Getting your Trinity Audio player ready...
|
Tyskland har i sin forfatning en såkaldt gældsbremse, der sætter et loft over, hvor meget staten hvert år må låne. I ekstraordinære tilfælde kan gældsloftet overskrides, og under coronapandemien afsatte regeringen ekstra 60 milliarder euro til coronabekæmpelse.
Pengene blev der imidlertid ikke brug for. Derfor blev de omdirigeret til Tysklands såkaldte klima- og transformationsfond, der bl.a. bruges til klimabeskyttelse og modernisering af erhvervslivet, og til den såkaldte ”prisbremse”, der har beskyttet forbrugerne mod eksorbitante energiprisstigninger.
Forfatningsdomstolen siger nej
Men den tyske forfatningsdomstol i Karlsruhe fandt, at manøvren var “uforenelig” med den forfatningssikrede gældsbremse. Dermed blev der slået et 60 milliarder euro stort hul i landets klimafond.
En række projekter inden for den grønne omstilling og i industrien mere generelt er nu i fare. Chipfabrikker, klimavenlig stålproduktion, byggeprojekter og en udvidelse af batteriforsyningskæder kan ifølge regeringskilder blive ramt.
Regeringskoalitionen udfordret
De tre partier i den tyske koalitionsregering, som socialdemokratiske Olaf Scholz står i spidsen for – SPD, De Grønne og det liberale FDP – den såkaldte Ampel eller lyskurvregering – er i færd med at finde en løsning, der kan holde så mange udgifter og tiltag i live som muligt. Budgetkrisen har imidlertid betydet, at næste års finanslov ikke kan stemmes igennem i Forbundsdagen i denne uge, som ellers planlagt.
Regeringen, der udsættes for sønderlemmende kritik fra oppositionen, hvor især CDU og Friedrich Merz har ført an – står over for hårde forhandlinger, hvor kansler Olaf Scholz, finansminister Christian Lindner og erhvervsminister Robert Habeck skal blive enige om at finde besparelser på op til 20 milliarder euro.
Der skal også træffes en beslutning om, hvilke projekter fra klima- og transformationsfonden, der stadig kan realiseres på trods af, at de 60 milliarder euro nu mangler. Prisbremsen på energipriserne udløber ved årsskiftet, og der skal findes en løsning, der kan sikre at energiprisstigninger ikke ruinerer de økonomisk svagest stillede i de kommende år.
De udestående spørgsmål betyder, at afslutningen af finanslovsforhandlingerne er udskudt på ubestemt tid.
Usikkerhed om tysk økonomi
Det har øget usikkerheden om udgiftsposter i en række dele af den tyske økonomi, og skabt betydelig uro i den tyske befolkning.
Olaf Scholz har tirsdag i Forbundsdagen forsøgt at berolige alle og forsikret, at ”Staten vil fortsætte med at løfte sine opgaver”.