Kreml-diktatoren i dyb krise: Først ramte ukrainske droner midt i Moskva – nu rystes Putin af de næste angreb

Foto: Telegram via BILD
Getting your Trinity Audio player ready...

Det kom som et chok for langt de fleste russere. Også for magthaverne i Kreml.

 

Pludselig gik ukrainske styrker til angreb midt i Moskva ved hjælp af droner.

 

Almindelige russere forstod ikke et suk af, hvad der foregik. De havde troet på Kremls krigspropaganda, og pludselig spredte ukrainske droner rædsel ved deres gadedør.

 

I den russiske herskende klasses fine forstæder tog man i første omgang situationen med fatning. Det var ikke i disse beskyttede områder, at droneangrebene i første omgang ramte.

 

Men hurtigt er det blevet klart for de fleste russere og for deres magthavere, at Ukraine er i stand til at ramme dem med død og ødelæggelse.

 

Det store opgør mellem et Ukraine, der kæmper for sin frihed, og et russisk regime, der klamrer sig til fortidens brutale traditioner, er begyndt.

 

Og det er Ukraine, der nu er gået i offensiven.

 

Så slog Ukraine til igen

Allerede dagen efter det massive droneangreb på Moskva, slog Ukraine til igen:

 

Onsdag morgen angreb en såkaldt kamikaze-drone (selvmordsdrone), der formentlig var ukrainsk, et vigtigt olieraffinaderi i byen Afipsky i det sydlige Rusland.

 

Det russiske luftforsvar, der havde skudt så heftigt med de droner, der angreb velhaverkvartererne i Moskva, ydede ikke den store modstand over for den drone, der nu fløj over russisk besatte områder i sydlig retning.

 

Denne ukrainske kamikaze-drone fløj mindst 100 km ind over russisk besatte områder, 200 km over det russisk kontrollerede Asov-Hav og så 100 km over det russiske fastland.

 

Så slog den ned midt i olieraffinaderiet, der eksploderede i en kæmpebrand.

 

Det var et hårdt slag mod olieforsyningen til de besatte dele af Ukraine – Krim, Zaporizjzja, Kherson, Donetsk.

 

’Shaping’

Ukrainske eksperter omtaler dette angreb som en ’shaping’-operation. ’Shaping’ indebærer, at man gør et krigsområde klar til, at ens styrker kan rykke frem.

 

Drone-angrebet skulle bane vejen for en ukrainsk storoffensiv i de pågældende områder.

 

Med det våbenarsenal, som de ukrainske styrker nu har til rådighed, kan de angribe alle russiske mål i en radius af 500 km – og det gør de stadig hyppigere.

 

De ukrainske bombardementer retter sig frem for alt mod kontrolpunkter, ammunitionslagre, kommandocentre og brændstofdepoter – specielt i de områder, som de nydannede ukrainske brigader senere skal angribe.

 

 

En sådan ’shaping’-operation afslører en hel del om, hvor de ukrainske styrker satser på, at kampen mod Putins tropper skal tages.

 

En kile ind gennem de russiske styrker

Denne ’shaping’ fra ukrainsk side – altså valget af, hvordan man gerne vil have kampene mod de russiske styrker til at foregå – ser ud til at bekræfte de signaler, der tidligere er kommet om den ukrainske strategi:

 

Man vil tilsyneladende bevæge sig fra Zaporizjzja ned mod Asov-Havet med byer som Melitopol og Mariupol.

 

Målet er at drive en kile ned gennem de russiske styrker, så store dele af dem bliver isolerede på Krim og i Kherson-området fra hovedparten af Rusland.

 

Den Korte Avis har flere gange omtalt disse ukrainske overvejelser om først at slå en kile ned gennem Putins styrker og derefter afskære væsentlige dele af dem, herunder på Krim.

 

Snart brager det løs

 

 

Første mål for ukrainerne er at ødelægge russernes forsyningslinjer og deres evne til at slå tilbage.

 

Det er det mål, man tilsyneladende forfølger med angreb som det, der ramte olieraffinaderiet i Afipsky.

 

De russiske styrker skal stå mest muligt svækkede, når det kommer til de store slag med panservåben, fly, missiler – og droner.

Der tegner sig i stigende grad et billede af, hvor de ukrainske styrker vil tage det store opgør med det russiske forsvar, og hvordan de vil tage det.

 

Gradvis er der blevet lagt mere og mere våbenkraft på – senest blandt andet de britiske ’Storm Shadow’ missiler.

 

Strategien tager mere og mere form. Kamppladsen er ved at blive gjort klar. Våbnene er ved at komme på plads. Snart brager det løs.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…