Vildt drama om læk af fortrolige oplysninger fra efterretningstjenesterne sender Mette Frederiksen ud i alvorligt problem

Something is rotten in the state of Denmark,” siger Marcellus I Shakespeares berømte drama Hamlet. Det samme siger de måske I øjeblikket I Washington og andre vestlige hovedstæder.

 

I hvert fald kan man konstatere, at der netop nu foregår vilde og brogede ting omkring de danske efterretningstjenester.

 

Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, er blevet varetægtsfængslet for at lække fortrolige oplysninger fra efterretningstjenesterne.

 

Han og tre andre medarbejdere er sigtet efter straffelovens paragraf 109, stk. 1 om videregivelse af fortrolige oplysninger. Denne paragraf har en strafferamme på 12 års fængsel.

 

Paragraf 109 vedrører læk af oplysninger om hemmelige forhandlinger eller beslutninger, som har udenrigs- og sikkerhedspolitisk betydning ved at påvirke statens juridiske forhold til andre stater.

 

For at det ikke skal være løgn, er én af dansk politiks markante profiler i de seneste årtier, tidligere minister Claus Hjort Frederiksen, nu også sigtet efter paragraf 109.

 

Hjort, der er meget vellidt i det politiske miljø – også hos Mette Frederiksen – risikerer altså at få en ganske alvorlig straf.

 

Men selv om Findsens sag og Hjorts sag vedrører den samme paragraf, så er deres politiske indhold og baggrund forskellig.

 

Findsen

Lars Findsen er topembedsmanden, der er gået ret langt, når det gælder offentlig meddelsomhed – og måske også politiserende signaler.

 

Jyllands-Posten kan citere en kilde i miljøet for at sige: ”Lars Findsen har en større risikoprofil end andre chefer”.

 

Hjort

Claus Hjort Frederiksen er ude i et helt andet ærinde med sine udtalelser. Han er harm på forsvarsminister Trine Bramsen, fordi hun er gået ud i offentligheden med kritik af efterretningstjenesterne.

 

Bramsen lavede stor offentlig ballade ud af en sag, hvor tilsynet med efterretningstjenesterne havde ytret kritik af tjenesterne. Det drejede sig om det danske samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA, som gav amerikanerne adgang til at tappe oplysninger fra danske kabler.

 

Hjort anså det for fatalt, at man havde udbasuneret denne sag i fuld offentlighed og dermed skadet samarbejdet med amerikanerne. I stedet skulle man stille og roligt have løst de problemer, der måtte være i forbindelse med kablerne.

 

Han talte altså for at beskytte fortroligheden i efterretningsarbejdet og anklagede Bramsen for at have kompromitteret denne fortrolighed og skabe problemer i samarbejdet med USA.

 

Det er derfor misvisende at fremstille det, som om Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen er på ”samme hold” i debatten om efterretningstjenesterne. De er ude i hver deres ærinde. Men Hjort bruger Findsen til at sige, at det var en helt urimelig kritik, der kom fra tilsynet med efterretningstjenesterne.

 

Lækage

Statsminister Mette Frederiksens forhold til de to personer er også helt forskelligt. Hun har tilkendegivet stor respekt for Claus Hjort Frederiksen, mens hun først degraderede Lars Findsen, hvorefter han blev sigtet og fængslet for et meget alvorligt brud på straffeloven.

 

Statsministerens relation til Lars Findsen er måske blevet særlig belastet af en historie, der blev lækket til medierne. Ifølge denne lækage var PET kritisk over for, at regeringen i første omgang sagde nej til at hente børnene fra de syriske fangelejre til Danmark.

 

Dermed lagde efterretningsvæsnet et kraftigt pres på regeringen. Og det virkede. Regeringen lod børnene og deres mødre komme til Danmark.

 

Mette Frederiksen står med en oprydningsopgave

Én af Findsens nære støtter i efterretningsmiljøet, Hans Jørgen Bonnichsen, leverede for nylig en ordentlig salve mod Mette Frederiksen og hendes departementschef Barbara Bertelsen.

 

Bonnichsen er tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET) og debattør med særdeles politisk korrekte holdninger.

 

Selv om Claus Hjort og Lars Findsen er fælles om at bryde tavshedsforskrifterne, så gør de det med meget forskellig baggrund.

 

Claus Hjort angriber de ’politisk korrekte kredse’, der i skikkelse af tilsynet med efterretningstjenesterne leverede et efter hans mening urimeligt angreb på det danske samarbejde med NSA.

 

Det vides ikke konkret, hvad Hjort mener om at tage IS-børnene tilbage til Danmark, men han er generelt kendt som en strammer i udlændingepolitikken.

 

Claus Hjort har en god relation til Mette Frederiksen. Lars Findsen er derimod blevet sendt ud i mørket af hende – til stor forbitrelse for Findsen-vennen og Frederiksen-fjenden Bonnichsen.

 

Det er en forvirrende og frustrerende situation. Ansvaret ligger tilsyneladende både i efterretningstjenesterne og i tilsynet med efterretningstjenesterne.

 

Something has been rotten in the state of Denmark. Mette Frederiksen står med en oprydningsopgave. 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…