige glade

I det russiske udenrigsministerium er man i hvert fald officielt ligeglade med, at der er udstedt en international arrestordren mod landets præsident, der nu står anklaget for krigsforbrydelser.

 

Det understreger ministeriets talsmand, Maria Zakharova:

 

“Den Internationale Straffedomstols afgørelser har ingen betydning for vores land, herunder fra et juridisk synspunkt. Rusland er ikke part i Rom-statutten for Den Internationale Straffedomstol og bærer ingen forpligtelser i henhold til den,” lyder det fra Zakharove, som fortsætter:

 

“Hvem skulle have troet for 15 år siden, at det i Vesten ville blive en strafbar handling at tage sig af børn, redde dem og hjælpe dem.”

 

Klamrer sig til den juridiske side af sagen

I den russiske magtelite klamrer sig således til den juridiske side af sagen, nemlig at man i modsætning til 124 lande ikke har underskrevet FN’s traktat om Den Internationale Straffedomstol.

 

Alligevel må det være pinligt ud over alle grænser at erfare, at landets præsident nu er international efterlyst med en arrestordre for krigsforbrydelser.

 

“Dette gør Putin til en paria. Hvis han rejser, risikerer han arrestation. Dette forsvinder aldrig. Rusland kan ikke opnå fritagelse for sanktioner uden overholdelse af kendelserne,” som Stephen Rapp, tidligere USA-ambassadør for bekæmpelse af krigsforbrydere, ifølge Reuters udtrykker det.

 

Og Stephen Rapp er ikke den eneste, der er tilfreds med afgørelsen.

 

EU og USA bakker op: Ingen straffrihed, lyder det fra EU

USA’s præsident Joe Biden har i dag ifølge BBC hilst arrestordren mod Putin velkommen.

 

”Han er helt klart skyldig,” lyder det fra Biden, hvis administration i sidste måned fastslog, at Putin begår krigsforbrydelser i Ukraine.

 

Også hos EU er der tilfredshed med domstolens skridt, lyder det fra spanieren Josep Borrell, der er EU’srepræsentant for udenrigsanliggender:

 

“Den Internationale Straffedomstols beslutning om at udstede en arrestordre på Vladimir Putin for krigsforbrydelsen med ulovlig deportation og overførsel af børn fra Ukraine til Rusland er starten på processen med ansvarlighed, fastslår Borrell og fortsætter:

 

”Vi værdsætter og støtter ICC’s arbejde. Der kan blandt andet ikke gives straffrihed”.

 

Zelenskiy: ”Dette er en historisk beslutning”

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskiy, er ikke uventet ovenud tilfreds med domstolens beslutning.

 

“Dette er en historisk beslutning, som vil føre til historisk ansvarlighed. Lederen af terrorstaten og en anden embedsmand er officielt blevet mistænkte i en krigsforbrydelsessag,” lyder et i en udtalelse fra Zelenskiy, som fortsætter:

 

“I straffesager, der efterforskes af vores retshåndhævere, er der mere end 16.000 tilfælde af tvangsdeportering af ukrainske børn af besættere. Men det reelle, komplette antal deporterede kunne være meget større.”

 

Det handler om Ruslands statspolitik og statsondskab, anfører Zelenskiy:

 

“At skille børn fra deres familier, at forhindre dem i at kontakte deres slægtninge, at skjule børn på Ruslands territorium, at sprede dem rundt i fjerntliggende regioner er klart Ruslands statspolitik, statslige beslutninger og statsondskab, som starter med netop den øverste embedsmand i denne stat.”

 

FN: Moskvas tvangsfjernelse af børn er en krigforbrydelse

Inden Den Internationale Straffedomstol i går udsendte sin arrestordre mod Putin, havde også FN været i aktion

 

Således udgav FN den 14. februar en dugfrisk rapport, “Ruslands systematiske program for genopdragelse og adoption af ukrainske børn” Heri der fastslår FN officielt, at Moskvas tvangsfjernelse af ukrainske børn til områder under dets kontrol udgør en krigsforbrydelse.

Kilder til denne artikel:

https://www.reuters.com/world/europe/reactions-iccs-arrest-warrant-putin-over-ukraine-war-crimes-2023-03-17/?utm_source=Sailthru&utm_medium=Newsletter&utm_campaign=Weekend-Briefing&utm_term=031823

https://apnews.com/article/ukraine-russia-war-attacks-drones-c2d00e60a040b66656a59720712c2ea9?user_email=c0acfa85a98f75da5dd4a82962348c818dcecfd3825be6ab1a4bba88fafc740a&utm_medium=Morning_Wire&utm_source=Sailthru&utm_campaign=

https://www.bbc.com/news/world-europe-64998165

https://hub.conflictobservatory.org/portal/apps/sites/#/home/pages/children-camps-1

https://edition.cnn.com/2022/03/22/europe/amanpour-peskov-interview-ukraine-intl/index.html

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…