Getting your Trinity Audio player ready...
|
Omkring 20 personer med dansk statsborgerskab har bedt om hjælp til at komme væk fra Gaza.
500 personer med svensk statsborgerskab eller opholdstilladelse har bedt det svenske udenrigsministerium om hjælp til at forlade Gaza.
En del opholder sig ved grænseovergange til Egypten. Andre kan være andre steder i Gaza.
Egypten vil ikke have palæstinenserne ind i landet
Det er de egyptiske myndigheder, der træffe beslutning op, hvem der kan komme over grænsen fra Gaza til Egypten.
Egyptens præsident al-Sisi har i flere år bekæmpet den militante islamiske organisation Det Muslimske Broderskab. Nu vil han ikke risikere, at få medlemmer af en lignende organisation, Hamas, ind i landet.
Og Hamas er da også blevet anklaget for at forsøge at smugle sine folk gennem grænseovergangen.
Israel vil gerne af med palæstinenserne til Europa
Israel begynder nu at tilskynde palæstinenserne til at emigrere til Europa og andre lande.
Man opfordrer også Europa og Vesten i det hele taget til at tage imod palæstinensere fra Gaza. Det fremgår af en artikel i JerusalemPost.
Finansminister Bezalel Smotrich opfordrede palæstinenserne til at “frivilligt emigrere” til de vestlige lande tirsdag som svar på en udtalelse fra Likud MK Danny Danon og Yesh Atid MK Ram Ben Barak, der blev offentliggjort i Wall Street Journal og opfordrede vestlige lande til at tage imod flygtninge fra Gaza .
“Jeg glæder mig over initiativet til frivillig flytning af Gazas arabere til lande verden over,” skrev Smotrich. “Dette er den rigtige humanitære løsning for indbyggerne i Gaza og hele området efter 75 år med at være fattige flygtninge skriver JerusalemPost.
Situationen er uklar. Men udtalelserne er et tydeligt tegn på, at kredse i Israel vil gøre meget for at få sendt palæstinensere til Vesten som migranter. Samtidig er mange arabere selv interesseret i at komme væk.
Der kan altså forventes et betydeligt palæstinensisk indvandringspres på Danmark og andre vestlige lande.
Hvem er de danske statsborgere?
Men hvem er de personer med dansk statsborgerskab, der her og nu vil ud af Gaza og til Danmark? Hvorfor er de overhovedet i Gaza? Det ved offentligheden meget lidt om.
Mindst fire af den har det seneste døgn fået lov til at forlade Gaza. En af dem er en palæstinensisk kvinde med et spædbarn, der har dansk statsborgerskab. Faderen, der er dansk statsborger, bor i Danmark.
På TV2 og DR så man manden modtage kvinden og barnet i Kastrup Lufthavn. Og man hørte hende sige blandt andet på engelsk, at hun var glad for at være i sikkerhed “i dette land”.
To andre er “relativt unge” oplyser Udenrigsministeriet.
Yderligere 11 personer fra Danmarks evakueringsliste er tirsdag blevet evakueret fra Gaza til Egypten.
Det oplyser Udenrigsministeriet i en mail til Ritzau.
Det danske Efterretningsvæsnet er til stede i Egypten
De danske efterretningstjenester er tilsyneladende mere på vagt end man ellers har oplevet i lignende situationer.
Berlingske har ligesom B.T. fået bekræftet, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) er til stede omkring Gaza for at hjælpe myndighederne med de danske statsborgere.
“Vi kan bekræfte, at PET vil være til stede i området for at bistå den danske myndighedsindsats,” skriver efterretningstjenesten i en kommentar og tilføjer, at man følger påvirkningen af trusselsbilledet i Danmark.
Det er opsigtsvækkende, at PET bekræfter deres tilstedeværelse, siger tidligere chefanalytiker ved Forsvarets Efterretningstjeneste Jacob Kaarsbo til B.T.
»Jeg er ikke bekendt med, at PET har bekræftet sådan noget før. Det plejer de ikke at gøre. Det er da opsigtsvækkende. Selvfølgelig holder man som sikkerhedsmyndighed øje med, hvem de danskere er, hvad de har lavet, og om de har en anden dagsorden,« siger Jacob Kaarsbo til B.T.
Politikere følger situationen tæt
Michael Aastrup Jensen (V), formand for Det Udenrigspolitiske Nævn, siger til Berlingske, at han følger situationen med danskere i Gaza tæt.
Alle danske statsborgere skal have hjælp til at blive evakueret fra Gaza, lyder det.
“Folk skal ikke være nervøse for, at vi bare åbner porten for folk, uden at vi har en føling med, hvem det er. Især når det er fra højrisikoområder, hvor eksempelvis Hamas har så voldsom en tilstedeværelse, som de har,” siger Michael Aastrup Jensen til avisen.
Situationen bekymrer Anders Vistisen, udenrigsordfører for DF.
Han vil nu bede udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) redegøre for, om danskerne i Gaza har boet i området mere eller mindre permanent.
“Vi skal ikke tage flere hjem end absolut nødvendigt, hvis man har boet permanent dernede,” siger Anders Vistisen til Berlingske.
Opdateret klokken 10.30…