Nu kommer der omsider en høring på Christiansborg om atomkrafts rolle i fremtidens grønne energiforsyning

Lille nutidigt atomkraftværk fra Westinghouse
Getting your Trinity Audio player ready...

Høring om atomkraft, 16. november 2023 på Christiansborg

 

Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget holder høring om atomkraft for at belyse, hvilke former for atomkraft, der kan benyttes i fremtiden. Udvalget har til formål at undersøge, om atomkraft bør indgå som en del af det grønne energimiks i Danmark og give et stabilt supplement til vind- og solenergi. Klimakrisen løses bedst med alle former for energi, og den kraftigste form atomkraft bør inkluderes. Blandt deltagerne er repræsentanter fra Copenhagen Atomics og Seaborg Technologies.

 

I 1985 fremlagde Lone Dybkjær (RV), Jytte Hilden (S), Margrete Auken (SF), Steen Tinning (VS): Folketingsbeslutningen om offentlig energiplanlægning uden atomkraft med den viden og teknologi, der er til rådighed i dag, skal udgå af dansk energiplanlægning. Der er dog sket meget siden 1985 mht. viden og teknologi!

 

Energiminister Knud Enggaard (V) i 1985: ”Det er regeringens principielle opfattelse, at det ikke er hensigtsmæssigt at lægge sådanne bindinger på energiplanlægningen, at der ikke må tages hensyn til en energikilde, som måske på et senere tidspunkt kan vise sig at være fordelagtig.”

 

Folketingsbeslutningen blev vedtaget med 79 stemmer (S, SF, RV, VS) mod 67 (KF, V, CD, FP, KrF). I dag er der flertal for atomkraft i befolkningen – især blandt unge, som skal leve på en planet, som vor generation har skamferet. Regeringen bør følge befolkningens ønske om atomkraft.

 

Beslutningen må være inspireret af Tvind, der 1980 byggede en 2 MW vindmølle, men uden vind kunne Tvindmøllen ikke levere strøm, men så tændte man for stikkontakten. Tvinds leder Mogens Amdi Petersen var inspireret af en sovjetisk pædagog Anton Makarenko om et kollektivt menneske i et socialistisk samfund, men det endte i ren svindel. Nu lever Mogens Amdi i luksus i Mexico.

 

Filmproducer Michael Moore afslører i filmen Planet of the Humans (Menneskets Planet, 2019), hvorledes miljøbevidste mennesker er fuppet af en grøn omstilling, som ikke er grøn. Vind og sol kan aldrig levere energi uden backup af træ-biomasse o.a., der er med til at rydde verdens skove.

 

Modstanden mod atomkraft har fokuseret på ting, som ikke længere er fakta. Sagen er at:

Minireaktorer kan bygges hurtigt – på samlebånd fra 2028-30, prototyper er ved at blive testet.

SMR vil blive billigste energi. I dag er Frankrig og Sverige billigst, Tyskland og Danmark dyrest.

Atomaffald kan genbruges fx i Copenhagen Atomics’ wasteburner, og et amerikansk firma NDB (Nano Diamond Battery) vil af atomaffald bygge batterier, som holder i mange år uden opladning.

 

EU-Kommissær for energi Kadri Simson har i nov. 2023 meddelt, at EU-kommissionen har besluttet i begyndelsen af 2024 at etablere en Industriel Alliance af medlemslande til at fremme udvikling af SMR reaktorer i Europa for at nå klimaneutralitet i 2050 og skabe økonomisk vækst i EU. Hvis Danmark ikke er med i denne alliance, vil vi sakke bagud. Vi har Copenhagen Atomics og Seaborg Technologies, som kunne betyde billig energi i Danmark og nye eksportmuligheder.

 

Atomkraft – anbefalet af FN’s klimapanel IPCC – ødelægger ikke natur og biodiversitet, kræver ikke store arealer, mange ressourcer og ikke megen arbejdskraft. Hvad angår radioaktivitet, havde jeg for 4 år siden besøg af en amerikansk fysiker, der med dosimeter ikke kunne måle radioaktivitet ved Barsebäck, mens de bar en reaktor ud. Det kunne han måle på Amalienborg Slotsplads!

 

Folketingsbeslutningen om ikke at have atomkraft i Danmark bør fjernes. Ørsted og evt. Vestas bør gøre som Vattenfall: inkludere atomkraft sammen med vind og sol, for den globale opvarmning kan ikke bremses uden atomkraft. Fysikeren Niels Bohr (1885-1962) håbede, at man ville bruge atomkraft til fredelige formål, og det er bedre at gå i hans fodspor end i Tvinds! Det er det, høringen drejer sig om, og forhåbentlig beslutter folketinget at gå ind for atomkraft som hos vore nabolande.

 

Jonna Vejrup Carlsen

global-alarm.dk, earthissue.com

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…