Historien om “Joe & The Juice”

Joe & The Juice

Joe & The Juice er en restaurationskæde, der primært sælger juice, kaffe og sandwich. Virksomheden blev grundlagt i 2002 af Kaspar Basse med den første butik i København. Kasper Basse ejer stadig en bid af selskabet.

 

I midten af november 2023 blev det meddelt, at ejerkredsen hos juicekæden var ændret.

 

Den amerikanske kapitalfond General Atlantic har overtaget den svenske kapitalfond Valedos ejerandele i selskabet og sidder nu på aktiemajoriteten.

 

Kapitalfonden Valedo købte sig oprindeligt ind i Joe & The Juice tilbage i 2013, og General Atlantic fulgte efter tre år senere, da kæden skulle etablere sig i USA og havde brug for mere arbejdskapital. Dagbladet Børsen mener i øvrigt at vide, at handlen har værdisat selskabet til fem milliarder kroner.

 

Joe & The Juice sælger i dag juice, kaffe og sandwicher 360 steder i 18 lande i verden. Alene i USA findes kæden 70 steder.

 

Men hvor kommer navnet – Joe & The Juice – fra?

 

På engelsk/amerikansk er Joe selvfølgelig en forkortelse for Joseph, og “joe” refererer ofte til en almindelig, gennemsnitlig fyr, en soldat men også til kaffe. Som i ”Joe & The Juice” og som i ”Joe Coffee”, der er navnet på en populær kæde af kaffeforretninger i New York.

 

Brugen af ”joe” som slang for en kop kaffe, stammer formentlig fra 1. verdenskrig. I 1914 blev Josephus “Joe” Daniels, der startede sin karriere som avisudgiver i North Carolina, udnævnt til marineminister under præsident Woodrow Wilson.

 

Som det fremgår af en biografi, forsøgte Daniels at højne moralen i flåden. Han øgede antallet af feltpræster, modvirkede prostitution på flådebaser og – mest kontroversielt – forbød han indtagelse af alkohol.

 

Som en erstatning øgede flådens hovmestre deres indkøb af andre drikkevarer, herunder kaffe. Søfolkene var ikke udelt begejstrede over at opdage at kaffe var det stærkeste de kunne få i flåden. En kop kaffe blev nedsættende kendt som ”en kop Joseph Daniels” – snart forkortet til ”a cup of joe”, der kunne tages som et udtryk for misbilligelse, uden åbent at kritisere marineministeren.

 

Udtrykket fandt almindelig udbredelse i 1930’erne og Daniels navn blev forbundet med millioners daglige kaffe rundt om i verden.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…