Hvem er Hamas egentlig?

Hvem er Hamas egentlig?

Hamas er et akronym, der betyder ”Den Muslimske Modstandsbevægelse”. Organisationen blev grundlagt 1981 af sheik Ahmed Yassin (1936-2004), der var en islamisk retslærd bosat i Gaza. Han var en del af Det Muslimske Broderskab, der blev grundlagt af den egyptiske skolelærer Hasan al-Banna (1905-49) i 1928, hvor han formulerede Broderskabets slagkraftige slogan ”Islam er svaret”.

 

Yassin var overbevist om, at Palæstinas og den islamiske verdens nederlag til Israel i krigene 1948, 1967 og 1973 skyldtes, at palæstinenserne sammen med de arabiske herskere havde sat deres lid til den moderne verdens ideologier og økonomi. Man måtte lære at forstå, at for muslimer var islam svaret.

 

Og forræderiet overfor Allah, Koranen, profeten Muhammed og islam gentog sig i 1979 ved Camp David aftalerne i 1979, hvor Egypten ved Anvar Sadat sluttede fred med Israel ved Menachem Begin.
Og straffen lod ikke vente på sig. 1981 skød den muslimske egyptiske officer Islambouli præsident Anwar Sadat ved en militærparade i Cairo. Sadat måtte dø. Han  havde anerkendt staten Israel og sanktioneret israelernes erobring af Jerusalems gamle by, som muslimerne kalder al-Quds, Den Hellige.

 

Både byen og området er imidlertid iflg Koranens sura 17 af Allah blevet skænket som en waqf, en fond tilhørende den islamiske umma. Det er religiøs pligt for alle muslimer byen at føre jihad for at forsvare byen og landet, så Islambouli opfyldte blot den religiøse pligt til jihad, som alle muslimer er forpligtet på.

 

Hamas: et stridens tegn

I Israel troede man i 1981 fejlagtigt, at Hamas som en blot religiøs organisation ville være fredelig og medgørlig, så man kunne spille dem ud mod det baath socialistiske PLO, som Israel dengang opfattede som sin farligste modstander. Men det skulle snart vise sig, at intet kunne være fjernere fra virkeligheden. Israel måtte sande, at de med Hamas havde fået en helt anderledes  kompromisløs modstander.

 

Men det er ikke kun i forhold til Israel, at Hamas er et stridens tegn. Det gælder også i forhold til PLO og baath socialismen. Hamas og PLO hader hinanden lige så meget som de hader Israel. De prøver selvfølgelig at tone den indre palæstinensiske konflikt ned, men hestehoven stikker frem allevegne.

 

Stridens stationer

1993 enedes Israel og PLO om en to-statsløsning

 

2005 overdrog Israel Gaza til PA, der var repræsenteret ved Hamas og PLO.

 

2006 afholdtes der folkeafstemning på Vestbredden og Gaza, hvor palæstinenserne unne vælge mellem PLO og Hamas. Hamas vandt en jordskredssejr med 2/3 af stemmerne.

 

2007 udbrød der borgerkrig i Gaza mellem PLO og Hamas. Udfaldet blev, at Hamas fordrev PLO, der måtte trække sig tilbage til Ramallah på Vestbredden. Og det er så også situationen i dag. PA mødes i Gaza i Gaza City, mens parlamentet på Vestbredden mødes i Ramallah. Man hader hinanden, og der er ingen forbindelse.

 

PLO anerkender – formelt – staten Israel, Hamas er fuldstændigt afvisende. PLO vil – formelt – have en to-statsløsning, men det kan de ikke sige til nogen, for det vil af palæstinenserne på gaden i Ramallah blive opfattet som et forræderi. Hamss er totalt afvisende overfor en to-statsløsning. De siger som det store flertal af palæstinenserne, at Israel skal smides i havet.

 

I dag

Der er ingen to-statsløsning, for hverken Hamas eller PA vil være med til det.

 

Der er ingen at forhandle med. PA foregiver interesse, og Hamas, der tegner flertallet af palæstinenserne på Vestbredden og i Gaza, er mur og nagelfaste i deres afvisning af et sådant forræderi overfor Allah, Koranen, profeten og islam.

 

Meget betegnende for muslimsk klarhed er det, at Vestbredden ved PA blot forholder sig tavse til Hamas terrorangreb på Israel d. 7.11, selv om PA formelt har anerkendt staten Israel og forhandler med den.

 

Mindst lige så betegnende er det i Danmark, at Det Islamiske Trossamfund på Dortheavej, der er Det Muslimske Broderskabs repræsentant i Danmark og altså helt affilieret med Hamas, glimrer ved deres rungende tavshed i forbindelse med teroorangrebet 7.11. Det er deprimerende, at denne organisation, der markedsfører sig som leder af den islamiske umma i Danmark og i tide og utide bryster sig af, at de arbejder for muslimers integration, ikke kan hitte ud af at lægge afstand til forbrydere og terrorister som Hamas.

 

Og hvad skal vi andre gøre?

Vi må håbe, at de israelske gidsler kommer fri, så Israel kan slå Hamas ned. Og så kan man håbe på, at vores venstrefløj i skikkelse af bl.a Pernille Skipper og Mogens Lykketoft, vil opgive deres krav om, at en hver fredsslutning kræver palæstinensernes accept. Man må tage dem ud af ligningen. Med dem lades alt håb ude.

Svend Lindhardt

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…