Undersøgelse om SU-lån: Misligholdt studiegæld vokset næsten 20% siden 2021

Round table discussion at Business convention and Presentation. Audience at the conference hall.

Ny data fra Gældsstyrelsen som Lånio.dk har fået aktindsigt i, viser at misligholdt studiegæld er vokset næsten 20% siden 2021, og altså nu har rundet 12,3 mia. kr. Af dem er omkring 1,2 mia. kr. efterladt af personer som er udrejst af landet eller på anden måde forsvundet. Undersøgelsen viser også at det i stigende grad er enlige med børn, der optager studielån for at få økonomien til at hænge sammen.

 

Misligholdt studiegæld for 12,3 mia. kr.
Den seneste opgørelse fra Gældsstyrelsen, som Lånio.dk har fået aktindsigt i, viser at beløbet for misligholdt studiegæld til inddrivelse nu har rundet 12,3 mia. kr. svarende til en stigning på næsten 20% siden 2021. I følge forperson for Dansk Studerendes fællesråd kan stigningen skyldes forhold som stigende bolig- og lejepriser, inflation samt muligheden for at tage ekstra SU-lån
under corona.

 

Hos DSF mener de generelt at SU’en er for lav og at der skal ændres på SUlånet som det er i dag, således unge studerende ikke ender med håbløs gæld fra SU-lån.

 

Enlige med børn tager i højere grad studielån
Undersøgelsen zoomer også ind på, hvem det er der stifter SU-gæld og især én gruppe optager studielån som aldrig før. Nemlig enlige med børn. Denne gruppe har, ifølge seneste data fra Danmarks Statistik, således 72% mere studiegæld end i 2014. Noget tyder altså på at netop denne gruppe i stigende grad, har haft brug for den ekstra økonomiske støtte som SU-lånet er.

 

Danske Studerendes Fællesråd: Hæv SU’en og fjern renterne på SU-lån for studerende
Hos DSF kender man til de problemer som tvinger de unge til at optage SUgæld. Her er holdningen at SU’en i dag ikke matcher de stigende udgifter som unge oplever og at grundbeløbet for SU derfor bør hæves. Derudover er det et problem at renten på SU-lån er på 4% mens den unge studerer, og ikke har lov til at afdrage på sin gæld. Derfor foreslår DSF at der slet ikke skal tilskrives renter på SU-lån under studiet. Julie Lindmann nævner desuden at information omkring SU-lån og dets konsekvenser, i højere grad skal være tilgængeligt for de unge, ligesom de bør tilbydes hjælp i form af uvildig økonomisk rådgivning.

 

Læs hele undersøgelsen her.
Lånio.dk er en sammenligningsplatform, hvor danskerne kan ansøge om tilbud på finansieringsløsninger fra flere etablerede banker. Lånio.dk dækker desuden relevante temaer relateret til privatøkonomi med artikler, undersøgelser og guides.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…