Chokmåling for Mette Frederiksen og Ellemann – vælgeropbakningen til regeringen styrtdykker

Når statsminister Mette Frederiksen i dag åbner Folketinget er det på baggrund af en chokmåling, der viser, at regeringen kun har støtte fra lidt over en tredjedel af befolkningen.

 

Ifølge en måling, som Epinion i dag har offentliggjort for Danmarks Radio og Altinget, står de tre regeringspartier til samlet af få 35,8 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag.

 

Det svarer til 64 mandater mod de 99 mandater, som de tre regeringspartier tilsammen fik ved valget den 1. november 2022.

 

Socialdemokratiet ramt hårdest

Det er især Mette Frederiksen og hendes socialdemokrater, der får de største øretæver med en nedgang i antal stemmer fra 27,5 procent ved valget 20,4 procent i dagens måling.

 

Det svarer til et mandattab fra 50 ved valget til 36 ifølge målingen.

 

Også fortsat nedtur for Venstre og Moderaterne

Heller ikke for venstre ser det alt for godt ud.

 

I målingen får partiet 8,7 procent af stemmerne mod 13,3 procent ved valget og dermed et tab af mandater fra 23 til 15.

 

Nedturen har også ramt Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne. De fik ved valget 9,3 procent af stemmerne og 16 mandater.

 

Det er ifølge målingen skrumpet ind til 7,3 procent af stemmerne og 13 mandater.

 

To andre målinger viser også tilbagegang

I to målinger, der blev offentliggjort i går mandag af henholdsvis Gallup og Voxmeter er der også tilbagegang for regeringen, men knap så voldsomt som i dagens måling fra Epinion.

 

Her giver Gallup den samlede regering 40,5 procent af stemmerne, medens Voxmeter er nede på 40,1 procent.

 

Omregnet til mandater giver begge målinger fra i går således regeringspartierne samlet 73 mandater, hvis der var valg i dag mod de 64 mandater, som regeringen ifølge Epinion ville få.

 

Hos Gallup er socialdemokraterne nu nede på 22,2 procents tilslutning fra vælgerne, hvilket svarer til 40 mandater, medens de hos Voxmeter ligger lidt højere med 22,7 procent svarende til 41 mandater.

 

Siden valget, hvor Socialdemokratiet fik 27,5 procents vælgertilslutning og 50 mandater, står partiet således i dag til en tilbagegang på mellem 4,8 og 5,3 procentpoints svarende til et tab på mellem ni og ti mandater.

 

Så galt er det ikke gået for Venstre

Ved valget den 1. november fik Venstre 13,3 procent af stemmerne svarende til 23 mandater.

 

Siden da er det også gået ned ad bakke for Venstre, men ikke i samme grad som hos socialdemokraterne.

 

I gårsdagens målinger står Venstre hos Gallup til at få 9,7 procent og dermed 18 mandater, medens Voxmeter til gengæld er oppe på 10,3 procent og 19 mandater.

 

I forhold til valget er der således tale om tab på mellem 3 og 3,6 procentpoints og et mandattab på mellem fire og fem i modsætning til tabet hos socialdemokraterne på mellem ni og ti mandater.

 

Og så kan Venstre trods alt glæde sig over, at partiet i Voxmeter-målingen er gået fra frem fra 9,31 procent i en måling den 25. september og til de nuværende 10,3 procent i den aktuelle måling.

 

Også tilbagegang hos Lars Løkke

Heller ikke det tredje regeringsparti har klaret det særligt godt set med vælgernes øjne.

 

I begge målinger er der i lighed med tidligere målinger fortsat tilbagegang for Lars Løkke Rasmusen og hans parti med det svenskklingende navn, Moderaterne.

 

Hos Voxmeter er Moderaterne i lighed med Socialdemokratiet gået støt tilbage siden valget og står nu til 7,1 procent af stemmerne og 13 mandater.

 

Det er et tab på 2,2 procentpoints og tre mandater i forhold til valget, hvor partiet fik en vælgertilslutning på 9,3 procent svarende til 16 mandater.

 

I Gallups måling er Moderaterne nede på en vælgertilslutning på 8,6 procent, hvilket svarer til 15 mandater.

 

Fra 50 procent til 35 procent

Da SVM-regeringen tiltrådte den 15. december sidste år, var det på baggrund af en vælgertilslutning på 50,1 procent.

 

Nu er vælgeropbakningen ifølge Gallup nede på 40,5 procent, medens den hos Voxmeter ligger på 40,1 procent og som nævnt 73 mandater i begge målinger.

 

Og ifølge Epinion som nævnt helt nede på 35,8 procent og 64 mandater, hvis der var valg i dag.

 

Der er således her et sammenfald i resultaterne fra Gallup og Voxmeter, medens Epinion i forhold til de to andre institutioner stikker helt af med sin måling.

 

Dagens måling fra Epinion kan du se her:

 

 

Mandagens målinger fra Gallup og Voxmeter finder du her:

https://www.berlingske.dk/politik/ny-gallup-maaling-er-den-vaerste-for-venstre-i-40-aar-mange-troede-nok-at

 

https://voxmeter.dk/analyser/meningsmalinger/

 

Kilder til denne artikel:

Epinion for Danmarks Radio og Altinget.dk

https://www.dr.dk/nyheder/politik/regeringens-nedtur-fortsaetter-i-ny-meningsmaaling

https://www.altinget.dk/artikel/ellemann-starter-ny-politisk-saeson-med-katastrofal-meningsmaaling

Indekset er lavet på baggrund af i alt 2.154 gennemførte interviews med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover, hvoraf 1.646 (76 pct.) har afgivet et partivalg. Den maksimale usikkerhed på de overordnede resultater er +/÷ 2,6 procentpoint. Interviewene er gennemført den 22. september 2023 – 29. september 2023. OBS: I indekset spørges kun til opstillingsberettigede partier.

 

Voxmeter for Ritzaus Bureau

Voxmeters politiske meningsmåling, offentliggjort den 2. oktober 2023, baserer sig på telefoninterview med 1.029 repræsentativt udvalgte personer 18 år+ og er gennemført i perioden fra d. 25. september 2023 til d.1. oktober 2023.

 

Kantar Public.

Politisk Indeks er baseret på 1.673 telefon- og GallupForum-interview med et repræsentativt udsnit af vælgere, interviewet i perioden 22.-28. september 2023.

Målingen fra Epinion

.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…