Efter skyderi på Christiania: Nu vil politisk retsordfører frigive hash – men det vil blot gøre tingene værre, viser hollandske erfaringer

Foto: Colourbox

Efter skyderierne på Christiania lørdag aften, hvor en rocker blev dræbt og fire sagesløse mennesker såret af to pistolbevæbnede mænd, har politiet nu anholdt og sigtet et 18-årigt medlem af den forbudte indvandrebande LFT.

 

Og som forventet er en politiker med behov for omtale straks på banen med en løsning.

 

Lad staten overtage hashsalget, så er det slut med skyderierne, lyder det fra Liberal Alliances retsordfører, Steffen Larsen, som også er formand for Folketingets Retsudvalg.

 

”På den måde får vi et marked, hvor man kan gå rettens vej, hvis man bliver uenige, i stedet for at skyde hinanden,” siger han til Berlingske.

 

Så enkelt er det nu ikke, viser de hollandske erfaringer

Nu er det lidt uklart, om Steffen Larsen mener, at staten skal til at producere hash og sælge det i statsdrevne butikker, eller om det skal overlades til private med statsautorisation.

 

Skulle det sidste være tilfældet, er det lige så sikkert som amen i kirken, at bander og rockere vil kæmpe om at infiltrere produktions- og distributionsnettet.

 

I Holland har man adskillige års erfaringer med en liberal politik på området med blandt andet de såkaldte Coffee Shops for hashrygere.

 

Her viser det sig, at det slet ikke er så enkelt, som Liberal Alliance sammen med venstrefløjspartierne render rundt og forestiller sig.

 

Amsterdam hærges af hashturister

 

Den hollandske hovedstad Amsterdam hærges nu af hashturister.

 

Der er så mange hashturister, at man overvejer at forbyde salg af hash til udlændinge.

 

Takket være de hollandske myndigheders liberale holdning til salg af hash og hashrygning er forholdene i landets hovedstad Amsterdam nu kaotiske og uoverskuelige.

 

Så kaotiske, at myndighederne ikke kun overvejer at forbyde salg af hash til udlændinge. De overvejer også at forbyde hashrygning på gader og stræder.

 

Det oplyser bystyret ifølge blandt andre Ritzau og Reuters i en pressemeddelelse.

 

Derudover skal restauranter og barer lukke tidligere, og det samme gælder for bordeller.

 

Tiltaget har til formål at gøre området De Wallen, som er det mest kendte af Amsterdams red light districts, mere sikkert at færdes i.

 

 

Stemningen kan nogle gange blive “meget barsk” om aftenen, står der i pressemeddelelsen

 

Hashturister tiltrækker narkotikasælgere

Ifølge bystyret forstærkes problemet af, at især hashturister tiltrækker narkotikasælgere.

 

Det øger kriminaliteten i et område og gør det mere farligt at færdes i gaderne, hedder det i pressemeddelelsen fra bystyret.

 

 

En af de ting, der trækker turister til Amsterdam, er de såkaldte coffee shops, hvor folk har lov til at købe små mængder hash.

 

 

Embedsmænd i byen overvejer nu, om salg fra coffee shops skal indskrænkes til timerne mellem klokken 16.00 og 01.00.

 

 

Holland har det, som kaldes en tolerancepolitik over for “bløde stoffer”, altså marihuana eller hash.

 

 

Det betyder blandt andet, at ejerne af coffee shops ikke retsforfølges for at sælge de såkaldt “bløde stoffer”, ligesom folk heller ikke retsforfølges for at være i besiddelse af stofferne i små mængder.

 

Det drejer sig om enten fem gram hash eller marihuana samt fem cannabisplanter, skriver regeringen på sin hjemmeside.

 

Mindst 50 narkorelaterede drab

Det hollandske AddictionCenter for misbrugere fælder nu en hård dom over udviklingen i landet.

 

”Hollands tolerante tilgang til forbrug af stoffer og lave straffe for narkotikarelateret kriminalitet har bidraget til landets position som en topproducent af narkotika,” skriver centret i en artikel på sin hjemmeside og tilføjer, at det betyder, at:

 

”Der har været en støt stigning i narkotikarelateret vold og med mindst 50 drab knyttet til de kriminelle netværk alene i Amsterdam-området inden for de sidste syv år.”

 

Blandt andet er der hård kamp om hashleverancerne til de hollandske coffee houses, da det ikke er staten, men det store internationale illegale marked, der varetager forsyningen.

 

 

 

 

Ifølge artiklen klager politiet over, at det er underbemandet og uforberedte på at håndtere den stigende kriminalitet som følge af den blomstrende narkotikahandel.

 

”Unge mennesker, der vokser op i de kriminelle områder, samt turister deltager i kriminaliteten i håb om at tjene til livets ophold,” hedder det i artiklen, som fortsætter:

 

”Narkotikavirksomhed og vold er gået fra undergrund til højlys dag med advokater, borgmestre og politifolk, der trues af organiserede kriminelle.”

 

Er Holland ved at blive en narkostat?

Der er i Holland voksende bekymring over en narkoøkonomi, der nu er ved at underminere og true både Hollands legitime økonomi og det hollandske samfund.

 

Således bliver artiklen på misbrugscentrets hjemmeside bragt under overskriften: ”Holland er i risiko for at blive narkostat”

 

Landet har i mange år via havnen i primært Rotterdam været berygtet som terminal for indsmugling narkotika fra Sydamerika til Europa.

 

Der til kommer nu, at Holland  gennem de seneste år er selv blevet storproducent og storeksportør af syntetisk narkotika.

 

En betydelig mængde af verdens syntetiske stoffer produceres således nu i Amsterdam, hedder det i artiklen, og har en årlig værdi på 18,8 milliarder euro svarende til 140 milliarder danske kroner.

 

Og hollænderne er bekymrede.

 

En meningsmåling viser, at omkring 59 procent af den hollandske befolkning mener, at Holland nu er blevet en narkostat, og hos politiet er der ingen tvivl:

 

 

”Hvis man ser på infrastrukturen og den organiserede kriminalitets parallelle økonomi – jo, vi har en narkostat,” lyder det fra formanden for Hollands største politiforbund, Jan Struijs.

 

Skal være tykhovedet for ikke at se advarslerne

Man skal således være ualmindeligt tykhovedet, hvis ikke de hollandske erfaringer med fri hash får alle alarmsignaler til at blinke og klokker til at ringe.

 

Og så er det i øvrigt en uskik at bekæmpe kriminalitet ved at gøre kriminalitet lovlig – det kan blive starten på en glidebane uden ende.

 

Kilder til denne artikel:

https://www.berlingske.dk/samfund/formanden-for-folketingets-retsudvalg-staar-fast-paa-at-salget-af-hash

 

https://www.dw.com/en/netherlands-the-possible-consequences-of-liberal-drugs-policies/a-51474578

 

https://nyheder.tv2.dk/udland/2023-02-10-amsterdam-vil-sla-ned-pa-offentlig-hashrygning

 

https://www.addictioncenter.com/news/2020/01/netherlands-narco-state/

 

https://www.bbc.com/news/world-europe-50821542

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…