Klimarådet bør råde regeringen til at fjerne folketingsbeslutningen fra 1985 om ikke at have atomkraft i Danmark! Atomkraft er nødvendig for klimaets skyld!

Atomkraftvækr i Tyskland (Arkivfoto: Imago/Kosecki Ritzau/Scanpix)

FN’s nye klimarapport: Verden har kurs mod en katastrofal temperaturstigning på 2,9 gr. C år 2100, og generalsekretær Antonio Guterres mener, årsagen er fejlslagen lederskab. Vi har haft den vådeste og varmeste sommer med flest skovbrande, og det fortsætter, hvis vi ikke handler.

 

Klima og energi hænger sammen, og den reneste energi er atomkraft, som anbefales af FN’s IPCC. Ustabil vind og sol kan aldrig stå alene, og over 50% af den vedvarende energi består af biomasse.

 

Biomasse som backup for vind og sol er ikke CO2 neutral som ‘vedtaget’ i EU men er ikke med i klimaregnskabet. I 2022 importerede vi over 3 mio. tons træbiomasse til afbrænding i kraftværker. Siden 1990 er 420 mio. hektar skov fældet i verden, og mange plante- og dyrearter er udryddet.

 

Modstanden mod atomkraft fokuserer på 3 ting, som ikke længere er fakta (hastighed, pris og affald). Minireaktorer (SMR) vil kunne bygges hurtigt – på samlebånd og blive den billigste energi af alle. Atomaffald kan genbruges bl.a. i Copenhagen Atomics’ wasteburner, og det amerikanske firma Nano Diamond Battery vil bruge atomaffald til at udvikle batterier, der sjældent skal oplades.

 

Dagen efter Høringen om Atomkraft 16/11 på Christiansborg var der debat i Folketinget om evt. at fjerne folketingsbeslutningen fra 1985 om ikke at have atomkraft i Danmark. Som i 1985 var venstrefløjen imod, og højrefløjen var for at fjerne den. Energiminister Lars Aagaard indrømmede, han ikke havde besøgt Seaborg og Cph.Atomics, men kaldte SMR for umoden teknologi. Det er ikke fakta. Copenhagen Atomics m/wasteburner har potentiale til at blive større end Mærsk. Skibe m/SMR kan sejle årevis uden optankning. I Danmark er der flertal for atomkraft – især blandt unge, som kan rammes af den katastrofale klimaudvikling, hvor dele af jorden kan blive ubeboelig?

 

Folketinget skal beslutte sig for atomkraft, hvis de ønsker billig, ren, rigelig energi og bekæmpe global opvarmning. Havvindmøller er sårbare for terror, kan skade sonarsystem hos havdyr og skader fiskerierhvervet. Afskalning fra møllevinger årligt af 600 kg mikroplast med bisphenol A er skadelig, og vind og sol kræver store arealer, mange ressourcer og megen arbejdskraft.

 

Prof. Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet omtales som ekspert og er medforfatter til en utroværdig rapport om A-kraft. Han er vindindustriens talerør. Vestas donerer tilsyneladende til AaU men ikke gratis. Prof. Henrik Møller, AaU skrev i 2010 en rapport om skadelig vindmøllestøj og blev fyret! Lyt i stedet til prof. Bent Lauritzen, DTU, der gerne ser afprøvning af SMR på Risø.

 

Copenhagen Atomics regner med at øge investering med 200 mio. euro i de kommende 18 mdr. Deres reklame viser  en lille metalkugle af thorium: $100 of Thorium For a Lifetime of Energy! Thomas Jam Pedersen fra Cph.Atomics siger, at energi fra deres wasteburner vil blive den billigste energi! Prototyper er i gang, og der regnes med produktion fra 2028. Staben vil øges fra 70 til 300.

 

EU-Kommissionen (v/Kadri Simson) vil 2024 etablere en Industriel Alliance af medlemslande til at fremme SMR for at nå klimaneutralitet i 2050 og skabe økonomisk vækst i EU. Danmark i alliancen kunne med Cph. A. og Seaborg blive førende i EU; Men beslutningen fra 1985 skal væk!

 

Firmaer som Ørsted og Vestas burde gøre som svenske Vattenfall, som både investerer i atomkraft og i vind og vand. Et sådant energimiks kunne også være til gavn for fattige lande, som har brug for megen energi til at hæve deres levefod. Det ville være katastrofalt, hvis Dan Jørgensen på COP28 taler om at udbrede den danske grønne omstilling globalt, så ville verdens træer være fortid.

 

FN’s klimapanel mener, atomkraft er nødvendig for at bremse en global opvarmning. Derfor bør folketingsbeslutningen fra 1985 fjernes, da den bremser udvikling af atomkraft, som er nødvendig aht. klimaet. Det ville være dumt at vente 5 år og så indse, at man havde taget fejl.

 

Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk, earthissue.com

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…