Danskerne dropper solcremen i forårsmånederne 

Getting your Trinity Audio player ready...

Er du også begyndt at suge D-vitamin til dig fra den friske forårssol? Der er god grund til at  nyde, at solen endelig er begyndt at varme kinderne, men der er også grund til at huske på, at din hud højst sandsynligt er vinterbleg og derfor ekstra udsat for skadelige stråler fra  solen. En ny undersøgelse viser, at kun 33 % af danskerne bruger solcreme i maj, til trods  for at UV-indekset typisk ligger på samme niveau som i august.

 

Er UV-indekset over 3, anbefales det at benytte solbeskyttelse. I Danmark er det typisk fra april til  september måned, så allerede nu anbefales det at solcremen kommer i brug. En ny undersøgelse, foretaget af YouGov for Børneulykkesfonden, viser dog, at kun 33 % af danskerne bruger solcreme  i maj. Samme undersøgelse viser, at mellem 60% og 73% af danskere typisk bruger solcreme fra  juni til og med august i Danmark. 

 

Solens stråler er lige så skadelige i maj som i august 

Solen kan være lige så kraftig nu, som den kan i august. Vi er ofte gode til at huske solcremen i  august og vores hud har tilmed fået lidt kulør gennem sommeren, som gør den mere  modstandsdygtig i forhold til solens stråler. Til sammenligning har vores hud på nuværende  tidspunkt typisk været gemt væk under tøj indtil nu, så huden er ikke modstandsdygtig i forhold til  solens skadelige stråler. For meget sol uden beskyttelse kan både give solskoldninger og øge  risikoen for hudkræft, og børn er særligt udsatte for solens skadelige stråler. 

 

”Selvom det kan virke fristende at hoppe direkte ud i forårssolen og unødvendigt med solcremen,  vil vi gerne opfordre til at få den i brug. Når huden først bliver rød, er skaden sket, og særligt børn  er vigtige at smøre ind, da deres hud stadig er ekstra sart. Børn, der hverken kan kravle eller gå, skal gerne helt undgå at blive eksponeret for solen,” lyder det fra Henriette Madsen,  generalsekretær i Børneulykkesfonden. 

 

Solbeskyttelse skal gøres til en leg 

Børneulykkesfonden og Derma afholder endnu engang solkampagnen SolSikker. Kampagnen  kører på niende år i træk og har til formål at oplyse om solbeskyttelse via en gratis læringspakke,  der er særligt udviklet til børn i legestuer og børnehaver. Siden 2015 har mere end 300.000 børn  deltaget i kampagnen, og i år forventes 45.000 børn yderligere at deltage. 

 

Formålet med SolSikker-kampagnen er at klæde børnene godt på til at omgås solen med omtanke  gennem leg. Vigtigheden af solbeskyttelse forklares på en måde, som børnene kan forstå – nemlig  gennem aktivitets- og sanglege i børnehøjde. Forventningen er, at hvis børnene lærer at forstå,  hvorfor det er vigtigt at beskytte sig mod solen, så vil de også være mere motiverede til fx at bruge  solcreme.  

 

Det forklarer Henriette Madsen, der er generalsekretær i Børneulykkesfonden: ”Der er ingen grund til at gøre solbeskyttelse til en sur pligt, hvis man kan blive SolSikker gennem  leg, sang og dans. Og det er lige præcis det, der er hensigten med SolSikker-kampagnen.  Kampagnepakken indeholder fx fangelege mellem sol og skygge og sanglege, hvor børnene  danser rundt og leger, at de smører sig ind i solcreme.”

 

Find mere info om kampagnen på www.solsikker.com 

 

Husk de tre solråd: 

  1. Skygge 
  • Giv solen en frokostpause mellem kl. 12-15. 
  • Søg skygge når UV-indekset er 3 eller mere.  
  • Husk: Børn, der hverken kan kravle eller gå, skal altid anbringes i skyggen.  
  1. Solhat 
  • Undgå at blive skoldet. Når huden er rød, er skaden sket.  
  • Dæk bar hud til med tøj og hat, når solen står højest.  
  1. Solcreme 
  • Anvend som minimum faktor 15 i Danmark. 
  • Smør kroppen godt ind. Én krop, én håndfuld. Mængden af solcreme er vigtig, og  bruger du for lidt, reduceres solbeskyttelsen betragteligt og kan betyde, at du bliver  solskoldet, selvom du har smurt solcreme på.  
  • Husk også ansigt og nakke, selvom der anvendes solhat.  
  • Påfør solcremen 15 minutter inden I skal udenfor.  
  • Vælg en solcreme, der er svanemærket, uparfumeret og allergimærket.  

 

Om undersøgelsen: 

  • Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov.  
  • Der er i alt gennemført 1015 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år. Undersøgelsen er gennemført i perioden 24.-27. februar 2023.

 

Om Børneulykkesfonden 

Ulykker er den hyppigste dødsårsag blandt børn i alderen 1-18 år, og hver fjerde dødsfald i denne  aldersgruppe skyldes en ulykke. Samtidig kommer 150.000 børn under 15 år hvert år på  skadestuen som følge af en ulykke. Det svarer til et barn hver 3.-4. minut – hele døgnet.   

 

PRESSEMEDDELSE

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…