Et barnelig drev i land ved Norge – nu er to iranske mænd med bopæl i Danmark tiltalt i sag om menneskesmugling

Foto: Politiet

Den 27. oktober 2020 forliste en fiskerbåd med 22 flygtninge ombord i hårdt vejr i strædet ved Calais i Den Engelske Kanal

 

Den 1. januar 2021 fik en lokal fisker på sydspidsen af Karnøy i det vestlige Norge øje på en kedeldragt i barnestørrelse, der drev rundt med en redningsvest.

 

Da politiet blev tilkaldt og fik dragten reddet op af vandet, viste det sig, at dragten indeholdt de jordiske rester af et lille barn.

 

Nu er to iranske mænd med bopæl i henholdsvis Viborg og Hedensted Kommune tiltalt i en sag om menneskesmugling og uagtsomt manddrab, oplyser TV 2.

 

Var en del af et netværk, der drev menneskesmugling

Begge de iranske mænd er tiltalt for at være del af et netværk, der smuglede flygtninge fra Frankrig til England via den farlige sejlads over Den Engelske Kanal.

 

Sagen kører i øjeblikket ved retten i Dunkerque, hvor de to iranere nu risikerer en straf på op til ti års fængsel for uagtsomt manddrab samt for at bringe flere menneskers liv i fare.

 

Det forventes, at retten afsiger dom på fredag i næste uge. Altså den 27. januar.

 

Den ene af de to iranere, en 38-årig mand fra Viborg, blev udleveret til de franske myndigheder i september 2021, medens en 33-årige iraner med bopæl i Hedensted Kommune blev udlevet i februar 2022.

 

Havde plads til fem personer, men der var 22 ombord

Da fiskerbåden den 27. oktober 2020 kæntrede under en storm i Den Engelske Kanal var der 22 flygtninge ombord på trods af, at båden havde en størrelse, der var beregnet til maksimalt fem personer.

 

Langt de fleste af de ombordværende blev dengang reddet fra druknedøden på nær en iransk familie på fem personer.

 

Faderen og moderen plus to af deres børn blev senere fundet druknet i det kolde vand, medens deres femte og yngste barn var sporløst forsvundet.

 

Først lidt over to måneder senere blev liget af den femten måneder gamle dreng, Artin Irannezhad, fundet ved en norsk ø drivende rundt i en flyverdragt cirka 900 kilometer nord for sted, hvor forliset fandt sted.

 

Betalte menneskesmuglere næsten 50.000 kroner

Druknedøden i Den Engelske Kanal og fundet af et 15 måneder gammelt barnelig drivende rundt ved den norske vestkyst er en tragisk beretning om grådige menneskesmuglere og et iransk præstestyre, der forfølger landets mindretal.

 

Britiske BBC skriver, at familien havde betalt menneskesmuglere et beløb på 5.500 britiske pund svarende til cirka 47.500 danske kroner for at blive smuglet fra Iran og til England, hvor de havde håbet på at få et nyt og bedre liv.

 

Som iransk-kurdere tilhørte familien et forfulgt mindretal i Iran, og som ifølge BBC udgør mere end halvdelen af de politiske fanger i de iranske fængsler.

 

Familien forlod deres hjemby Sardasht i det vestlige Iran den 7. august 2020 og drog ud på en flugtrute, der via nabolandet Tyrkiet gik med båd til Italien og derfra til Frankrig endte i Dunkerque, hvorfra de skulle videre med båd til England.

 

Hvorefter rejsen endte med druknedøden i iskolde bølger.

 

Hårdt vejr med høje bølger

Da båden afsejlede fra Dunkerque sent om aftenen den 26. oktober, var det ifølge BBC i hårdt vejr med en vindhastighed på 30 kilometer i timen og 1,5 meter høje bølger.

 

Alle de ombordværende 22 flygtninge var i øvrigt iranske kurdere på flugt for forfølgelse fra det iranske præstestyre.

 

Ud over de 22 flygtninge var båden bemandet med ét besætningsmedlem, som også overlevede forliset i det hårde vejr.

 

Og nu venter et retsligt efterspil for to mistænkte iranske menneskesmuglere med bopæl i Danmark.

 

Iraneren fra Viborg tiltalt som hovedbagmand

Den 38-årige iranske mand fra Viborg, der ifølge fransk politi er tiltalt for at være hovedbagmand i sagen, har boet i Danmark siden januar 2016.

 

Han har et par gange været på kant med loven for dels bedrageri og dels beluring af en kvinde, og har i den forbindelse fået en betinget udvisningsdom.

 

Hans advokat, Daniel Thienpoent, bekræfter over for TV 2, at hans klient menes at have spillet den største rolle i menneskesmuglingen.

 

Advokaten kalder sagen ”afskyelig” og henviser til, at den kæntrede fiskerbåd kun kunne bære fem personer, selvom der var 22 personer ombord på båden.

 

Også hans 33-årige iranske medtiltalte nægter sig skyldig, oplyser mandens forsvarsadvokat, Xavier Ferrand, til TV 2.

 

Han bekræfter, at hans klient kommer fra en by i Hedensted Kommune, og at manden har opholdstilladelse i Danmark, hvor han har boet i flere år.

 

Et held, at ingen af dem havde nået at få dansk statsborgerskab.

 

I så fald ville de under retssagen have fået bistand fra det danske Udenrigsministerium.

 

Kilder til denne artikel:

https://nyheder.tv2.dk/krimi/2023-01-20-barnelig-skyllede-op-paa-den-norske-kyst-nu-er-to-iranere-fra-danmark-tiltalt-for

 

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-54892785

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…