Gallup-måling med en syngende lussing til regeringen – og regulære bøllebank til Socialdemokratiet

Foto: Mads Claus Rasmussen/ Ritzau/Scanpix

 

Dårlige meningsmålinger hegler i øjeblikket ned over statsminister Mette Frederiksens (S) SVM-regering.

 

I to tidligere målinger fra Voxmeter og Megafon ville regeringen ved et aktuelt valg stå tilbage med henholdsvis 74 og 68 mandater.

 

Nu følger Kantar Gallup trop med en meningsmåling, der viser, at regeringen samlet set vil få 76 mandater eller 42,6 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag.

 

Det er en tilbagegang på 13 mandater for den samlede regering, og hvor alene Socialdemokratiet står til at miste hele ni mandater.

 

Store Bededag og magtfuldkommenhed

Ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen er afskaffelsen af store bededag endt som en fejlfortælling for SVM-regeringen, skriver Berlingske, som i dag bringer målingen.

 

”Debatten er endt helt galt for dem. Alt har handlet om den afskaffelse,” siger Kaper Møller til avisen

 

Kasper Møller påpeger videre, at foruden modstanden fra både vælgere og oppositionen mod afskaffelsen, så har en del af kritikken også lydt, at SVM-regeringen har ageret magtfuldkomment.

 

”Den samlede kritik har slået meget hårdt, og det er gået stærkt,” understreger valgforskeren og fortsætter:

 

”Det er voldsomt, at målingen viser en tilbagegang på ni mandater til Socialdemokratiet og 13 mandater for regeringen. Flertallet er klart væk.”

 

Sådan ser resultatet for regeringspartierne ud

Som nævnt er det Mette Frederiksen og socialdemokraterne, der inkasserer de største vælgerlussinger.

 

Socialdemokratiet. I den aktuelle måling får Socialdemokraterne 23.1 procent af stemmerne mod 27,5 procent ved valget den 1. november sidste år.

 

Der er således også tilbagegang i forhold til valget i 2019, hvor partiet fik 25,9 procent af stemmerne.

 

Venstre. I forhold til Socialdemokratiet slipper Venstre nogenlunde helskindet igennem med 11,1 procent af stemmerne i den aktuelle måling mod 13,3 procent ved valget den 1. november sidste år.

 

Men set i forhold til valget i 2019 med Lars Løkke Rasmussen som formand, er den aktuelle måling katastrofal og repræsenterer mere end en halvering af vælgertilslutningen på 23,4 procent ved valget i 2019.

 

Moderaterne er nye på banen. Ved valget 1. november sidste år fik Moderaterne 9,3 procent af stemmerne. Den tilslutning er i den aktuelle måling faldet til 8,4 procent.

 

I oppositionen får blå blok de bedste målinger

I oppositionen ville fem partier i blå blok ifølge Gallup-målingen få flest mandater, hvis der var valg i dag.

 

Blå blok ville opnå 53 mandater mod de 46 mandater, som de fire partier i rød blok ifølge målingen ville indkassere ved et aktuelt valg.

 

Gallup har i deres beregning af de samlede mandater i de to blokke medregnet to partier, som ikke er i Folketinget.

 

Det er Kristendemokraterne med 0,6 procent vælgertilslutning i blå blok og Frie Grønne med 0,4 procents vælger tilslutning i rød blok.

 

Liberal Alliance er i øjeblikket den suveræne vinder i blå blok med en aktuel vælgertilslutning på 11,5 procent mod 7,9 procent ved valget den 1. november.

 

I forhold til valget i 2019, hvor LA med nød og næppe klarede spærregrænsen med 2,3 procent af stemmener, er der aktuelt tale om en firedobling af partiets vælgertilslutning.

 

Danmarksdemokraterne, der i lighed med Løkke Rasmussens Moderaterne også er nye på banen, står aktuelt til at få 8,3 procent af stemmerne mod 8,1 procent ved valget den 1. november sidste år.

 

De Konservative holder med nød og næppe skindet på næsen med 5,4 procent af stemmerne i den aktuelle måling mod 5,5 procent ved valget den 1. november sidste år.

 

Der er her ligeledes tale om en tilbagegang i forhold til valget i 2019, hvor partiet fik 6,6 procent af de afgivne stemmer.

 

Nye Borgerlige befinder sig i øjeblikket på en rutsjetur med interne uro, og det afspejles i den aktuelle måling, hvor partiet står til 2,6 procent af stemmerne mod 3,7 ved valget den 1. november sidste år.

 

Ved valget i 2019, hvor Nye Borgerlige stillede op for første gang, opnåede partiet 2,4 procent af stemmerne og er således ved at være slået tilbage til start.

 

Dansk Folkeparti kravler stille og roligt opad, og står aktuelt ifølge målingen nu til 3,0 procent af stemmerne mod 2,6 ved valget den 1. november sidste år.

 

Det er dog stadig en tilbagegang på en lille tredjedel i forhold til vælgertilslutningen ved valget i 2019, hvor partiet fik 8,7 procent af de afgivne stemmer.

 

I rød blok høster SF tilslutning i stor stil

Som nævnt ville de fire partier i rød blok ifølge Gallup opnå 46 mandater, hvis der var valg i dag.

 

Her er det især De Radikale som sammen med Alternativet er akilleshælen, medens det er SF, der trækker læsset.

 

Socialistisk Folkeparti er med en vælgertilslutning ifølge målingen på 12,8 procent mod 8,3 procent ved valget den 1. november sidste år det parti, der målt i procentpoint har haft den absolut største fremgang siden valget.

 

Målt i forhold til valget i 2019, hvor partiet fik 8,7 procent af stemmerne, er fremgangen endnu større.

 

Enhedslisten kan i lighed med SF også notere en fremgang i målingen, hvor partiet nu står til 6,6 procent mod 5,1 procent ved valget i 2019.

 

Partiet er dermed på vej tilbage mod valgresultatet i 2019, hvor Enhedslisten opnåede 6,9 procent af de afgivne stemmer.

 

De Radikale fortsætter til gengæld nedturen i stor stil og vil ifølge målingen nu opnå 3,3 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag, mod 3,8 procent ved valget den 1. november sidste år.

 

For De radikale er der her tale om langt mere end en halvering i forholdt til vælgertilslutningen i 2019, hvor partiet opnåede 8,6 procent af de afgivne stemmer.

 

Alternativet er i lighed med Nye Borgerlige i blå blok langsomt på vej mod spærregrænsen med en vælgertilslutning ifølge målingen på 2,8 procent mod 3,3 procent ved valget i 2019.

 

Dermed er partiet også kommet under vælgertilslutningen ved valget i 2019, hvor Alternativet opnåede 3,0 procent af de afgivne stemmer og i den efterfølgende folketingsperiode blev splittet til atomer.

 

Målingen er foretaget i perioden 27. januar til 2, februar på grundlag af 1.640 respondenter.

Den statistisk usikkerhed for store partier er ca. ±2 procentpoint og ±1 for de mindste.

Kilde: Berlingske Tidende

 

Læs mere her:

https://www.berlingske.dk/politik/det-er-voldsomt-aarets-foerste-gallup-er-en-kaeberasler-til-regeringen

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…