De har intet med Ukraine at gøre: I løbet af de næste uger vil amerikanske kampfly være i luften over Danmark

Hvis nogle med kendskab til militære flytyper i går skulle have undret sig over at se amerikanske kampfly i luften over Jylland, har det en naturlig forklaring.

 

Og den har intet med krigen i Ukraine og russerafskrækkelse at gøre.

 

Der er tale om den nye type F-35 kampfly, som forsvaret har købt 27 af i USA.

 

De skal afløse de i alt 43 kampfly af typen F-16, som Danmark købte i 1975.

 

Det skete dengang i form af et fællesindkøb på 348 F-16-fly, som Danmark, Norge, Belgien og Holland foretog sammen.

 

Et indkøb, der blev kaldt “århundredets våbenhandel.”

 

Er her på en træningsmission

De i alt amerikanske fly, der nu er stationeret på Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland, er her på en træningsmission.

 

”Besøget af amerikanske F-35 kampfly og dertilhørende personel er en vigtig del af forberedelsen til, at vi selv modtager og begynder at operere med vores egne fly senere på året,” siger oberst og chef for Fighter Wing Skrydstrup, Kim Jensen, i en pressemeddelelse og fortsætter:

 

”Vi får erfaringer med det operative, når vi flyver og opererer sammen i luften, men også alt det logistiske på jorden ved at have flyene her på flyvestationen lærer os meget.”

 

Ikke kun piloterne

Det er således ikke kun pilotgruppen, der kommer til at drage erfaringer af, at amerikanske kampfly er på besøg.

 

Alle lige fra flymekanikere og ammunitionsfolk til transportmedarbejdere og brandmænd forbereder sig på modtagelsen.

 

”For os er det vigtigt, at vi får så meget viden som overhovedet muligt ud af besøget. At gennemføre operationer med kampfly er nemlig en holdindsats, hvor mange forskellige faggrupper skal samarbejde,” siger Kim Jensen og fortsætter:

 

”Sådan er det også med et besøg af amerikanske F-35 kampfly, og alle medarbejdere på flyvestationen er derfor opsatte på at få dette besøg til at blive en succes,” fortæller Kim Jensen.

 

Danmark deltog i udviklingen af flyet

Processen med at få det ny kampfly startede i 1997, da Danmark gik med i industrisamarbejdet omkring udviklingen af F-35-kampflyet.

 

Den endelige aftale, der er på små 20 milliarder kroner, blev indgået i 2016 og er det dyreste køb, dansk forsvar nogensinde har foretaget.

 

Det første F-35-fly blev overdraget til det danske forsvar i april 2022 på flyvestationen NAS Fort Worth i den amerikanske delstat Texas, men vil først blive leveret i Skrydstrup til efteråret som en del af de første leverancer på syv fly.

 

Efter planen skal samtlige 27 fly være leveret til Danmark i 2027

 

I mellemtiden træner danske piloter i USA.

 

F-16 kommer dog ikke på pension foreløbig

Selvom F-16 flyene har adskillige år på bagen, vil de ikke blive pensioneret foreløbig.

 

Oprindeligt var det meningen, at de skulle sælges, men det har krigen i Ukraine ændret på, sagde forsvarsminister Morten Bødskov (S) den 20. juni 2022 præsenterede aftalen

 

”Den sikkerhedspolitiske situation i Europa er fundamentalt anderledes end i 2016, da Kampflyaftalen blev indgået. Det kræver handling nu. Forsvaret af Natos territorium mod øst er mere centralt end på noget andet tidspunkt i nyere tid,” lød det fra Bødskov, som fortsatte:

 

”Derfor forlænger vi den operative kapacitet for F-16, mens de nye F-35 fly bliver indfaset.”

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…