Han havde fået dansk statsborgerskab: Syrien-krigeren Ahmad Salem El Haj idømt fængsel på livstid for landsforræderi

Getting your Trinity Audio player ready...

Den 2. maj i år blev den 32-årige syrienkrigeren med dansk statsborgerskab, Ahmad Salem El-haj, kendt skyldig i landsforræderi af et nævningeting ved Københavns byret kendt

 

I dag torsdag er der faldet dom i sagen, hvor et enigt nævningeting har idømt El-Haj livsvarigt fængsel for landsforræderi under særligt skærpende omstændigheder.

 

Dermed er sagen dog ikke slut.

 

El-Haj vil frikendes for landsforræderi og anker derfor dommen til landsretten.

 

”Vi vil gerne anke til frifindelse,” siger hans forsvarer, Michael Juul Eriksen, til Ritzau umiddelbart efter dommen.

 

Der er således kun sat et midlertidigt punktum i en sag, der startede med en rejse for ti år siden.

 

Skød til måls efter portrætter og kæmpede for IS

Det var i 2013 El-Haj rejste til Syrien og sammen med tre andre mænd i august samme år lagde en video på nettet med opfordring til terrorisme.

 

Det var i denne video, hvor der blev skudt til måls efter portrætter af Lars Hedegaard, Anders Fogh Rasmussen, Kurt Westergaard, Ahmed Akkari, Nasser Khader og Morten Storm.

 

Udover at skyde til måls efter portrætter af danskere og opfordre til terror deltog Al-Haj også aktivt i kamphandlinger for Islamisk Stat og dermed også i kamphandlinger mod Danmark, der med udsendte tropper var en del af den koalition, der bekæmpede Islamisk Stat.

 

Ligeledes blev El-Haj kendt skyldig i at have ladet sig hverve til at begå terrorhandlinger for Islamisk Stat samt for at have forsøgt at hverve sin familie i Danmark til at tilslutte sig Islamisk Stat.

 

Erkender at have deltaget i kampe

Under retssagen erkendte El-Haj blandt andet, at han i perioden fra starten af 2014 og til engang i 2017 havde tilsluttet sig terrororganisationen Islamisk Stat.

 

Ligeledes erkendte han, at han i den forbindelse har deltaget i kamphandlinger i Syrien mod blandt andet tropper fra det syriske regime og andre oprørsgrupper, men benægtede at han havde været involveret i kamphandlinger mod danske tropper.

 

Udover Danmark havde også andre landes myndigheder haft El-haj i kikkerten.

 

Fra tyrkisk fængsel til dansk fængsel

I november 2018 blev han således ved en tyrkisk domstol idømt en fængselsstraf på fire år og to måneder for at have tilsluttet sig en terrororganisation.

 

Her kom han dog ikke til at afsone hele straffen, da de tyrkiske myndigheder efter anmodning fra Danmark udleverede ham i december 2019.

 

Da El-Haj i Tyrkiet allerede var blevet dømt for at have tilsluttet sig en terrororganisation, mente hans forsvarer ikke, at han også kunne dømmes i Danmark.

 

Et enigt nævningeting fandt imidlertid, at den tyrkiske dom ikke var til hinder for, at der i Danmark kunne ske retsforfølgning i sagen, idet der ikke var tale om de samme handlinger, som den tiltalte var blevet dømt for i Tyrkiet.

 

Her var han ikke, som tiltalen i Danmark lød på, blevet dømt for landsforræderi.

 

Kunne ikke undgå at vide, at han kæmpede mod Danmark

Netop hvad angår tiltalen for landsforræderi, fandt et enigt nævningeting det bevist, at El-Haj under sit ophold i Syrien vidste, at Danmark var en del af den internationale koalition, der kæmpede mod Islamisk Stat i både Syrien og Irak.

 

En viden han blandt andet havde gennem oplysninger fra familien, via nyhedsformidlingen fra Islamisk Stat og fra internettet, ligesom han i øvrigt var velinformeret om kamphandlingerne mellem Islamisk Stat på den eneside og den internationale koalition, som Danmark var en del af, på den anden.

 

Hans onkel også dømt for landsforræderi

Da Ahmad Salem El-Ali landede i Syrien, var han i begyndelsen tilknyttet gruppen ”Khatiba 57”, hvor også hans onkel var med.

 

Onklen, Jacob El-Ali, blev i efteråret som den første syrienkriger dømt efter landsforræderiparagraffen, da han erkendte sig skyldig og fik en dom på 14 års fængsel, skriver Ritzau.

 

Retten gav ham en mildere straf, fordi han lagde kortene på bordet og fortalte om forhold, som politiet ikke i forvejen kendte til.

 

Det bliver i familien, som man siger.

 

Kilder til denne artikel:

https://domstol.dk/koebenhavn/aktuelt/2023/5/skyldkendelse-i-sag-om-landsforraederi-terrorisme-og-tilslutning-til-terrororganisationen-islamisk-stat/

 

Ritzau via Berlingske: https://www.berlingske.dk/samfund/syrienkriger-idoemmes-livstid-for-landsforraederi

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…