Indlæg fra læserne 29. august: Peter Hummelgaard vil detailregulere kunsten # Hinduernes hellige ko

Getting your Trinity Audio player ready...

Peter Hummelgaard vil detailregulere kunsten

af Uwe Max Jensen

 

Man skal naturligvis være varsom med at sammenligne nutiden med nazitiden. Men der er ingen vej udenom. Justitsminister Peter Hummelgaards råd til billedkunstneren Firoozeh Bazrafkan står ikke tilbage for nazisternes råd til degenererede billedkunstnere.

 

Firoozeh Bazrafkan rev for et par uger siden koranen på et rivejern foran Irans ambassade i København. Gentager Bazrafkan den kunstneriske happening, vil det qua regeringens ny lovforslag vedrørende respektfuld behandling af “hellige skrifter” udløse en dom på op til to års fængsel til Bazrafkan. Men Peter Hummelgaard har heldigvis et godt råd til Firoozeh Bazrafkan. Han opfordrer i et interview Firoozeh Bazrafkan “til at skabe noget, skrive noget, male noget, hugge noget i sten, lave noget musik, hvad ved jeg, i stedet for at ødelægge ting (koranen, red.)”.

 

Nazisterne udskammede såkaldt Entartete Kunst og opfordrede kunstnere til at lave opbyggelig kunst, der lå i forlængelse af regimets ideer om et godt samfund.

 

Det betød, at billedkunstnere, der udtrykte sig indenfor kunstretninger som kubisme, konstruktivisme, dadaisme og ekspressionisme, der i nazisternes øjne var “problematiske”, blev afskediget fra deres lærerstillinger på kunstakademier og kunsthøjskoler og fik udstillingsforbud.

 

Forstod Entartete Kunst-kunstnerne stadig ikke at rette ind efter regimets anvisninger i forhold til, hvad der var god og opbyggelig kunst, blev kunstnerne – som Emil Nolde – udstyret med et decideret maleforbud. På den måde blev de ikke alene afskåret fra at udstille, men også fra selve den kunstneriske skaben.

 

Hvis kunstnerne ikke forstod dette vink med en vognstang fra regimets side, kunne de forvente et ophold i en koncentrationslejr i en kortere periode. Kunstnerne kom ikke i udryddelseslejre (medmindre de var jøder), men i lejre, hvor fokus var på genopdragelse, så de kunne indtræde i samfundet igen under forudsætning af, at de havde underkastet sig de kunstneriske retningslinjer, som regimet havde påtvunget dem.

 

Nu kan vi se frem til, at nutidens danske billedkunstnere som Firoozeh Bazrafkan og andre, der arbejder med islam på “uhensigtsmæssige” måder, kan komme en tur i fængsel og under tilsyn af kriminalforsorgen, så også de kan lære at underkaste sig et nyt regimes krav til en opbyggelig kunst.

___________________________________________________________________

 

Hinduernes hellige ko

af Morten Dreyer

 

Vedrørende regeringens forslag: ‘Utilbørlig behandling, væsentlig religiøs betydning og trosamfund’.

 

Man kan godt blive en smule nervøs med regeringens forslag.

 

Når nu hinduerne opfatter køer som hellige dyr.
Betyder det så, at hvis man sidst på måneden serverer spaghetti med kødsauce, vil man stå til 2 års fængsel?

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…