Getting your Trinity Audio player ready...
|
Det lugter langt væk af hykleri, lyder det fra Københavns Politi
Gang på gang er repræsentanterne for den såkaldte fristad Christiania ude med påstande om, at det er banderne og rockerne, der står bag den organiserede hashhandel i Pusher Street.
At kriminaliteten og voldsspiralen, der kostet mindst nitten personer livet siden fristadens oprettelse, udelukkende skyldes bandernes og rockernes indbyrdes kampe.
Men sådan er virkeligheden ikke.
Christianitterne er således selv dybt involveret og ejer og driver selv cirka halvdelen af hashboderne i området, lyder det fra Københavns politi, der betegner udmeldingerne fra christianitterne som ”hykleriske”.
”På Christiania vasker man hænderne”
Således lægger lederen af Københavns Politis indsats mod den organiserede hashhandel, politiinspektør Tommy Larsen, ikke fingrene imellem, når det drejer sig om christianitternes involvering i kriminaliteten.
”På Christiania vasker man hænderne og siger, at man ikke har noget med det at gøre. Det er bare ikke vores opfattelse,” siger Tommy Larsen til Berlingske og fortsætter:
”Visse dele af Christiania dyrker en fortælling og skaber et narrativ om, at vi har anholdt alle ‘de gode’ og overladt scenen til ‘de onde’, som er skyld i forråelsen. Det er jo hyklerisk.”
Børn ned til 13 år sælger i boder ejet af christianitter
Vicepolitiinspektør Simon Hansen er leder af den operative indsats mod hashhandlen på Christiania.
Han fortæller til Berlingske, at godt halvdelen af de salgsboder, der udgør den organiserede hashhandel i Pusher Street og Green Light District drives og/eller ejes af personer med bopæl på Christiania.
Således vurderer politiet, at mellem 40 og 50 af de godt 700 voksne beboere på Christiania har en direkte økonomisk interesse i, at hashhandlen fortsætter ufortrødent.
Ligeledes mener politiet, at christianitterne selv er del af problemet, når socialt udsatte og marginaliserede grupper og mindreårige helt ned til 13 år bliver taget af politiet i boder, som har christianinitter tilknyttet.
Men nu skal det være slut, lyder det fra justitsministeren
Interviewet i Berlingske med de to overordnede politifolk, der leder kampen mod hashsalget på Christiania, fandt sted i marts i år.
Det virker usandsynligt, at de rent faktiske forhold, der beskrives omkring christianitternes involvering i hashsalget, skulle have ændret sig i det halve år, der siden er gået.
Men ikke desto mindre virker det ikke, som om justitsminister Peter Hummelgaard (S) har taget højde for den reelle situation på Christiania, når han nu udbasunerer, at nu skal det være slut med Pusher Street.
Det sker blandt andet med den begrundelse, at der er fuld opbakning fra christianitterne.
Det er der også fra den pæne del af den såkaldte fristads beboere, altså repræsentanterne med advokat Knud Foldschack i spidsen.
Men tilbage er der stadig de kriminelle beboere, der til fulde har bevist, at myndigheder kan rende dem et vist sted, og som formentlig i lighed med banderne og rockerne ikke har til hensigt at stoppe.
Og så er vi tilbage ved den kendte situation, hvor politiet kontinuerligt og til ingen verdens nytte rydder hashboder, der alligevel dagen efter igen er i fuld aktivitet.
Regeringens plan: Fysisk ændring og strafzoner
I en pressemeddelelse onsdag redegjorde justitsminister Peter Hummelgaard (S), for regeringens planer med Christiania.
Hovedpunkterne omfatter en fysisk ændring af Pusher Street samt indførelse af skærpede strafzoner.
Således vil regeringen indgå i et samarbejde med politiet og Københavns Kommune samt christianitterne om en samlet indsats, der skal ændre området omkring Pusher Street med for eksempel butikker eller almene boliger.
Skærpede strafzoner
Formentlig vil der gå flere år, inden den skitserede plan kommer på tegnebrætter og bliver gennemført, så i mellemtiden vil alt forblive ved det gamle.
Der vil dog ske det, at politiet får nogle ekstra beføjelser.
Således vil regeringen tillade politiet at indføre skærpede strafzoner i områder, hvor der i lighed med Christiania foregår åbenlys og organiseret handel med ulovlige stoffer.
Ligeledes vil straffen for overtrædelse af et zoneforbud blive skærpet for både sælgere og købere.
Vil udsulte efterspørgslen
For købere betyder det blandt andet, at bøden for at være i besiddelse af hash vil stige fra 2.000 kroner til 4.000 kroner.
”Tiltagene er første store skridt i retning af en permanent lukning, som grundlæggende handler om at udsulte efterspørgslen omkring Pusher Street, mens vi kan forberede, hvad der skal træde i stedet for,” lød det fra justitsminister Peter Hummelgaard, da han på et pressemøde onsdag fremlagde regeringens plan for Christianias fremtid.
Meget kan formentlig siges om landets justitsminister, men én ting kan man i hver fald ikke tage fra ham:
Han må være super optimist.
Kilder til denne artikel: