Grænsekontrollen gjorde store øjne, da de åbnede kisten i en rustvogn: En ægte dødens købmand

Getting your Trinity Audio player ready...

Bedemanden havde bildt tolderne ved grænsekontrollen i Gedser ind, at kisten i rustvognen var tom.

 

Og det var den for så vidt også, hvis man med indholdet i en kiste forbinder en afdød person.

 

Til gengæld skjulte den noget helt andet, som viste, at grænsekontrollen her havde fået fat i en ægte dødens købmand med en kiste, der skjulte cirka 740.000 ulovlige piller.

 

Fire års fængsel og udvisning for bestandig

Rustvognen med de ulovlige piller blev stoppet i januar, og tirsdag den 25. april faldt der dom i sagen ved retten i Nykøbing Falster.

 

Her blev en 51-årig mand er idømt fire års fængsel og indrejseforbud for bestandig for overtrædelse af straffelovens bestemmelser om euforiserende stoffer.

 

Sagen stammer som nævnt tilbage fra mandag d. 30. januar 2023, hvor manden blev stoppet i en rustvogn ved en af Toldstyrelsens stikprøvekontroller på Gedser Havn.

 

Skulle hente en afdød person i Sverige

Den 51-årige fortalte som tolderne, at han var på vej til Sverige for at hente en afdød person, som han skulle fragte tilbage sydover.

 

”Manden blev bedt om at køre ind til siden, hvor tolderne scannede rustvognen. Scanningen viste indhold i bilen, der vakte toldernes mistanke,” fortæller kontroldirektør i Toldstyrelsen, Michael Lund og fortsætter:

 

”Herefter blev rampen, der holdt kisten, rullet tilbage, og under rampen kunne tolderne konstatere, at der lå ind til flere bundter pakker med piller.”

 

Rustvognen blev efterfølgende tømt i Toldstyrelsens undersøgelseshal, hvor politiet beslaglagde knap 740.000 piller af typen Alprazolam samt mindre mængder af lægemidlerne Diazepam og Clonazepam.

 

Efterforskning i samarbejde med flere lande

Den 51-årige blev anholdt og har siden grundlovsforhøret siddet varetægtsfængslet, mens sagen blev efterforsket af Sydsjællands og Lolland Falsters Politis udlændingekontrolafdeling.

 

Efterforskningen er blandt andet sket i samarbejde med myndigheder i flere andre lande.

 

Er ikke første gang

Det er ikke første gang, at toldere har forhindret forsøg på smugling af større partier piller.

 

I november sidste år fandt toldere ved Frøslev Grænseovergang cirka 170.000 tramadol-piller i en varevogn, der var taget ud til kontrol.

 

De seneste opgørelser fra Toldstyrelsen viser, at der i 2022 blev tilbageholdt knap 270 kilo nye psykoaktive stoffer, som Alprazolam, Diazepam og Clonazepam hører ind under.

 

Antallet af psykedeliske svampe eksploderet

Rundt om i landets pakkecentre finder toldere i stigende grad psykedeliske svampe.

 

I 2022 har Toldstyrelsen haft 453 sager med psilocybinsvampe og væksthuse til dyrkning af svampene.

 

Til sammenligning havde Toldstyrelsen 54 sager i 2021. Det er særligt i pakker sendt fra Holland, at tolderne finder svampe og væksthuse til dyrkning.

 

”Det seneste år har vi set rigtig mange eksempler på færdigdyrkede svampe og såkaldte væksthuse til dyrkning af svampene, som folk har bestilt på nettet,” oplyser   kontroldirektør i Toldstyrelsen, Michael Lund og fortsætter:

 

”Og billedet er det samme her i 2023, hvor tolderne næsten dagligt tilbageholder svampe og væksthuse. Begge dele er ikke blot sundhedsfarlige, men også ulovlige. Derfor overdrager vi sagerne til politiet.

 

Giver hallucinationer og virker psykadeliske

De psilocybinsvampe, der nu i stor stil konfiskeres i grænsekontrollen og på landet postcentre, er en betegnelse for visse arter af svampe, der indeholder psykoaktive stoffer, fx psilocybin og psilocin.

 

Stofferne virker hallucinogene og psykedeliske. I Danmark er det ulovligt at indføre psilocybinsvampe samt væksthuse til psilocybinsvampe, da begge er omfattet af bekendtgørelsen om euforiserende stoffer.

 

De seneste opgørelser fra Toldstyrelsen viser, at der i 2021 blev tilbageholdt i alt 81 kilo nye psykoaktive stoffer som svampene hører ind under.

 

Kilder til denne artikel:

https://www.toldst.dk/nyheder/presse-og-nyheder/mand-doemt-for-at-smugle-740000-piller-i-ligvogn/

 

https://www.toldst.dk/nyheder/publikationer/toldstyrelsen-har-fundet-markant-mere-narkotika-i-2022/

 

https://www.toldst.dk/nyheder/presse-og-nyheder/toldere-ser-voldsom-stigning-i-pakker-med-psykedeliske-svampe/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…