Klima- og energiminister Lars Aagaard mener selv at være ‘fordomsfri, realistisk og moderne’, som han skriver i en kommentar i Berlingske den 16. februar 2023 som modsvar til journalist Amalie Lyhne i samme avis 13. februar. Han venter til april med sin plan for klimaet, for hastværk er jo lastværk! Ligesom andre i Folketinget er han dog ved at åbne en sprække for moderne teknologi med atomkraft, som han og andre politikere har været bastant imod. Han understreger generøst, at det allerede i dag er tilladt at forske i atomkraft i Danmark og få støtte!
Tænk, hvis man sagde til andre firmaer, at de gerne må forske men ikke producere her i landet! Det vil så kun være muligt at producere i udlandet. Hvad ville Aalborg Portland sige til at forske i ny cement men ikke producere her i landet, og hvad med PtX, som man sætter stor tillid til som en gamechanger indenfor brændsel til transport? Vil man sige til industrien, at I må gerne forske her, men I skal ud af landet for at producere. Det er trods alt produktionen, der giver indtægter.
Folketingsbeslutningen fra 1985 om ikke at have atomkraft i Danmark bør ændres, og det kan ske ved en ny folketingsbeslutning. Det ville for klima- og energiministeren være realistisk, for allerede i 2025 er der en prototype/testreaktor klar hos både Copenhagen Atomics og Seaborg Technologies, og begge vil være klar til produktion i 2028. Hvis det var lovligt, kunne det ske både her i landet og i udlandet, hvor der allerede er kontrakter i Sydkorea med Seaborg Technologies. Også Copenhagen Atomics har planer om produktion i udlandet men burde også kunne producere i Danmark. Med ny teknologi vil atomkraft blive den mest stabile og billigste form for energi, og Danmark kunne komme i en førerposition med atomkraft, hvilket ville være i Niels Bohrs ånd.
Lars Aagaard bør være fremsynet og tillade produktion og brug af atomkraft i Danmark og samtidig stoppe unødvendige energiøer, som vil blive dyre at bygge og kræver megen arbejdskraft, som vi ikke har. Det ville spare landet for problemer med sårbar kabelføring over store afstande både her i landet og til udlandet, hvor man endnu ikke har besluttet sig for tilslutning til det danske projekt. Måske vil nabolandene hellere have atomkraft i stedet for ustabil vind og sol. Solen er heller ikke fremme om natten i nabolandene, og vinden blæser ofte samtidig i landene omkring os.
Lars Aagaard har sagt det modsatte, men atomkraft vil komme til at spurte fra vind og sol og være renere, da over 50% af vedvarende energi kommer fra biomasse – træ fra skove, der fældes i USA, Ghana, Amazonas, Eastland og andre lande og brændes i omdannede danske kulkraftværker. Biomasse blev fejlagtigt af EU i 2009 godkendt som CO2 neutral men er faktisk ’sort’ energi.
Skal vi ødelægge mere natur og miljø med flere vindmøller og solcelleparker samt ledningsnet over store afstande? Sol og vind er heller ikke vedvarende, da der ikke vil være nok ressourcer af cement (sand), stål, sjældne jordarter, kobber til kabler o.a. til en global energiforsyning. Der er derimod uran og endnu mere thorium som brændsel til atomkraft i flere tusinde år.
Der er også miljø- og støjprotester fra naboer til sol og vind som til Nordens største solcellepark, der er planlagt ved Solrød og vil fylde 1/5 af kommunens areal. Måske skal landbrugets arealer minimeres for at give plads til vind og sol. Selve tanken er ikke rar, når flere mennesker i dag dør af sult, især da Danmark fortsat er velegnet til landbrug, hvad enten det er animalsk eller plantebaseret.
Danmark er et godt land at leve i, men det kunne være endnu bedre, hvis vi udnytter de muligheder, som dygtige danskere sætter i værk. Lige nu bruges mange penge på forældede energiformer, der ikke matcher det moderne menneske, som får besked på at spare så meget på energien, at det går ud over vort velbefindende. Husene skal være så tætte, at der kan opstå skimmelsvamp, og der skal kun være én lampe tændt osv. Vi skal i stedet støtte vore to iværksættere Copenhagen Atomics og Seaborg Tech. og satse på atomkraft med minireaktorer, som vil kunne levere rigelig energi for færre penge. Det er fremsynet politik, og det haster for klimaets skyld.
Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk, earthissue.com