EXPEND4BLES har stjernebesætning og et orgie af stunts – men det er alligevel discount-underholdning

Sylvester Stallone og Jason Statham

* 1 stjerne ud af seks 

 

The Expendables er – for dem som ikke allerede måtte kende navnet – en specialstyrke, som USA sætter ind, hvor de ikke officielt kan være til stede. Eller hvor andre ikke tør rykke ind.
Vi er nået til nummer 4 i filmrækken med Sylvester Stallone som den centrale lederskikkelse, Barney. Deraf 4-tallet i titlen på seneste skud på stammen: EXPEND4BLES. 

 

Barneys team består i denne omgang af dels gamle kendinge som Jason Statham, Randy Couture og Dolph Lundgren, dels debutanterne 50 Cent, Megan Fox, Levy Tran, Jacob Scipio og Andy Garcia.  

 

Instruktøren er amerikanske Scott Waugh (f. 1970), der tillige kan smykke sig med titlerne producer, klipper og ex-stuntman. Han har stået bag bl.a. Need for Speed (2014) og 6 Below: Miracle on the Mountain (2017). 

 

Handling 

Så er der igen bud efter the Expendables. I denne omgang går missionen ud på at stoppe tyveriet af nogle atomdetonatorer. Barney (Sylvester Stallone) samler sit gamle team med Lee Christmas (Jason Statham) som sædvanlig højre hånd, men der bliver også plads til nyt blod, bl.a. Christmas’ ekskæreste Gina (Megan Fox).

 

Christmas og Gina kæmper med personlige uoverensstemmelser, men de må lægges under låg, så den vigtige opgave kan løses i fællesskab. 

 

Indsatsen går ikke ganske som planlagt. Christmas bliver gjort ansvarlig for den mislykkede aktion med den konsekvens, at holdets CIA-chef, Marsh (Andy Garcia) overdrager ledelsen til Gina. Ikke bare bliver Christmas nedgraderet, han bliver fyret.   

 

Da der opstår en chance nummer to for at opspore de skyldige bag tyveriet samt den egentlige bagmand og dukkefører, går teamet i aktion igen. Christmas må som ekskluderet i første omgang se nødtvungent til fra sidelinjen, men beslutter sig så for at følge efter teamet i al hemmelighed. 

 

Mere skal ikke afsløres her. 

 

Vurdering
Jason Statham er en favorit, og jeg ser faktisk film alene for hans skyld. I denne ombæring kan dog ikke engang superstjernen redde dette makværk af en film.  Manus skriger til himlene, dialogen forekommer at være hentet ikke bare i en tegneserie, men i en tegneserie skrevet for småt begavede børn og med personer reduceret til rene karikaturer. 

 

Det er indlysende, at ældre (gamle!) kvinder med hang til Jane Austen-romantik er lysår fra den primære målgruppe for en hårdtslående action-film. 

 

Omvendt – at drenge, unge og yngre mænd skal fodres af med SÅ elendige kalorier, er et stift stykke. Forhåbentligt gennemskuer SAMTLIGE blandt publikum den tåbelige woke-propaganda, der konstant bliver sneget ind. 

 

I parentes bemærket er den sivet ind, at Expendables-film ikke skal vurderes på deres realisme og ’eventyruniverset’ ikke tages alvorligt, men der må trods alt være grænser for de idiotier og ideologier, biografgængeren med vold og magt skal have proppet ned i halsen. Skulle jeg ikke levere en anmeldelse, havde jeg forladt salen efter det første kvarter. 

 

I ligestillingens og Hollywood-manualens hellige navn bliver de to kvinder i teamet fremstillet som lige så fysisk stærke, handlekraftige og duelige som mændene og får selvfølgelig – stik imod enhver biologisk kendsgerning – nedlagt deres modstandere på stribe.
Slåskampene bliver for Ginas vedkommende udført med langt, velplejet løsthængende hår og en ’kampuniform’ med udsigt til masser af bart ud over kavalergangen.
Højdepunktet – eller rettere lavpunktet – nås, da der falder en replik, som åbner op for muligheden af, at superskurk-bagmanden og dukkeføreren numero uno jo kan vise sig at være en kvinde! Ja, hvem ved, måske oven i købet en sort, lesbisk, handicappet! Den sidste står for min regning. 

   

Det eneste positive, jeg kan finde på at sige, er, at der er nogle særdeles spektakulære stunts og et par livagtige kampscener.  

  

Hold fest, hvor er Hollywood gået bag om dansen. Filmindustrien har siden tidernes morgen leveret manipulation af masserne i metermål, men aldrig er propagandaen blevet leveret så talentløst som nu. 

Sørgeligt, men sandt. 

———————————————————————————————

Længde: 103 minutter 

  • Medvirkende: Jason Statham, Sylvester Stallone, Andy Garcia, Megan Fox m.fl.  
  • Instruktør: Scott Waugh 
  • Manus: Max Adams 
  • Premieredato: d. 21. september 

Expend4bles – I biografen 21. september (dansk trailer) – YouTube

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…