Eksplosioner på Krim: Krigen i Ukraine kan tage ny drejning og bringe Putin på randen af panik

En tidligere eksplosion på den russisk annekterede halvø Krim (foto mjluxmore Twitter)

Natten til søndag var der flere eksplosioner på halvøen Krim, der er annekteret af Rusland. Det skriver flere medier blandt andre TV2.

 

De er de seneste af en række opsigtsvækkende eksplosioner og større brande på halvøen Krim.

 

Det kan meget vel være begyndelsen til en udvikling, der kan ende rigtig galt for Kreml-herskeren Vladimir Putin. Og det er måske ved at dæmre for ham selv.

 

Eksplosionerne kan bringe Putin på randen af panik.

 

Forsøg på generobring af Krim?

Efter alt at dømme står Ukraine bag i hvert fald en række af de spektakulære eksplosioner og brande på og omkring Krim.

 

Russiske iagttagere begynder nu at tale om, at disse aktioner kan være optakten til et ukrainsk forsøg på at generobre Krim fra Rusland. Én af disse iagttagere er Abbas Galjamow, der er tidligere Kreml-medarbejder og taleskriver for Putin (BILD).

 

Hvis en sådan ukrainsk generobring af Krim skulle lykkes, ville det være et voldsomt slag mod Putin og mod Rusland. Den kan blive en direkte trussel mod Putins magt.

 

”Putin har gjort Krim til noget helligt”

Putin har selv solgt erobringen af Krim i 2014 fra Ukraine som en fuldstændig afgørende sejr for det russiske regime – og for sig selv.

 

Denne sejr skulle demonstrere Ruslands magt og Putins position som ubestridt storrussisk leder.

 

Som Abbas Galjamow udtrykker det:

 

Putin ”har gjort Krim til noget helligt, og dermed har han kædet sin egen skæbne sammen med, hvad der sker med halvøen”.

 

Taber Putin Krim, vil det være et fatalt slag mod ham.

 

Nu begynder nogle af Kreml-herskerens støtter at frygte, at Krim faktisk kan blive tabt, så tæppet hives væk under Putin-regimet.

 

”Der vil ikke kunne findes noget mere åbenlyst bevis på Putins nederlag end tabet af Krim” siger  Galjamow. Det vil udløse enorm skuffelse og vrede i store dele af den russiske befolkning.

 

Hurtigt ukrainsk angreb på Krim?

Resultatet kan blive en fatal svækkelse af Putins magt og autoritet inden for den russiske elite. I sidste ende kan det føre til, at eliten begynder at lægge afstand til Putin og måske ligefrem ender med at fjerne ham.

 

Dertil er det foreløbig ikke kommet. Krim er fortsat på russiske hænder.

 

Men flere og flere røster begynder at tale om, at Ukraine måske vil sætte fart i sin forårs- eller sommeroffensiv mod Rusland ved hurtigt at angribe Krim.

 

Det vil være et dristigt slag mod Putin. Hvis det lykkes, vil det i den grad ryste Kreml-herskeren og hans opbakning i befolkningen. Og det kan true eller ligefrem ødelægge Putins position i magtens inderkreds.

 

Den seneste tids store eksplosioner og brande på Krim kan altså være et udtryk for, at et angreb på Krim er tildelt en centrale rolle i Ukraines kommende offensiv.

 

Det vil være en opsigtsvækkende udvikling i forhold til de vurderinger, der ellers har været fremme om, hvordan den meget omtalte ukrainske forårsoffensiv kommer til at rulle.

 

En joker, der ryster Putin

Hidtil har en stor del af debatten om denne offensiv drejet sig om den mulighed, at de ukrainske styrker bevæger sig ned mod Det Azovske Hav og så forsøger at splitte de russiske styrker.

 

Det kan stadig være en central del af den ukrainske strategi.

 

Men tidlige og voldsomme ukrainske angreb mod Krim kan altså være en joker, der ryster Putin og hans generaler.

 

Slaget om Krim kan få afgørende betydning

Skulle Putin tabe Krim eller store dele af halvøen, kan hans dage som Kreml-hersker være talte. Dertil er det jo på ingen måde kommet endnu.

 

Men slaget om Krim kan få afgørende betydning for Ukraine-krigens udvikling og for de interne magtforhold i Rusland.

 

Derfor er der grund til at vente i spænding på, hvordan de ukrainske angreb mod mål på Krim bliver fulgt op i den kommende tid.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…