Filmfestival, CPH.DOX, viste opsigtsvækkende film om atomkraft som den reelle løsning på klimakrisen

Getting your Trinity Audio player ready...

Der har været dokumentarfilmfestival i København 15.-26. marts 2023, hvor der blandt de mange interessante film blev vist 2 film om atomkraft.

 

Atomic Hope (Inside The Pro-Nuclear Movement) blev vist på Nationalmuseet lørdag 18. marts, hvor instruktør Frankie Fenton var til stede og indledte. Filmen og titlen er tankevækkende og viser bl.a. aktivister, der mener, atomkraft er menneskehedens bedste håb for at bekæmpe de klimatiske ændringer. Den viser også de udfordringer, der har været undervejs med Tjernobyl og Fukushima, hvor antallet af omkomne blev totalt overvurderet, og forkerte tal spredte sig som en myte. Der har ikke været samme fokus på olie, kul og gas, hvis forurening har dræbt mange millioner mennesker. Se video i bunden af artiklen.

 

Frankie Fenton interviewer en række videnskabsmænd og aktivister for atomkraft, der tydeligt siger, at hvis man ønsker at ‘forhindre uoprettelig skade’ på vor planet, så er atomkraft den eneste realistiske mulighed. Atomic Hope er en fascinerende film, hvor fakta til fordel for atomenergi viser, at atomkraft ikke, som nogle tror, er den farlige energikilde, der fører til jordens undergang.

 

John Kutsch har en fortællende rolle i filmen. Han er grundlægger og direktør af Thorium Energy Alliance (TEAC-2005) og har som ingeniør brugt mange år på at forske i thorium og -reaktorer. Han har været med til at arrangere 8 thoriumkonferencer med international deltagelse. John Kutsch er designingeniør og har deltaget i teknisk design af mange af de nye MSR (Molten Salt Reactors). Han glemmer dog aldrig, at nogens liv, levebrød og investeringer er afhængig af hvert projekt.

 

Den amerikanske forfatter Michael D. Shellenberger (1971-) optrådte også i filmen. Han holdt i 2022 foredrag i Danmark hos REO (Reel Energi Opl.), hvor han fortalte om sin egen udvikling mht. opfattelse af atomkraft – fra tvivl til overbevisning – som hos mange andre. Michael Shellenberger stiller spørgsmålet, om vi risikerer at ‘ødelægge miljøet’ ved at skifte til såkaldt vedvarende energi?

 

Nuclear Now blev vist i Bremen teater torsdag den 23.3.23. Filmen er produceret af Oliver Stone (1946-) fra bogen A Bright Future (2020) af prof. i intern. relationer Joshua S. Goldstein (1952-).

 

Filmen indleder med Marie Curie (1867-1934), der var polsk-fransk kemiker og den første kvinde, der vandt Nobelprisen – endda to gange. Første gang i 1903 sammen med sin mand delte de den med fysiker Henri Becquerel (1852-1908) for deres opdagelse af radioaktivitet. I 1911 fik hun sin anden Nobelpris i kemi og var med at finde behandling for kræft. Hun er kendt for citatet: ‘Intet i livet er til at frygte, det er kun til at forstå. Nu er det tid til at forstå mere, så vi kan frygte mindre.’

 

Vi behøver ikke at frygte atomkraft, som i dag er mere sikker og stabil end nogensinde. Frankrig har bevist det med sin 70% elektricitet med atomkraft, og Frankrig har et meget lavt CO2 udslip og billig energi. Sverige er også nævnt og planlægger med den ny regering at øge atomkraft i landet.

 

Oliver Stone og Joshua S. Goldstein deltog efter filmen Nuclear Now i et online interview, hvilket gjorde filmen en oplevelse rigere. De beskriver atomkraft som en afgørende løsning på energi- og klimakrisen, der har katastrofale følger for kloden. Krigen i Ukraine har bragt mere fokus på energikrisen – end i 1970erne, hvor man red på en naiv bølge, at freden var kommet til verden med samhandel og venskab. I sin tid demonstrerede man mod atomkraft, som man forbandt med atombomben, krig og ødelæggelse. I dag er der fokus på uafhængighed af især russisk gas og på forsyningssikkerhed af energi i nærområdet. Den naive holdning er væk, og verden har i fremtiden brug for dobbelt, måske tre gange så megen stabil, ren og billig energi. Det kan atomkraft levere.

 

Siden 1970erne har der været megen misinformation om atomkraft til gavn for kul olie og gas. Det er et spørgsmål, hvem der har plantet denne misinformation, som er fortsat til i dag!

Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk, earthissue.com

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…