DI: Ukrainefond vil øge danske virksomheders hjælp til Ukraine

Regeringen og et bredt flertal af Folketinget fremlagde onsdag et forlig om en Ukraine-fond (Foto: Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale om at oprette en Ukrainefond med en ramme på 7 mia.

 

En ny milliardstor Ukrainefond skal sikre, at Danmark fortsat er et af de lande, der støtter Ukraine mest i forhold til vores størrelse.

 

Regeringen er sammen med SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige blevet enige om at oprette en Ukraine-fond med en samlet ramme på 7 milliarder kroner.

 

Enhedslisten og Alternativet ville ikke være med.

 

Pengene til Ukrainefonden finder regeringen og aftalepartierne ved at lempe finanspolitikken med cirka 0,2 procent af BNP i 2023, hvilket ifølge Finansministeriets beregninger frigiver 5,6 milliarder i 2023.

 

Militær støtte

Der er allerede besluttet, hvad en del af pengene skal bruges til.

 

De skal gå til militær materiel, som er efterspurgt af Ukraine.

 

Der er specifikt tale om blandt andet ammunition til håndvåben, tunge maskingeværer, panserminer og luftforsvarsmissiler.

 

TV2 har en liste over det konkrete materiel, der skal sendes til Ukraine.

 

Dansk Industri støtter

Forliget om en Ukrainefond sikrer bedre og mere hjælp til Ukraine. Og DI kvitterer for, at regeringen og aftalepartierne vil give danske virksomheder en central rolle i genopbygningen af det krigshærgede land.

 

Danske virksomheder kan bidrage med en lang række af de løsninger, der er brug for i forbindelse med en grøn og bæredygtig genopbygning af Ukraine på kort og lang sigt. Det gælder inden for en bred række af sektorer, eksempelvis vand, energi og energieffektivitet.

 

Derfor glæder det adm. direktør i DI Lars Sandahl Sørensen at et bredt flertal i Folketinget i dag har præsenteret en ny Ukrainefond på 7 mia. kr.

 

– Ukraine behøver ikke blot nu, men også i årene der kommer massiv hjælp. Og danske virksomheder har allerede ydet stor humanitær indsats og støtte til at drive samfundet videre. Men det har ikke været let, og derfor er de erhvervsrettede tiltag i Ukrainefonden så vigtige. Fonden sætter retning og instrumenter op for dansk og danske virksomheders humanitære, samfundsopbyggende og militære hjælp til det krigshærgede land i de kommende år, siger adm. direktør i DI Lars Sandahl Sørensen, der glæder sig over håndsrækningen til at støtte og øge den hjælp, som mange danske virksomheder allerede er i gang med.

 

– For de cirka 100 danske virksomheder, der allerede nu er i gang og står klar til at hjælpe yderligere med genopbygningen af Ukraine, kan fonden effektivisere og øge støtten. Den sætter betydeligt stærkere rammer op for Danmarks og danske virksomheders engagement, indsatser og hjælp. Særligt instrumenter som låne- og garantiordning, økonomisk støtte og øget og systematisk samarbejde mellem erhvervsliv, regering og myndigheder er nødvendige og effektfulde tiltag at få etableret hurtigst muligt, siger Lars Sandahl Sørensen.

 

Det er for DI-formanden er stort plus, at det er et meget bredt flertal, der tager ansvar for den øgede Ukriane-hjælp.

 

– Jeg er glad for at det er et bredt folketing, der står bag fonden. Det er utrolig vigtigt, at ansvarlige partier træder til og står sammen om at hjælpe Ukraine langvarigt i den forfærdelige situation, landet står i. En bred aftale sikrer forhåbentlig et stabilt og ansvarligt samarbejde om at hjælpe Ukraine i de kommende år, siger Lars Sandahl Sørensen.

 

Han mener, at fonden er det rigtige redskab både nu og fremover.

 

– Dansk virksomheder har et godt udgangspunkt for at hjælpe med genopbygningen af Ukraine – de er nemlig allerede i gang. DI er også meget aktive i Ukraine og har tilmed et godt samarbejde med vores søsterorganisation i landet, og med den ny fond kan dansk erhvervsliv øge aktiviteterne markant. Fonden skaber smidighed, organiserer og skaber bedre økonomisk sikkerhed for Danmark og danske virksomheders hjælp til Ukraine. Ukraine-fonden er er det rigtige initiativ på det rigtige tidspunkt.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…