Vestlige lande i kæmpe drama om kampvogne til Ukraine – svagt og politisk korrekt Tyskland under pres

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og forsvarschef Flemming Lentfer til møde med allierede fra mere end 40 lande om Ukraine på Ramstein basen i Tyskland (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Forsvarsministre fra de vestlige lande, som støtter Ukraines kamp, mødtes i dag på den amerikanske base i Ramstein i Tyskland. Her drøftede man den videre støtte til Ukraine.

 

De involverede lande – herunder Danmark – vil gøre sig umage for at vise en enig front over for Rusland og dets angrebskrig mod Ukraine.

 

Samlet set er der lagt op til en meget betydelig udvidelse af våbenstøtte fra især USA. Men de fleste andre lande som Storbritannien, Frankrig, polen, Finland – og i høj grad også fra Danmark.

 

Men der er konflikter i luften trods den fælles støtte til Ukraine.

 

Uenighed om kampvogne

De deltagende lande bestræber sig naturligvis for at signalere enighed efter mødet. Men der er stridigheder i forhold til Ukraine.

 

Der er alvorlig uenighed om, hvordan den ukrainske kamp skal støttes. Det skyldes frem for alt Tyskland. Den tyske regering kører sit eget løb, specielt når det gælder de kampvogne, der er så afgørende.

 

Tyskland producerer de såkaldte Leopard-2 kampvogne. De udgør et slagkraftigt og eftertragtet våben, som kan gøre en stor forskel for ukrainernes kamp mod Ruslands militærmaskine.

 

Men som producent af Leopard-2 kan Tyskland bestemme, hvad dette stærke våben må anvendes til. Andre lande kan ikke bare indsætte disse kampvogne efter forgodtbefindende.

 

Trods massivt pres fra Ukraine og dets støttelande, nægter Tysklands socialdemokratiske kansler, Olaf Scholz, at levere Leopard-2 til Ukraine eller til lande, der bakker Ukraine op.

 

Ukraine vil have Leopard-2 kampvogne mod kanslerens vilje

Det fik torsdag Ukraines udenrigsminister og forsvarsminister til at udsende en erklæring, der talte lige ud af posen.

 

Her appellerede de til de 12 lande, som har Leopard-2 kampvogne i deres militære arsenal. Disse lande blev opfordret til at tilslutte sig en ’panser-koalition’ til støtte for Ukraine.

 

Det skulle indebære, at de pågældende lande leverede nogle Leopard-2 kampvogne til de ukrainske styrker. Det var et slet skjult angreb på den tyske regering, som er imod.

 

Tyskland, der altså bestemmer over leverancer af Leopard-2, sidder i en absolut nøglerolle i forhold til Leopard-2. Den rolle benytter den tyske regering til at stille en række betingelser for, at man ville give grønt lys for andre landes brug af denne kampvogn.

 

Tyske benspænd og amerikansk pres

Det ligner i den grad et tysk benspænd, der skal forhindre en ukrainsk forsyning med dette tunge og vigtige våben.

 

Lignende tyske benspænd er kommet i forhold til andre tunge våben. Således luftværnssystemer og raketbatterier. Her har Tyskland først givet sig under stærkt amerikansk pres.

 

Man må formode, at der også har været et sådant amerikansk pres på dagens møde i Ramstein.

 

Tysklands kansler Scholz forsøger at slippe udenom

Men foreløbig har den tyske forbundskansler Scholz søgt at undvige nogen tysk forpligtelse til at give grønt lys for Leopard-2 eller lignende tunge våben. Til enorm ukrainsk frustration.

 

Den tyske regering fandt på den undvigemanøvre, at man kun vil åbne for tunge panservåben, hvis allierede lande også leverer vestlige kampvogne.

 

Derefter erklærede Storbritannien, at man var parat til at levere sine Challenger-kampvogne. Men så var det heller ikke godt nok for kansler Scholz. Nu krævede han også som betingelse, at USA leverede Abrams-kampvogne.

 

Men svaret fra USA er, at dette hverken teknisk eller militært giver mening. Den eneste holdbare løsning er Leopard-kampvogne. USA kan så koncentrere sig om andre våbenbidrag, lyder det. Men kansler Scholz har spillet døv.

 

Stor frustration hos Ukraine og dets venner

Frustrationen er stor hos nogle af Ukraines nærmeste venner. For eksempel Polen, hvor man er begyndt at tale om, at man er parat til at levere Leopard-2 til Ukraine, selv uden tysk godkendelse.

 

Her står den amerikanske administration over for en stor opgave:

 

Man skal have den tyske regering til at acceptere, at andre lande kan eksportere Leopard-2 kampvogne, mens Tyskland selv måske begrænser sig til Leopard-1, som der stadig er en del af på lager.

 

De tyske socialdemokraters ulyst ved militær magt

I skrivende stund er det absolut stadig en mulighed, at den tyske regering i et eller andet omfang giver efter for presset fra USA og andre lande og giver grønt lys for  Leopard-2 til andre lande.

 

Men kansler Scholz’ uvilje er til at tage og føle på. Og der er ingen tvivl om, at betydelige dele af hans bagland i SPD er enige med ham.

 

Ulysten til at bruge militære magtmidler er stor i Tyskland. Og den er særlig stor blandt socialdemokraterne.

 

Det er der to grunde til.

 

’Ostpolitik’

Den ene er nazismen og 2. Verdenskrig. Den anden er den ’Ostpolitik’, som de tyske socialdemokrater slog ind på under den kolde krig.

 

Man var frygtelig bange for at virke aggressiv. I iveren efter at få gjort op med Tysklands mørke fortid gik man meget langt i politisk korrekthed og konfliktskyhed.

 

Man byggede et veludrustet militær op. Men man var ekstremt tilbageholdende med at deltage i militær magtanvendelse – eller bare at tale for meget om det.

 

Angsten for at blive forbundet med militær magt hænger stadig i betydelig grad ved. Denne angst er først og fremmest mærkbar i den venstre del af det politiske spektrum.

 

Den spiller således en stor rolle blandt Scholz’ socialdemokrater. Parret med den imødekommenhed over for Rusland, som vandt frem i forbindelse med den tyske ’Ostpolitik’.

 

Fremtrædende tyske politikere bevægede sig meget langt ud i Rusland-venlige eller ’Rusland-forstående’ holdninger. Det gjaldt således kristendemokraten Angela Merkel og socialdemokratiske frontfigurer.

 

Usikkerheden om, hvor man har Tyskland

I omverdenen efterlader holdninger som disse en usikkerhed omkring, hvor man har Tyskland, hvis situationen omkring Ukraine spidser til.

 

Tyskland spiller ganske afgjort en vigtig rolle i støtten til Ukraine. Men der er usikkerhed omkring, hvor langt Tyskland er parat til at gå, når det er brug for at øge Ukraines militære slagkraft, og når det drejer sig om at sætte Putin stolen for døren.

 

Olaf Scholz’ håndtering af spørgsmålet om Leopard-2 har kun bestyrket denne usikkerhed.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…